Inspirace

Minier_Lucia_audio
Knižní sérioví vrazi mívají tendenci vycházet ve svém rukopisu z nějakého vzoru. Inspirace uměleckými díly se stala v těchto případech téměř nepsaným pravidlem. Kdo nevyznává dávné umělce, jako by ani nežil. Vlastně nevraždil.

Server Audioteka.cz přidal do své březnové nabídky roku 2023 i novinku Bernarda Miniera Lucia (2022). Podle překladu Jiřího Žáka audioknihu namluvil František Kreuzmann.

Představovat Bernarda Miniera mi přijde trochu jako nosit dříví do lesa. Ale pro jistotu, tady je několik odkazů na recenze příběhů tohoto populárního současného francouzského autora. Naposledy jsme si povídali o zvukové podobě šestého pokračování případů Martina Servaze s názvem Údolí (La Vallée, 2020, česky 2021). Kriminalistu Servaze autor představil knižnímu světu již v roce 2011 ve své prvotině Mráz (Glacé, 2011, česky 2015). Pro úplnost ještě připomeňme, že servazovská série se dočkala i sedmého pokračování s názvem Lov (La Chasse, 2021, česky 2022). Novinka Lucia do této série nespadá, ostatně stejně jako romány Na okraji propasti (M, le bord de ľabîme, 2019, česky prvně 2020) nebo ještě předtím Zkurvenej příběh (Une putain d’histoire, 2015, česky prvně 2017).

Asi ještě žádná z Minierových knih nevzbudila tak rozporuplné reakce jako právě Lucia. Jedni ji nenávidí, druzí milují. Není snadné navázat na úspěšnou sérii s novým hrdinou, v tomto případě hrdinkou. Dalo by se předpokládat, že odpůrci se budou rekrutovat hlavně z tábora milovníků případů Martina Servaze v hlavní roli, ale tentokrát se zdá, že na znalosti Minierovy tvorby sympatie či antipatie nestojí. Co tedy budí takovou škálu emocí? Pojďme se podívat.

Lucia Guerrero, zkušená kriminalistka, se pouští po stopě sériového vraha. Na počátku jí vedeného případu stojí nález parťákova zohaveného těla, které pachatel v Madridu ukřižoval za pomoci silného lepidla. Na místě činu je zadržen předpokládaný viník. Jeho usvědčení ale dost komplikuje jeho mnohačetná porucha osobnosti. A když navíc spáchá v zadržovací cele sebevraždu, dosud komplikované vyšetřování dostává další trhliny. V tu chvíli přichází na scénu Luciin přítel Salomon, profesor na univerzitě ve španělské Salamance, s nabídkou využití průlomového programu jím vedené studentské skupiny. Software údajně dokáže najít souvislosti mezi nevyřešenými případy napříč věky a lokalitami. Zdá se, že stopy míří do světa umění, konkrétně k Ovidiovým Proměnám jako nástroji pachatelovy inspirace.

Lucia rozhodně nepatří ke snadným textům. Hemží se časovými i dějovými odbočkami, z nichž ne všechny dojdou posléze k cíli, případně alespoň na společnou křižovatku s jinými. Zároveň tak autor nutí čtenáře, v našem případě posluchače, k neustálé pozornosti. Z toho vyplývá, že Lucia rozhodně není kniha, kterou lze poslouchat jen na půl ucha. Kdo ale soustředění udrží, je odměněn opravdu komplexním příběhem. Pravda, pár nelogičností bychom v románu našli. V dnešní době tolikrát skloňovaná umělá inteligence by nejspíš strčila hypotetický program salamanských studentů do kapsy. Ostatně podobná výtka padla bezpočtukrát už i u Minierova titulu Na okraji propasti, přičemž se nezdá, že by se z ní autor poučil. To, že identitu hlavního pachatele lze bez velkého úsilí vytušit již někdy v polovině knihy, také může někomu vadit. Ale bez ohledu na zmíněné potenciální nedostatky si lze Lucii užít. Já se u ní rozhodně bavil dobře.

K úspěšnému přijetí Lucie na českém audioknižním trhu může přispět i příjemně dramatický přednes Františka Kreuzmanna. Z jeho hlasu se čeští příznivci díla Bernarda Miniera mohli těšit již u sedmého dílu servazovské série Lov. Délka obou zmíněných titulů je přitom velice podobná. V případě Lucie dvanáct a půl hodiny. Lov ji překonal o pouhých třináct minut. Čtyři sta osmdesát stran tištěné předlohy se pak v případě zvukové Lucie přetransformovalo do šedesáti tří souborů ve formátu mp3, plus po jednom na „Poděkování“ a „Slovo překladatele“.

Jak už to u úspěšných spisovatelů bývá, jejich každá další kniha bývá očekávána s napjatou dychtivostí. Takový stav autora zcela jistě zavazuje. Nakolik úspěšně dostál Bernard Minier své pověsti tentokrát, to si asi musí každý rozhodnout sám za sebe. Mně se Lucia navzdory výše zmíněným výhradám jako celek líbila. Nabízí vše, co dobrá detektivka mít má. Napětí, paralelní vyšetřování, uvěřitelnou vyšetřovatelku a bezpočet zvratů. Vzbuzuje sympatie i kritiku. To všechno k dobré knize zcela jistě patří.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLucia

Minier, Bernard

Voxi, 2023

Napsat komentář