Zahrajte si o atlas stromů střední Evropy

Stromy_Rozpoznejte snadno 100 druhu_uvodni
Pokud rádi chodíte do přírody nebo jen do parku, jistě občas narazíte na fascinující strom, který nedokážete pojmenovat. Máme pro vás tip na knihu, se kterou se vám to už nestane. Naučte se snadno rozpoznat 100 nejběžnějších druhů střední Evropy.

Pozoruhodný svět stromů

Na procházce zahlédnete uprostřed louky mohutný strom se vznešenou korunou nebo vás zaujme nevšední kmen v lese či parku – jaký druh to jen může být? S tímto bohatě ilustrovaným průvodcem ho dokážete snadno určit: nejprve se zorientujete podle tvaru a okrajů listů a zúžíte si tak další výběr. Díky věrným a detailním ilustracím postupně odhalíte všechny důležité znaky a rychle rozpoznáte, který druh stromu upoutal vaši pozornost.

V tomto atlase se můžete seznámit se stovkou stromů, které rostou v lesích, parcích a zahradách střední Evropy. Portréty jednotlivých druhů doplňují překvapivá fakta a zajímavosti. Zkuste nahlédnout do pozoruhodného světa stromů – čím více se o nich dozvíte, tím více vás budou fascinovat. Poznávání stromů bude také bavit zvídavé děti.

 

Stromy

Autor: Holger Haag

Vydalo: nakladatelství Kazda
Ilustrace: Paschalis Dougalis
Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Vydáno: 5/2023
ISBN: 978-80-7670-103-8

Přečtěte si více o knize Stromy, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum. Nezapomeňte si také přečíst náš článek nebo si prohlédněte několik ukázkových stran: ukázka 1, ukázka 2 a ukázka 3.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Ukázka z knihy

Lesy ve střední Evropě jsou druhově poměrně chudé – v Česku najdeme jen asi 84 druhů stromů. Na světě rozlišujeme asi 60 000 druhů a stále jsou objevovány nové. Malý počet druhů ve střední Evropě byl způsoben poslední dobou ledovou, kdy se na celém tomto území rozprostírala chladná step bez stromů. Ty následně ani neměly možnost posunout se dál na jih, protože pro ně představovaly nepřekonatelnou překážku nejprve Alpy a Pyreneje a poté Středozemní moře.
Naproti tomu v Severní Americe, kde se hory táhnou severojižním směrem, a proto nepředstavují překážku, jsou lesy druhově mnohem bohatší. (str. 13)

 

Vyhrajte knihu Stromy

Stalo se vám už, že jdete na procházku lesem či parkem a najednou vás zaujme nějaký strom svým neobvyklým tvarem listů nebo nevšední strukturou kmene a vy marně přemýšlíte, co to může být za druh? S tím je od nynějška konec, protože s knihou Holgena Haaga hravě poznáte stovku stromů, se kterými se můžete setkat v lesích, parcích a zahradách střední Evropy. Najdete v ní nejen ty nejdůležitější znaky pro rychlou identifikaci, ale také řadu zajímavostí.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Stromy vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Stromy
probíhá od 28. května do 3. června 2023.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Stromy

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStromy
Rozpoznejte snadno 100 druhů

Haag, Holger

Kazda, 2023

Napsat komentář