Sci-fi závěr měsíce lásky

sci-fi uvodni
Ačkoliv je květen měsícem lásky, nebudou dnešní knižní tipy hrát na romantickou strunu. Představíme vám čtyři knižní novinky ze světa sci-fi, díky kterým se můžete vypravit do světa budoucnosti i do alternativní minulosti.

Anglie a začátek 20. století – přesně tam začíná čtvrtý román Natashy Pulley, která Londýn líčí jako centrum Francouzské republiky. A hlavní hrdina Joe se snaží zorientovat v tom, kdo vlastně je a proč se ocitl právě tam, kde se nachází…

Píše se rok 1900. Anglie padla. Londýn je průmyslovým centrem Francouzské republiky. Joe stojí na nádraží, na sobě má kvalitní plášť s podšívkou ze skotské kostky a nepamatuje si nic. Vůbec nic. Neví, kdo je, ani jak se tam ocitl. Muž bez minulosti. Ale čas od času jako by přece jen něco viděl – místa, lidi… Prý je to jistá forma epilepsie. Až mu jednoho dne přijde pohlednice… Co má Joe společného s majákem daleko u skotského pobřeží? Proč tam přichází zima během jediného dne? Kdo napsal jména na sloupy trčící z moře? Ale hlavně – jak dopadnou napoleonské války? A dožije se Joe současnosti? Ve strhujícím románu Natashy Pulleyové ucítíte pach krve, chlad mořské vody i ničivé plameny lásky.

Maják na severu

Autor: Natasha Pulley
Přeložila: Tereza Marková Vlášková

Počet stran: 424
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-4004-0
Doporučená cena: 598 Kč

Knihu Maják na severu vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Jenže tohle si klidně mohl přečíst někde v encyklopedii. Netušil, odkud to ví. Nepamatoval si, že by se někdy procházel zčernalými ulicemi kolem oceláren, nebo vůbec nějakými londýnskými ulicemi. „Přijel jste stejným vlakem jako já?“ zeptal se svého dobrodince v naději, že se mu třeba uleví, když se bude soustředit na něco konkrétního. „Ano. Byl vypravený z Glasgow. Seděli jsme ve stejném vagonu.“ Mluvil jaksi úsečně, ale z jeho těla vyzařoval soucit. Vypadal, jako by se musel zuby nehty držet, aby se k Joeovi nenaklonil a nevzal ho za ruce. Joe byl rád, že to neudělal. Byl by se rozbrečel.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Natasha Pulley (*1988) ráda cestuje – ve skutečnosti i ve fantazii, v prostoru i v čase. Daleká místa, jež navštívila v realitě, třeba Japonsko nebo Peru, se objevují i v jejích románech, ale ani když se děj odehrává v Londýně, nebudete se nudit, nejspíš to totiž bude Londýn viktoriánský… Za svůj první román Hodinář z Filigree Street získala cenu Betty Traskové za nejlepší debut autora do 35 let i výsadní místo na žebříčku britských bestsellerů. Knihy Natashy Pulleyové se vzpírají jednoznačnému žánrovému zařazení, ale s jistotou se dá říct, že milovníci historie, záhad a cestování si vždycky přijdou na své. A to platí i pro její čtvrtý román Maják na severu.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Druhá kniha líčí končící krvavý konflikt a únik generála. Stále však zůstávají nezodpovězené některé otázky ohledně mezihvězdných válek. Podaří se tato tajemství nakonec odhalit?

Povstání na Novém Lagosu – nejkrvavější koloniální konflikt v novodobých dějinách, který neustal ani během války s Korzáry – dospěje ke svému konci, jeho vůdci generálu Taiwovi se však podaří uniknout. Povstalecká nákladní loď troufalým manévrem prorazí blokádu planety a skočí pryč ze soustavy, jen aby se z hyperprostoru vynořila v senzorovém dosahu UTSS Salamis. Následné pronásledování zavede Salamis daleko za hranice kolonizovaného vesmíru, kde v prázdnotě mezi hvězdami nalezne staré bojiště, na kterém se před třinácti lety měla rozhodnout válka mezi Sépiany a Korzáry. Když se na něm povstalci ukryjí, Salamis při jejich hledání narazí na nečekaný poklad. Na bojišti se mezi desítkami vraků možná skrývá první sépianské plavidlo, které kdy potkalo Korzáry, a v něm také odpověď na nejpalčivější otázky celé války: Kdo jsou Korzáři? Odkud pocházejí? A proč rozpoutali hned dvě mezihvězdné války? Zničené lodě však své tajemství nevydají zadarmo a v mrtvé zóně se brzy bude znovu umírat.

