Historické příběhy

historie uvod
Dnešní knižní tipy vám přináší několik historických příběhů. Poznáte stavitele Lundira, bastarda Yanniga, seznámíte se s prvním dadaistickým románem na světě a rozšíříte si své vědomosti z historie Ukrajiny a české Aše.

Díky Janu A. Kozákovi poznáte Lundira – stavitele a hvězdopravce, na nějž se obrací pozornost kvůli stavbě chrámu v podobě hodinového stroje. Přečtěte si více o jeho životě v knize Sága o Lundirovi.

Sága (nebo chcete-li příběh) se odehrává v Siranii, fantasy universu plné mýtů, legend a kouzel, kde se odehrávají rozličné příběhy, ať už psané v podobě ság, povídek či komiksu, hrané formou RPG či deskové hry, nebo jen vyprávěné.

Sága o Lundirovi, přeložená z uldarštiny a vyzdobená dobovými iluminacemi z uldarských a altamoarských rukopisů, je vzácným prvním kouskem qurandské kultury v českém překladu. Sága vypráví o životě Lundira, stavitele a hvězdopravce, jehož rodina je stižena vyhnanstvím a pronásledována zlým osudem. Lundir se nechvalně proslaví stavbou Horologia, chrámu v podobě hodinového stroje, jenž má uspíšit návrat temného Stvořitele bloudícího mezi hvězdami.

Sága o Lundirovi

Synu zimy, hvězdopravci a staviteli
Autor: Jan A. Kozák

Počet stran: vázaná
Vazba: vázaná
Formát: 155×195 mm
ISBN: 978-80-7530-411-7
Doporučená cena: 500 Kč

Knihu Sága o Lundirovi vydalo nakladatelství Malvern.

O autorovi

Jan A. Kozák vystudoval religionistiku a latinu na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Zabývá se výzkumem a překládáním staroseverské literatury se specializací na mytické a legendární látky (ságy o dávnověku), oborovým zaměřením a metodickým přístupem inklinuje k fenomenologii náboženství, komparativní religionistice a hlubinné psychologii.

Zdroj informací: nakladatelství Kalich

————————————————

Příznivce historických románů jistě potěší Jaroslav Mostecký, autor legendární ságy Vlčí věk, svým příběhem nazvaným Bastard. Dočká se bastard Yannig své šance usednout na otcův trůn?

Aby přežil, musí králův bastard rozehrát hru, která ho může stát mnohem víc než jenom trůn…
Bretaň na počátku 9. století připomíná rozkopnuté vosí hnízdo. Zatímco keltští obyvatelé touží po nezávislosti, Franská říše v čele s Karlem Velikým nehodlá přijít o svoji nejzápadnější výspu. Vzpurný zeměpán Judaël snu o svobodě ale podřídil všechno, dokonce i bezpečí rodiny a svých poddaných. V době, kdy s družinou nejvěrnějších hledá pomoc u earla z Ashfordu, se na bretaňském pobřeží vyloďují franští vojáci a schyluje se ke krveprolití. Pouze Judaëlův levoboček Yannig, který se schovává v přilehlých skalách, aby nebyl odveden jako čestné rukojmí na Karlův dvůr, ví, že je všechno jinak a že se Frankové vylodili až poté, co v zálivu ztroskotal vikinský drakar. Aniž by tušil, komu může věřit, musí rozehrát hru o vlastní život, protože nepřítelem může být kdokoli – i jeho nevlastní bratr. Bastard Yannig brzy pozná, že cena za šanci jednoho dne usednout na otcův trůn se nepočítá na kulaté zlaté, nýbrž na životy přátel a rodiny. A aby toho nebylo málo, ve skalách se probouzí pradávné zlo, které čekalo na svou příležitost už od chlapcova narození…
Strhující historický román o střetu Keltů, Franků a vikingů od autora legendární ságy Vlčí věk. Zároveň také poslední dokončená kniha
Jaroslava Mosteckého.

