Temná historie i budoucnost

valka-nahledovy-obrazek
V dnešních tipech vám přestavíme knihy pro nadšence do sociologie, politologie či historie (a nejen je). Zjistěte, jak nahlížet na dějiny i budoucnost optikou vývoje a zániku civilizací. Nebo co nacismus čerpal z okultismu. Nebo si přečtěte knihu o vývoji SSSR i současného Ruska.

Máte-li rádi esejistický styl vyprávění, jistě váš potěší soubor dvou esejů Osudy říší; Jak zajistit naše přežití od Johna Glubba. Ten v knize reflektuje vlastní zkušenosti s arabským prostředím a předává čtenáři komplexnější obrázek o fungování různých říší, o společenských normách a moderních civilizacích. Přichází s myšlenkou, že každé společenství se v různých dobách vyvíjí stejně – od válek přes rozvoj myšlení i obchodu až po úpadek. Kniha je vhodná jak pro laiky, tak například i pro fanoušky sociologie či sociální antropologie!

Obsah knihy tvoří dva eseje, které Glubb Paša v letech 1976 a 1977 publikoval v Blackwood’s Magazine. Vychází z vlastních zkušeností s arabským světem, vyvozuje z nich nicméně obecnější teze o fungování říší, společenských normách a směřování moderní civilizace. Glubb předkládá tezi, že říše či impéria různých dob i kultur trvala velmi podobnou dobu a procházela stejnými vývojovými stupni od věku výbojů přes rozmach obchodu a intelektu až po dekadenci a rozpad. Poukazuje na příčiny jednotlivých stadií a argumentuje tím, že pokud budeme na naši minulost pohlížet pouze zúženou optikou národních dějin posledních pár století, přehlédneme opakující se vzorce vedoucí ke konci kultur a civilizací.

Osudy říší; Jak zajistit naše přežití

Autor: John Glubb
Přeložili: Jiří Pilucha, Petr Holčák

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 120×193 mm
ISBN: 978-80-7675-109-5
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Osudy říší, Jak zajistit naše přežití vydalo nakladatelství Dokořán.

Ukázka z knihy

„Jediné poučení z dějin,“ říká se, „je to, že se z nich nikdy nepoučíme.“ Možná je to příliš povšechná generalizace, ale chaos v dnešním světě ji do značné míry potvrzuje. Čím to asi je, že jsou základy historie tak dokonale neznámé ve společnosti pyšnící se tím, že důkladně prozkoumává každý problém?
Pro jalovost našeho historického bádání se nabízí několikeré vysvětlení.
Zaprvé, historiografické práce se omezují na krátká období – na dějiny vlastní země nebo na nějaký minulý věk, který z jakéhosi důvodu chováme v úctě.
Zadruhé, namísto objektivního pohledu propadáme při líčení byť i krátkých období dějin ješitnosti a domýšlivosti. Pojednáváme-li o historii své vlasti, píšeme obšírně o obdobích, kdy naši předkové prosperovali a vítězili, kdežto jejich neúspěchy a porážky odbýváme jen zběžně. Ukazujeme náš lid jako vlastence a hrdiny a jeho nepřátele jako ziskuchtivé imperialisty nebo podvratné buřiče. Jinými slovy, koncipujeme národní dějiny jako propagandu, místo abychom je zpytovali s náležitou vyvážeností.
Zatřetí, pokud jde o dějiny světové, studujeme jen krátké úseky, obvykle navzájem nesouvisející, jejichž obliba přišla v té či oné epoše do módy. Příkladem jsou Řecko 500 let před Kristem, římská republika a počátky římského císařství. O intervaly mezi „velkými epochami“ se nikdo nezajímá. V poslední době byla velikost antického Řecka a Říma z valné části zpochybněna a z historie se stávají jen provinční dějiny vlastní země.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Sir John Glubb, známý jako Glubb Paša (1897–1986), byl britský voják, proslavený zvláště velením slavné Arabské legii. V září 1914 vstoupil na Královskou vojenskou akademii ve Woolwichi a během první světové války sloužil ve Francii. V roce 1920 přesídlil do Iráku, jenž byl v té době britskou kolonií, a v roce 1930 se stal důstojníkem jordánské Arabské legie. Během let 1939–1956 legii přeměnil na nejlépe vycvičenou sílu v arabském světě. Aby omezil problém s nájezdy, který sužoval jižní část země, vytvořil mimo jiné výhradně beduínskou jednotku. V roce 1948 vedl Arabskou legii do boje proti nově vzniklému Izraeli a obsadil s ní Západní břeh Jordánu a Východní Jeruzalém, v důsledku čehož se tato území až do šestidenní války stala součástí Jordánska. Od odchodu do důchodu vydal šestnáct knih a hojně přednášel, především o Blízkém východě, v Británii, Spojených státech a Evropě.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

————————————————

Zajímáte se o dějiny nacismu a druhé světové války? Znáte kořeny této nenávistné ideologie? Co kdyby vše stálo na základech okultismu? Kniha Nacisté a nadpřirozeno z pera Michaela Fitzgeralda vám ukáže, jakým způsobem nacisté navazovali na esoteriku, starodávnou mystiku, (nejen) germánskou mytologii, a dokonce i na okultismus. A že vynaložili nemalé prostředky na to, aby takto upevnili postavení své domnělé nadřazené rasy. V knize též naleznete bohatou fotografickou přílohu!