V mrtvé zóně

Autor: Jakub Mařík

Počet stran: 352
Vazba: brožovaná
Formát: 150×205 mm
ISBN: 978-80-7588-425-1
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu V mrtvé zóně vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Meleyo zašilhal pohledem doleva, kde by se měla každou chvíli objevit druhá hlídka. Simwaka navzdory předpisům neustále kouřil podomácku vyrobené doutníky z místní obdoby tabáku a jeho příchod vždy doprovázelo malé poskakující světlo. Když se vyhlížená světluška nikde neobjevila, stočil zrak na druhou stranu. Desátník Gausi, který využil vyšší hodnosti a zůstal v suchu v terénním voze zaparkovaném za křovinami kousek od cesty, stále seděl na předním sedadle. Meleyo však i ze svého místa viděl, že má hlavu nakloněnou na stranu, a tušil, že ho zmohlo něco horšího než únava. Stál tam nehnutě dobrých pět minut, když zaslechl přijíždějící vozidla. Málem se po zvuku otočil, ale včas se zarazil.

Stáhněte si kompletní ukázku.

O autorovi

Jakub Mařík (*1981) vystudoval právně-ekonomickou školu a v současnosti se živí jako překladatel z angličtiny. Jeden z nejvýraznějších autorů současné tuzemské sci-fi & fantasy má na kontě přes dvacet povídek, z nichž nejznámější je paranormální detektivka Absolutní smrt, za kterou byl v roce 2008 nominován na Cenu Karla Čapka. Publikuje v antologiích (Drakobijci, Cáry rubáše, Ve stínu říše aj.) a časopise Pevnost, do populární série Kladivo na čaroděje přispěl šestou epizodou nazvanou Drsné sny (2014). V současné době se věnuje zejména military sci-fi sérii UTSS Salamis, kterou má tvořit pět samostatných románů (Ve stínu slunce, V ledovém sevření, V Krvavém pásu, V mrtvé zóně, V jámě lvové) a sbírka kratších textů V nefritové kleci. Jakub Mařík žije v Novosedlicích u Teplic a ve volných chvílích provozuje pěší turistiku, zahradničí, čte a skládá puzzle.

Zdroj informací: Mystery Press

————————————————

Tématem třetí námi vybrané knihy je cesta na Venuši a život na ní. Najde ale Mitch Courtenay z jedné z největších reklamních agentur vůbec někoho, kdo by toto chtěl podstoupit?

Přelidněný svět, vlády a vše ostatní ovládají velké reklamní agentury, které rozpoutávají bezohlednou bitvu o největší kšeft lidské historie – o právo kolonizovat Venuši. Mitch Courtenay, šéftextař jedné z největších reklamních agentur, dostává za úkol získat dobrovolníky pro cestu a život na Venuši. Kdo by se ale dobrovolně vydal do takové pekelné díry dožít svůj život? Zabití v rámci průmyslové msty se považuje za běžný přestupek, ale zabití bez výstrahy – to je obchodní urážka. Courtenay jen se štěstím uniká pokusům o vraždu, dostane se na jižní pól, na plantáže koncernu Chlorella i na osídlený Měsíc. Osud mu chystá překvapení za překvapením, s tím největším, jak se sluší a patří, nakonec. Ale než Mitch skončí, budou se stát na palubu vesmírné lodi fronty.

Obchodníci s vesmírem

Autor: C. M. Kornbluth, Frederik Pohl
Přeložila: Jarmila Emmerová

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-4061-3,978-80-7553-
Doporučená cena: 359 Kč

Knihu Obchodníci s vesmírem vydalo nakladatelství Triton ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

Ukázka z knihy

Už jsem si v hlavě sumíroval pár úvodních slov, ale Fowler Schocken mě s úsměvem nechal být. Spustil: „Nebudu se ptát na zprávy ze všech oddělení. Na to nemáme čas. Odpověď už jsem dostal, pánové. A je to odpověď podle mého gusta. Až dosud jsme přijali každou výzvu k boji. A proto vám teď chci hodit novou rukavici.“ Stiskl knofl ík na panelovém monitoru a obrátil se na otáčivé židli. V místnosti zhasla světla. Picassův obraz, který byl promítán za Schockenovu židli, vymizel a na jeho místě se objevil hrubý povrch obrazovky. Na ní se začal tvořit jiný obraz. Jeho námět jsem toho dne už jednou viděl: při holení ve zprávách nad zrcátkem.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorech

