Cestování včera i dnes

zazitkove-cestovani
Dnešní knižní tipy se nesou ve znamení cestování. Bratři Šternberkové vás provedou západní Evropou, Octavio Paz vás zavede do Indie. Dále poznáte krásy Albánie a nezapomeneme ani na Českou republiku: konkrétně na hrady a zříceniny a místa spojená s pražskou hudební scénou.

Nejprve se podíváme do minulosti – konkrétně do 60. let 17. století, kdy se na cesty do západní a jižní Evropy vypravili bratři Václav Vojtěch, Jan Norbert a Ignác Karel Šternberkové. Přečtěte si záznamy z jejich cestovních deníků.

Dva dochované cestovní deníky mladých Šternberků z jejich kavalírské cesty, podniknuté počátkem 60. let 17. století, představují mezi podobnými prameny k dějinám cestování v období baroka skutečný unikát. Jsou totiž – až na úvodní latinskou pasáž „muzejního“ deníku – psány dobovou češtinou a navíc jazykem velmi živým a barvitým. Najdeme v nich nejprve popis cesty Václava Vojtěcha do nizozemské Lovaně, kde všichni tři bratři studovali na tamní univerzitě; větší část deníků pak vyplňuje popis zážitků z jejich společné kavalírské cesty po západní Evropě a také druhé cesty, podniknuté již samostatně Ignácem Karlem (oba texty jsou z pera zatím neznámého průvodce či sloužícího mladých hrabat). Deníkům dodává na zajímavosti, že Šternberkové této generace byli v pozdějším životě velmi aktivní na poli kulturním (méně politickém), což platí zejména o mimořádně pozoruhodné osobnosti hraběte Václava Vojtěcha, mimo jiné stavebníka Šternberského paláce na Hradčanech a Trojského zámku.

Výjezd šťastný

Cestovní deníky z kavalírské cesty Václava Vojtěcha, Jana Norberta a Ignáce Karla ze Šternberka z let 1662–1664
Editor: Zdeněk Hojda
Přeložila: Magdaléna Jacková

Počet stran: 372
Vazba: vázaná
Formát: 153×207 mm
ISBN: 978-80-257-3932-7
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Výjezd šťastný vydalo nakladatelství Argo v edici Itineraria.

Ukázka z knihy

Kromě kulturní nabídky vyhledávali mladí kavalíři také fyzické aktivity, zejména míčovny využívali téměř v každém místě, kde k tomu byla příležitost. Sportovní utkání v míčovnách doplňovali příležitostně procházkami, jako například na pláži v Ostende, kde skořábky malé velmi pěkné zbírali a je náležitě spytovali (VVŠ). A protože se jednalo o mladíky ani ne dvacetileté, prozradí na ně deník tu a tam i nějaké nezbednosti, jako například když páni hrabata v městečku Mola při čekání na oběd do zahrady té hospody šli a špás jeden na druhýho s pomorančema, neb jich tu hrozné množství jest, házením jměli (VVŠ), nebo když se Ignác Karel s Petrem Říčanským v jednom lese za Augsburgem pustili do honění veverek. I v líčení těchto veselejších, byť nepříliš „důstojných“ stránek cestování, spočívá sympatická výjimečnost šternberských deníků. (str. 19)

Přečtěte si celou ukázku.

O editorovi

Historik Zdeněk Hojda se zaměřuje na dějiny raného novověku, dějiny cestování (17.–19. stol.) či dějiny hmotné kultury a sběratelství.

————————————————

Octavio Paz strávil několik let v Indii jako mexický velvyslanec. Svůj pobyt v této zemi vám popíše v eseji Indické odlesky. V čem se liší mexická a indická společnost a co mají naopak společného?

Esej z roku 1995, v níž autor rekapituluje nejen šest let svého pobytu v Indii v roli mexického velvyslance (1962–1968), ale také zážitky a setkávání s indickou kulturou při několika cestách před vykonáváním této funkce i po jejím ukončení. Pobyty v Indii zanechaly v Octaviu Pazovi hluboké stopy a ovlivnily nejen jeho básnickou tvorbu, ale také nahlížení na kulturu, umění, politiku a filosofii. Své osobní prožitky člověka patřícího do západního kulturního okruhu při setkávání s touto východní kulturou zpracoval v knize Indické odlesky, v jednom z posledních děl, které napsal. Esej nejen rozšiřuje naše znalosti o tak odlišné realitě, jako je ta indická v porovnání s tou západní, ale nutí nás rovněž nahlížet na plodné rozpory (někdy i soulad) mezi naším viděním světa a tím orientálním, nutí čtenáře hledat analogie na jedné straně, na straně druhé kontrasty. Octavio Paz v textu na mnoha místech srovnává mexickou a indickou společnost, upozorňuje na to, co je oběma kulturám společného a v čem se liší. Čtení eseje narušuje naše rutinní smýšlení o světě a nebyl by to Octavio Paz, kdyby v knize nevedl dialog s námi samými jako lidskými bytostmi.

