Vyhrajte vzpomínky na boj o přežití

vzpominky-na-ukrajinu-perex
Stejně jako nyní, i v druhé světové válce bojovali ukrajinští obyvatelé o vlastní přežití. Chrystyna Lucyk-Bergerová oživuje ve své knize skutečnou rodinnou historii a v šesti příbězích oslavuje vytrvalost a nezdolnost lidského ducha.

Smutná kapitola rodinné historie

Larysa je krejčovou, známou především svými výšivkami. Během druhé světové války se snaží přežít na okupované Ukrajině a v ruinách své dílny pracuje jako švadlena. Obklopena nepřáteli dává najevo svůj vzdor tím, že své výrobky zdobí výmluvnými výšivkami. Avšak za jakou cenu?

Mychajlo je voják, který se na Štědrý den vrací z východní fronty na Ukrajinu. Při cestě svou zemí je nucen čelit utrpení, které válka jeho spoluobčanům přinesla. Jak moc změní jeho osud to, co letos na Vánoce uvidí?

Marusju a její rodinu jedno brzké ráno probudí příjezd nacistů, hledajících jejího bratra, který je partyzán. Když vojáci prohledávají dům, mají členové rodiny jen několik okamžiků na to, aby učinili rozhodnutí, které ovlivní, jestli tuto návštěvu přežijí.

Povídky Chrystyny Lucyk-Bergerové oživují skutečnou historii autorčiny ukrajinské rodiny, jež během druhé světové války bojovala o přežití. Šest příběhů z těžké doby spojuje naděje a jsou oslavou vytrvalosti a nezdolnosti lidského ducha.

 

Vzpomínky na Ukrajinu

Autorka: Chrystyna Lucyk-Bergerová

Vydalo: nakladatelství Jota
Překlad: Kristýna Drejslová
Počet stran: 176
Vazba: pevná
Vydáno: 4/2023
ISBN: 978-80-7689-163-0

Přečtěte si více o knize Vzpomínky na Ukrajinu, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Jota. A nezapomeňte si také prohlédnout několik ukázkových stran: ukázka 1, ukázka 2 a ukázka 3.

Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikujeme tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

 

Ukázka z knihy

Během druhé světové války žádný Ukrajinec nedokázal ukázat pouze na jednoho jediného nepřítele. Stalinova i Hitlerova armáda – obě byly bez jakýchkoliv pochyb zodpovědné za zavraždění milionů lidí na Ukrajině. Přidáme-li k tomu ještě vnitřní boje mezi ukrajinskými politickými frakcemi, výsledkem byla bratrovražedná smršť a slepá nenávist. Partyzánské jednotky bojovaly a masově vraždily místní, jejichž ideologie se neshodovala s jejich, a útočili na Poláky, kteří utlačovali západní Ukrajince. Sami Ukrajinci měli prsty ve vraždění a deportaci místních židů. Tyto detaily po válce vyplývaly na povrch jen pozvolna nejen kvůli sovětské snaze všechno držet v tajnosti. Když se však tyto informace začaly objevovat, mnoho Ukrajinců v exilu po celém světě se muselo vypořádat s ohavnou pravdou o tom, čeho všeho se jejich spoluobčané dopouštěli. Mnoho z nich dostalo příležitost smířit se svou minulostí. Já sama jsem těmto věcem teprve začínala rozumět, a právě díky nim jsem velmi vystřízlivěla. Příběhy mé komunity jsou spletité, šokující a skutečné, jsou to příběhy o snaze přežít, za niž mnozí zaplatili nejvyšší cenu.

 

O autorce

Chrystyna Lucyk-Bergerová se narodila v Minnesotě v roce 1969 a vyrostla v kulturně bohaté čtvrti severovýchodního Minneapolis. Kariéru spisovatelky započala psaním povídek a cestopisů. Dříve pracovala jako novinářka, šéfredaktorka časopisu a poté jako editorka, kdy si již mohla plnit svůj sen o psaní a cestování. V roce 2000 se přestěhovala do Rakouska, kde založila vlastní společnost poskytující komunikační školení. Za své povídky a romány obdržela několik ocenění a nyní se věnuje hlavně historické fikci. Miluje svou rodinu, zvířenu, zahradu a cestování.
(Zdroj informací: nakladatelství Jota)

 

Vyhrajte knihu Vzpomínky na Ukrajinu

Chrystyna Lucyk-Bergerová se narodila v Minnesotě jako první generace vychovaná v Americe, ale její rodina má kořeny na Ukrajině a na svůj původ byli její příbuzní vždy hrdí, přestože po druhé světové válce museli milovanou zemi opustit. Právě jejich skutečné osudy se rozhodla zpracovat v šesti příbězích, ve kterých se můžete dočíst o odvaze, naději i nezlomnosti lidské povahy těžce zkoušené útrapami války.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Jota vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Vzpomínky na Ukrajinu vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Vzpomínky na Ukrajinu
probíhá od 12. do 25. května 2023.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy Vzpomínky na Ukrajinu

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVzpomínky na Ukrajinu

Lucyk-Bergerová, Chrystyna

Jota, 2023

Napsat komentář