Bastard

Autor: Jaroslav Mostecký

Počet stran: 496
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7588-449-7
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Bastard vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Srdce mu bušilo jak zvon a sotva stačil popadat dech.
Ne, nebylo to kvůli tomu, že by ta cesta byla příliš dlouhá nebo příkrá, i když kopec, na jehož temeni se zvedaly pyšné hradby dirinanského hradu, patřil mezi nejvyšší v kraji. Dnes se stalo cosi, co už nespraví. Ani matka by ho nezachránila. A možná ani otec.
Odkudsi zezdola mu závan větru přinesl hukot moře na skalách před přístavem a taky křik, hlasy. Na svatého Samsona z Dolu by přísahal, že mezi tím vším voláním, třískáním kamenických kladiv a hulákáním vozků, nutících muly a voly, aby zabrali, zaslechl i svoje jméno.
Na chviličku se zastavil. Opřel se rukou o kmínek habru a ohlédl se.
Opatství mu zakrývaly koruny stromů rostoucích v řídkých hájcích po svahu kopce. Ale… Uhnul ještě o dva kroky, aby líp viděl. Něco se tam dělo, určitě. Neodpustí mu to. Nikdy.
Zalykavě se nadechl. Znovu se rozběhl do kopce, ale po pár krocích se sesul do trávy a zůstal ležet ve vyježděných kolejích.
Cítil, že už nemůže. Třásl se. Docela tak jako králíček, když ho vytáhnou z nory. Zvedl si ruku k očím a i ta se mu třásla jak starému muži, který čeká, kdy přijde poslední návštěva, a děsí se každého vrznutí dveří.
Zespodu po cestě k němu dohrkal vůz tažený dvěma voly. Povoz zastavil a vozka kráčející vedle spřežení povytáhl obočí. Nahlas se jej napomenout neodvážil.

Podívejte se na celou ukázku (v presskitu).

O autorovi

Jaroslav Mostecký se narodil v roce 1963 v Zábřehu na Moravě, ale nakonec se po vychození střední průmyslové školy usadil s rodinou v nedalekém Šumperku. V devadesátých letech patřil k vlně autorů, kteří u nás položili základy dobrodružné sci-fi a fantasy. Přestože tvořil v mnoha žánrech, nejvíce tíhl k historické fantasy. To se odrazilo i v jeho románovém debutu Jdi a přines hlavu krále (1995), první části dnes již legendární ságy Vlčí věk. Mezi jeho další významná díla patří sbírka hororových povídek Čára hrůzy (1998) či kultovní román Útesy křiku (2004). Dále napsal např. sbírku sci-fi, fantasy a horových povídek Číslo se smrťákem. Vedle psaní se aktivně podílel na vedení Moravské lakrosové ligy. Zemřel předčasně v roce 2020 a jeho poslední dokončenou knihou se stal historický román Bastard (2023).

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press

————————————————

Satira, patetismus, kritika pokrytectví – na tom je založen dadaistický román Doktor Billig v koncích německého spisovatele Richarda Huelsenbecka.

Groteskně laděný text Doktor Billig v koncích od Richarda Huelsenbecka z roku 1920 je vůbec prvním dadaistickým románem na světě. Jedná se o román protikladů: Fantastické výjevy se střídají s realistickými popisy, po satiricky laděných rozhovorech následují patetické proklamace. Huelsenbeckova kritika maloměšťáckého pokrytectví, ale i života bez jakýchkoli morálních zásad neztrácí na významu ani po sto letech od prvního vydání.

Doktor Billig v koncích

Autor: Richard Huelsenbeck
Přeložila: Viktorie Hanišová

Počet stran: 184
Vazba: vázaná
Formát: 112×160 mm
ISBN: 978-80-200-3382-6
Doporučená cena: 285 Kč

Knihu Doktor Billig v koncích vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Panu doktoru Walteru Billigovi se vedlo podobně, a přece úplně jinak. K tomu, aby člověk pocítil zhnusení, když ho lidi oslovují pane dr., patří jistý stupeň inteligence. Hospodyně to dělá z vypočítavosti, žebrák z prohnanosti, oficiální místa z hlouposti a lidi z lhostejnosti. Někdo na tebe na ulici houkne: „Okamžik, pane dr.!“ A Billig se otočí. Je hodně nervózní. Mrzák volá hrbáče. Nenávidějí život a klidně by svými berlemi umlátili všechny děti na ulici. Jeho titul je nicméně zadrží a pomatení mysli v něm správně vidí překážku. Titul je jejich chtíčem a nevěstincem – krátí čas a nahrazuje ženu. Billig, který se věcmi zabývá sám za sebe, to chápe a začne běsnit. (str. 52)