Indické odlesky

Autor: Octavio Paz
Přeložila: Anna Tkáčová

Počet stran: 288
Vazba: brožovaná
Formát: 115×200 mm
ISBN: 978-80-7645-381-4
Doporučená cena: 368 Kč

Knihu Indické odlesky vydalo nakladatelství Dauphin.

Ukázka z knihy

První, co mě na Indii překvapilo, ostatně jako všechny, je různorodost výbušných kontrastů: modernita a archaismus, přepych a chudoba, smyslnost a asketismus, nedbalost a výkonnost, poddajnost a násilnost, pluralita kast a jazyků, bohů a rituálů, zvyků a idejí, existence řek a pouští, rovin a hor, měst a vesniček, venkovský život a průmysl na staletí vzdálené v čase a přitom obojí na jednom místě. Nejvýznamnější zvláštnost, kterou se Indie vyznačuje, však není ekonomické či politické povahy, nýbrž povahy náboženské. Koexistence islámu a hinduismu. Nejkrajnější a nejpřísnější monoteismus vedle bohatého a barevného polyteismu je spíše hlubokou ranou než historickým paradoxem. Mezi islámem a hinduismem existuje nejen rozpor, ale i neslučitelnost. V islámu je teologie jednoduchá a přísně daná, rozmanitost sekt a doktrín v hinduismu působí závratě. Mezi muslimy minimum obřadů, mezi hinduisty hojnost ceremoniálů. Hinduis­mus, to je soubor komplikovaných obřadů a islám je ryzí a jasná víra. Islámský monoteismus kategoricky stvrzuje nadřazenost jediného Boha, jediného učení a jediného bratrstva věřících. Jistě, islám zažil a zažívá všelijaká dělení, ta však nejsou hluboká a četná jako v hinduismu. Hinduismus připouští nejen pluralitu božstev, ale i doktrín (daršan), sekt a kongregací věřících.

Nezapomeňte si dočíst ukázku.

O autorovi

Octavio Paz (1914–1998)mexický básník a esejista, patří k nejvýraznějším postavám španělsky psané literatury 20. století. Je nositelem těch nejvyšších literárních ocenění, včetně Cervantesovy ceny (1981) a Nobelovy ceny za literaturu (1990). Česky vyšly výbory z jeho poezie Na břehu světa a Pták vteřiny a také esejistická kniha Luk a lyra představující Pazovy názory na poetiku a estetiku. Rozsáhlá esej Sor Juana Inés de la Cruz aneb nástrahy víry náleží, vedle poesie, k tomu nejzávažnějšímu, co napsal.

Zdroj informací: nakladatelství Dauphin

————————————————

Patříte mezi vášnivé cestovatele? Nebo cestujete jen sporadicky, ale zrovna se chystáte do Albánie? Pak by se vám mohl hodit turistický průvodce, který vám tuto zemi detailně představí.

Sedmé aktualizované vydání průvodce po Albánii vám nabídne poutavé popisy všech albánských měst, přímořských i horských oblastí a přírody včetně doporučení nejvhodnějších lokalit k rekreaci. Čekají vás tipy na nejzajímavější túry, výlety a pobyty i podrobné líčení historických pamětihodností a výklad historie, počínaje památkami z římského období přes dobu středověkého tureckého područí až po období národního osvobození v moderní době.

Albánie

Turistický průvodce po Albánii, zemi orlů, bunkrů a dobrodruhů
Autorka: Gillian Gloyerová
Přeložil: Robi Mahel

Počet stran: 344
Vazba: brožovaná
Formát: 129×198 mm
ISBN: 978-80-7689-133-3
Doporučená cena: 598 Kč

Knihu Albánie vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Albánie je snadno přístupná po zemi, vzduchem i po moři a takřka všude najdete solidní ubytovací i stravovací zařízení. Stav místní silniční infrastruktury se postupně zlepšuje a čím dál víc turistů přijíždí ve vlastních autech a karavanech, které nabízejí daleko flexibilnější pohyb (což samozřejmě platí také o snadno dostupných autech z půjčovny), i když podceňovat nelze ani místní a meziměstské autobusy, které jsou ve většině případů spolehlivé a dostanete se s nimi i do odlehlých částí země, jejíž popis jsem v jednotlivých kapitolách přizpůsobila hlavním autobusových trasám z Tirany. (str. 7)

Prohlédněte si celou ukázku.

O autorce

Gillian Gloyerová studovala na oxfordské Wadham College starověké jazyky, což se jí pak během učení albánštiny překvapivě hodilo. Dnes ovládá albánštinu velmi dobře a ráda ji využívá při četbě. Čtyři roky žila v Tiraně, kde působila jako instruktorka v rámci dlouhodobého programu na podporu místních politických stran. V současnosti pobývá převážně v Edinburghu, ale minimálně jednou za rok se do Albánie vrací. Před covidovou epidemií pracovala jako průvodkyně pro několik britských cestovních kanceláří.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Samozřejmě nezapomeneme ani na Českou republiku! Potěšíme především milovníky hradů a zřícenin. Pokud k nim patříte i vy, nenechte si ujít knihu Petra Fabiana s názvem Hrady a zříceniny na Moravě a ve Slezsku.