Frederik Pohl (*26.11.1919 – †02.09.2013) původně pracoval jako sci-fi editor v pulpových časopisech Astonishing Stories a Super Science Fiction, kde nabízel příležitosti jiným autorům a kolegům ze společnosti science fiction. Velkou část své kariéry do roku 1980 strávil střídavě psaním a tím, že na jedné straně sloužil jako literární agent spisovatelům science fiction a na straně druhé vytvářel ediční politiku textů vydávaných nakladatelstvími nebo sci-fi časopisy. Pohlovy první romány, napsané ve spolupráci s C. M. Kornbluthem, dokládají vliv jeho obeznámenosti se science fiction na všech úrovních tvorby. Romány Obchodníci s vesmírem, Spřízněný gladiátor a Kletba vlků patří mezi nejduchaplnější satiry v celém žánru science fiction, a to nejen díky spekulativním extrapolacím absurdit americké kultury, nýbrž i díky pochopení vhodnosti pojmosloví science fiction pro rozpracování této absurdity. Pohl je všímavý pozorovatel moderní společnosti a jejích neduhu a značné množství jeho povídek z období po druhé světové válce je pronikavými a dokonce prorockými společenskými kritikami. Čeští čtenáři mohou znát také jeho knihu Za modrým horizontem události.

Zdroj informací: legie.info.cz

Cyril M. Kornbluth byl americký spisovatel science fiction a je považován za jednoho z nejtalentovanějších spisovatelů tohoto žánru.

————————————————

Třicáté první století – Země je už takřka zapomenuta, ale pořád je potřeba vyřešit některé problémy. Například hlad po surovinách. Ani tady však nebude nouze o tajemství, které nikdy nemělo být odhaleno…

Končí jedenatřicáté století a pro kolonisty z hvězdné soustavy Efesuma je Země jen zpola zapomenutou vzpomínkou. Hlad po surovinách přivádí potomky pozemšťanů i na ledový měsíc Megan, zahalený oblaky mrazivé, smrtelně jedovaté mlhy. David Grinil, člen inspekce prověřující situaci na Meganu, se spolu se svými kolegy vydá po stopě nevyjasněných úmrtí místních pracovníků. Proti nim stojí nejen nehostinný cizí svět, ale i vedení těžařské firmy, které nechce připustit jakékoliv narušení práce. David a jeho přátelé postupně odhalují tajemství, které nikdy odhaleno být nemělo, a ocitají se ve smrtelném nebezpečí, lapeni mezi odlidštěnou mašinérií mocné korporace a světem tam venku, který jako by cokoli lidského zuřivě nenáviděl. Román ze vzdálené budoucnosti, který nabízí poctivou hard sci-fi s prvky napínavého detektivního příběhu ve strhujícím akčním finále.

Azhareida

Bitva o Gelidor
Autor: Tomáš Petrásek

Počet stran: 712
Vazba: brožovaná
Formát: 125×190 mm
ISBN: 978-80-278-0053-7
Doporučená cena: 599 Kč

Knihu Azhareida vydalo nakladatelství Epocha.

Ukázka z knihy

Vykročili směrem k labyrintu stínů. Světlo za jejich zády matnělo a měnilo se v pouhou jasnou skvrnu, tma se kolem nich stáhla, jakoby je chtěla rozdrtit. Nořily se z ní temné skály a bledé kusy ledu, následované černočernými prchajícími stíny, všechno překryté věčným tancem drobných zrníček. Obloha se na moment rozjasnila, objevil se přízračný jas srpku planety Argos prosvítající závojem mraků, soupeřící s narudlou skvrnou vzdáleného úsvitu. Rozptýlené světlo odhalilo bizarní tvary rampouchů visící z nedalekých skal. Pak přišel mrak a všechno se zase propadlo do ještě černější tmy. Mlha se přivalila kaňony jako neslyšná záplava, a nakonec je hladově spolkla. Udusila v sobě i většinu zvuků, svět kolem se rozplynul jako halucinace.

Přečíst si můžete také kompletní ukázku.

O autorovi

Tomáš Petrásek (*1984) vystudoval biologii, pracuje v Akademii věd, zabývá se výzkumem mozku a chování. Debutoval sci-fi novelou Poslední hlídka (2007). V roce 2012 mu vyšel sci-fi román Poslední hlídka; je spoluautorem naučné série Vzdálené světy, která je věnována problematice exobiologie.

Zdroj informací: Epocha


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMaják na severu

Pulley, Natasha

Argo, 2023

zobrazit info o knizeV mrtvé zóně

Mařík, Jakub

Mystery Press, 2023

zobrazit info o knizeObchodníci s vesmírem

Kornbluth, C. M. – Pohl, Frederik

Triton, 2023

zobrazit info o knizeAzhareida
Bitva o Gelidor

Petrásek, Tomáš

Epocha, 2023

Napsat komentář