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorovi

Richard Huelsenbeck byl německý spisovatel, básník, esejista, dramatik, lékař a psychoanalytik. Stál u zrodu dadaistického hnutí v Curychu a Berlíně. Po převzetí moci fašisty emigroval do USA, později se vrátil do Evropy a zemřel ve Švýcarsku.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Chrystyna Lucyk-Bergerová vám ve své knize Vzpomínky na Ukrajinu přiblíží část méně známé historie. Rozšiřte si i vy své vědomosti a přečtěte si šest příběhů z druhé světové války.

Larysa je krejčovou, známou především svými výšivkami. Během druhé světové války se snaží přežít na okupované Ukrajině a v ruinách své dílny pracuje jako švadlena. Obklopena nepřáteli dává najevo svůj vzdor tím, že své výrobky zdobí výmluvnými výšivkami. Avšak za jakou cenu?
Mychajlo je voják, který se na Štědrý den vrací z východní fronty na Ukrajinu. Při cestě svou zemí je nucen čelit utrpení, které válka jeho spoluobčanům přinesla. Jak moc změní jeho osud to, co letos na Vánoce uvidí?
Marusju a její rodinu jedno brzké ráno probudí příjezd nacistů, hledajících jejího bratra, který je partyzán. Když vojáci prohledávají dům, mají členové rodiny jen několik okamžiků na to, aby učinili rozhodnutí, které ovlivní, jestli tuto návštěvu přežijí.
Povídky Chrystyny Lucyk-Bergerové oživují skutečnou historii autorčiny ukrajinské rodiny, jež během druhé světové války bojovala o přežití. Šest příběhů z těžké doby spojuje naděje a jsou oslavou vytrvalosti a nezdolnosti lidského ducha.

Vzpomínky na Ukrajinu

Autorka: Chrystyna Lucyk-Bergerová
Přeložila: Kristýna Drejslová

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7689-163-0
Doporučená cena: 328 Kč

Knihu Vzpomínky na Ukrajinu vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Náměstí Nezávislosti v Kyjevě se v letech 1991, 2004 a 2014 stalo jevištěm tří zásadních událostí, které Ukrajinu zapsaly do evropského povědomí. Jednalo se o pád Sovětského svazu, oranžovou revoluci a Euromajdan, který sice skončil krveprolitím, přesto sjednotil několik generací Ukrajinců. Oranžová revoluce zvrátila výsledek podvodných voleb, avšak Euromajdan Ukrajinu nijak nepřiblížil ke vstupu do Evropské unie. Skoro čtyři měsíce Ukrajinci protestovali proti náhlému rozhodnutí prezidenta Janukovyče nedodržet svůj slib ohledně připojení Ukrajiny k Evropské unii a připoutat Ukrajinu k Rusku v rámci Euroasijského ekonomického svazu. A poté, přesněji 24. února 2022, nejenže si celý svět uvědomil existenci Ukrajiny, ale také začal ukrajinsky hovořit. Slova „Slava Ukrajini!“ pronášeli úplně všichni – od řidičů kamionů po světové vůdce. (str. 9)

Dočtěte si ukázku.

O autorce

Chrystyna Lucyk-Bergerová se narodila v Minnesotě v roce 1969 a vyrostla v kulturně bohaté čtvrti severovýchodního Minneapolis. Kariéru spisovatelky započala psaním povídek a cestopisů. Dříve pracovala jako novinářka, šéfredaktorka časopisu a poté jako editorka, kdy si již mohla plnit svůj sen o psaní a cestování. V roce 2000 se přestěhovala do Rakouska, kde založila vlastní společnost poskytující komunikační školení. Za své povídky a romány obdržela několik ocenění a nyní se věnuje hlavně historické fikci. Miluje svou rodinu, zvířenu, zahradu a cestování.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Až ke křížku je další ze série vyprávění z Aše a její minulosti autorky Kláry Teršové. Hlavní hrdinka selhává v roli přítelkyně, matky i manželky. Dokáže napravit chyby, kterých se dopustila?