Nacisté svou nenávistnou ideologii postavili na mnoha okultních vlivech, od esoteriky přes starodávnou mystiku po, nejen germánskou, mytologii. Skrz snahu najít archu úmluvy, vypátrat Kopí osudu či spojit své germánské kořeny s předky původních obyvatel Severní Ameriky neváhali nacisté věnovat velké množství energie i finančních prostředků na to, aby se utvrdili ve své roli nadřazené rasy. Kniha Nacisté a nadpřirozeno přináší ucelený přehled tohoto úsilí a je doplněna bohatým fotografickým materiálem.

Nacisté a nadpřirozeno

Okultní tajemství Hitlerovy říše zla
Autor: Michael Fitzgerald
Přeložil: Vladimír Fuksa

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 147×208 mm
ISBN: 978-80-7639-157-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Nacisté a nadpřirozeno vydalo nakladatelství Bookmedia.

Ukázka z knihy

Období dvanácti let, kdy nacistická strana měla v moci Německo a velkou část Evropy, v podstatě ovládaly iracionální a dokonce magické myšlenky, a to tak intenzivně, že celá tato éra se někdy označuje jako „okultní Říše“. Hitler, Hess, Göring, Himmler, Bormann, Goebbels a Rosenberg patřili mezi nejvýznamnější příznivce myšlenkového směru, jenž byl v naprostém rozporu se sekulárním myšlením, jež tehdy převládalo v Evropě.

Přečtěte si celou ukázku.

————————————————

Sheila Fitzpatricková přichází se svou novinkou Stručné dějiny Sovětského svazu, v níž vám přístupnou formou představí jednotlivé fáze vývoje SSSR. Nechybí ani představení jednotlivých vůdců od Lenina po Gorbačova. Dostanete se tak do carského Ruska či do srdce bolševické revoluce. Autorka vás následně provede občanskou válkou, stalinským terorem, druhou světovou válkou a poválečným vzestupem i postupným slábnutím SSSR. Kniha je zakončena ranými putinovskými léty. V současné době velmi důležitá a aktuální kniha je doplněna fotografiemi, mapami a i karikaturami.

Stručné dějiny Sovětského svazu Sheily Fitzpatrickové přinášejí populárně laděný přehled hlavních etap vývoje SSSR a portréty jeho předních představitelů od Lenina po Gorbačova. Po stručném nástinu stavu carského Ruska před první světovou válkou autorka provází čtenáře bolševickou revolucí, občanskou válkou, tzv. novou hospodářskou politikou až po stalinský teror. Následuje druhá světová válka, poválečný vzestup SSSR do pozice supervelmoci a od nástupu Leonida Brežněva (1964) pozvolné slábnutí režimu, který se pokusil politickými reformami zachránit Michail Gorbačov. V doslovu Fitzpatricková načrtla bouřlivé období devadesátých let za Jelcina až po nástup a první léta vlády Vladimíra Putina. Text provází řada instruktivních map, fotografií, karikatur a anekdot.

Stručné dějiny Sovětského svazu

Autorka: Sheila Fitzpatricková
Přeložil: Aleš Valenta

Počet stran: 244
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-200-3425-0
Doporučená cena: 395 Kč

Knihu Stručné dějiny Sovětského svazu vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Z hlediska svého chápání dějin se bolševici prodrali k moci jako strana průmyslového proletariátu. To nebyla čirá fantazie – červencové davy na ulicích Moskvy a Petrohradu je podporovaly a do strany přicházelo mnoho nových členů. V říjnu 1917 měli největší počet zástupců na zvoleném národním sjezdu sovětů. V celostátních volbách do ústavodárného shromáždění v listopadu skončili druzí s 25 % hlasů za rolnicky orientovanou Stranou socialistů-revolucionářů (eserů), jež se však v prosinci rozštěpila, načež několik levých eserů vstoupilo do Leninovy vlády.
Bolševická představa reprezentace byla však zřetelně neparlamentární. Svou stranu chápali jako vybraného zástupce pracující třídy. Byli přesvědčeni, že jde o zvláštní volbu, nerozlučitelný svazek mezi nimi a dělníky. Nedokázali pochopit, že by si dělníci mohli zvolit jinou politickou reprezentaci, pokud by nebyli s novým režimem spokojeni.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Sheila Fitzpatricková (1941) je australsko-americká historička, jež se soustředí na moderní ruské dějiny. Zabývá se sovětskou společností a kulturou Stalinovy éry, zejména každodenní praxí a společenskou identitou. V Nakladatelství Academia vyšla kniha Za obzor totalitarismu (2012), na které spolupracovala s německým historikem Michaelem Geyerem. Také je autorkou knihy Každodenní stalinismus.

Zdroj informací: knihkupectví Kosmas


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOsudy říší, Jak zajistit naše přežití
Jak zajistit naše přežití

Klub, John

Dokořán, 2023

zobrazit info o knizeNacisté a nadpřirozeno
Okultní tajemství Hitlerovy říše zla

Fitzgerald, Michael

Bookmedia, 2023

zobrazit info o knizeStručné dějiny Sovětského svazu

Fitzpatricková, Sheila

Academia, 2023

Napsat komentář