Kniha je průvodcem po moravských a slezských hradech a jejich zříceninách. Podává základní údaje o každém z představených objektů, které jsou řazeny po krajích. Stručně je shrnut historický vývoj a důraz je kladen především na informace, které se hodí při plánování cest a výletů. U každého hradu tak najdete: základní historické a architektonické údaje, charakter objektu, GPS souřadnice a přístupnost, dopravní spojení, možnosti parkování či co zajímavého navštívit v okolí.
Texty doprovázejí fotografie všech míst a přehledné mapy.

Hrady a zříceniny na Moravě a ve Slezsku

Autor: Petr Fabian

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7428-433-5
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Hrady a zříceniny na Moravě a ve Slezsku vydalo nakladatelství Plot.

Ukázka z knihy

 hrady-a-zriceniny

Nezapomeňte si prolistovat celou ukázku.

O autorovi

Petr Fabian je český básník a fotograf. Více informací o jeho tvorbě naleznete na autorových stránkách.

————————————————

A na závěr se ještě podíváme do Prahy. Radek Diestler ve své knize Praha beatová přibližuje kulturní život v našem hlavním městě od druhé poloviny 50. let do nového tisíciletí. Vydejte se společně s ním na hudební tour (nejen) po pražských klubech.

V druhé polovině 50. let přišel do Prahy rock’n’roll. Následujících několik desetiletí, maskován termínem big beat (který posléze zmutoval v libozvučnou českou verzi bigbít), významně ovlivňoval kulturní život v metropoli. Až tak, že bychom těch několik dekád mohli – s jistou nadsázkou – nazvat big beatovým věkem, tak jako swingovou éru nazýváme věkem nylonovým. Praha big beatová nabízí „Magical Mystery Tour“ po pražských lokalitách spojených ve druhé polovině 20. století (s mírným přesahem za rok 2000) s rockovou hudbou. Navštívíme kluby, sály, kulturáky, máničkovské hospody, otevřené byty i zkušebny. Vypravíme se za Bosou hlavou i Plechovým dědečkem, na rock’n’roll půjdeme do Merkuru i na Rokosku, na metal do Barikádovny. Odkryjeme tajemství popelářské bedny před New Clubem a uvnitř okusíme proslulou leteckou limonádu. A pak skončíme na hřbitově, jako ostatně všichni.

Praha beatová

Autor: Radek Diestler

Počet stran: 708
Vazba: vázaný blok
Formát: 180×246 mm
ISBN: 978-80-2003-394-9
Doporučená cena: 895 Kč

Knihu Praha beatová vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Klub Bunkr dokázal ustát i krátkodobé nástupy konkurenčních podniků v blízkém okolí (Repre, U Zoufalců). Co ovšem nevybalancoval, byl soustředěný tlak okolí a posléze i lokálních politiků v čele s tehdejším starostou Prahy 1 Bürgermeisterem. Dvacátého prvního ledna 1997 byl klub po několikahodinové bitvě s jeho návštěvníky policejně vyklizen a jeho mobiliář odvezen do skladu kdesi v Dolních Břežanech. Tři týdny poté byl vchod do Bunkru zazděn. Pokusy obnovit jej na jiné adrese (holešovická tržnice, Mělník) šly do vytracena. Až v roce 2006 byl na Smíchově otevřen klub Bunkr Blues Rock, který měl na starý Bunkr navázat… ale to už je jiná pohádka. (str. 172)

Dočtěte si ukázku.

O autorovi

Radek Diestler (1972) vystudoval historii a archivnictví. V roce 1991 začal přispívat do hudebních časopisů, a vzniklé schizofrenie se už nezbavil. Zakládal pražské Popmuseum a dodnes v něm působí. Zabývá se především historií české populární hudby – ale jinak píše o tom, co ho baví a živí se tím, co ho baví. Překvapivě to jde. Napsal např. Tři sestry či Příběh zapomenutého průmyslníka.

Zdroj informací: Kosmas


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVýjezd šťastný
Cestovní deníky z kavalírské cesty Václava Vojtěcha, Jana Norberta a Ignáce Karla ze Šternberka z let 1662–1664

Hojda, Zdeněk

Argo, 2023

zobrazit info o knizeIndické odlesky

Paz, Octavio

Dauphin, 2023

zobrazit info o knizeAlbánie
Turistický průvodce po Albánii, zemi orlů, bunkrů a dobrodruhů

Gloyer, Gillian

Jota, 2023

zobrazit info o knizeHrady a zříceniny na Moravě a ve Slezsku

Fabian, Petr

Plot, 2022

zobrazit info o knizePraha beatová

Diestler, Radek

Academia, 2023

Napsat komentář