1970. Eliška Mazochová opouští s manželem a dvouletou dcerkou Volary. Odcházejí na periferii republiky do Aše, kde se chtějí skrýt před dlouhými prsty totalitního režimu.
Eliška vyrůstá za totality a pere se s mnohostí rolí, jež má zastávat. Selhává ve své mysli jako přítelkyně, matka i manželka. Pocit ponížení je v ní zaset velmi hluboko, a teprve když cítí smrt na jazyku, chce napravit chyby, jichž se dopustila. Otázkou je, zda je to vůbec ještě možné…
Setkáváme se s postavami, které jsou obrazem města Aše a metaforicky představují jeho soukolí. Nakonec město vždy tvoří lidé. Žije Aš, nebo už je mrtvá?

Až ke křížku je novela navazující na předchozí Bílý pramen: vyprávění z Aše a její minulosti. Autorka tentokrát nahlíží léta sedmdesátá prizmatem žen z vlastní rodiny.

Až ke křížku

Autorka: Klára Teršová

Počet stran: 236
Vazba: vázaná
Formát: 142×204 mm
ISBN: 978-80-257-4091-0
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Až ke křížku vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

To třetí dítě jsem vlastně ani nechtěla, ale když už mělo přijít, tak jsem se s tím smířila a nakonec jsem ho vypiplala. Ale to, za jakých okolností přišlo, už byla jiná věc. Všichni v Aši věděli, jak to bylo, v práci se na mě dívali skrz prsty, na Výboru se na mě dívali skrz prsty, lidi v paneláku se na mě také dívali skrz prsty.
Když se Miloš narodil, cítila jsem poprvé ten obrovský příval lásky, o kterém se všude píše nebo který jsem viděla u rodiček v době, kdy jsem ještě dělala porodní bábu. Narodil se asi o šest týdnů dřív, proto musel do inkubátoru, já jsem přišla o laktaci, a tak ho krmili mateřským mlékem, které do nemocnice nosily kojící cikánky. Bylo to tak překvapivé, protože, jak říkám, třetí dítě jsem nechtěla, ale milovala jsem ho nejvíc ze všech svých dětí. (str. 13)

Nezapomeňte se podívat na celou ukázku.

O autorce

Klára Teršová se narodila v roce 1989 v Aši. Vystudovala politologii na Univerzitě v Hradci Králové a ekonomii na České zemědělské univerzitě. Dva semestry absolvovala ve španělské Salamance a Granadě, jako stážistka působila v Bruselu. Souhra okolností ji zavedla zpátky do Aše. Neutišená situace města v pohraničí ji podnítila k založení neziskové organizace Smrčiny, jejímž cílem je rozvoj tohoto rozporuplného, i když krásného místa. Autorčina prvotina, Bílý pramen, se odehrává za doby první republiky až do odsunu původních německých obyvatel. Současnost a minulost, zchátralost i překrásná příroda byly inspirací k napsání navazující novely Až ke křížku, kde tentokrát nahlíží léta sedmdesátá prizmatem žen z vlastní rodiny. Současně autorka vede svoji kavárnu v části obce Vernéřov u Aše. Navštivte Klářin blog o životě na konci světa, o Aši a o pečení.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSága o Lundirovi
Synu zimy, hvězdopravci a staviteli

Kozák, Jan A.

Malvern, 2023

zobrazit info o knizeBastard

Mostecký, Jaroslav

Mystery Press, 2023

zobrazit info o knizeDoktor Billig v koncích

Huelsenbeck, Richard

Academia, 2023

zobrazit info o knizeVzpomínky na Ukrajinu

Lucyk-Bergerová, Chrystyna

Jota, 2023

zobrazit info o knizeAž ke křížku

Teršová, Klára

Argo, 2023

Napsat komentář