Nutné k přežití – pro teenagery a jejich rodiče

Zivot-neni-pericko-perex
Dnes dostanete tipy na knihy, které vám zodpoví otázky, co potřebují vědět teenageři, aby se dokázali vypořádat se sebou samými i světem okolo. Čím trpí a jak lze vychovávat generaci dětí závislých na obrazovkách? A jaké neduhy si neseme ze svých rodin do těch vlastních?

V knize Survival najdete rady, tipy a obrazové návody, které vám mohou pomoci zachránit život. Třeba ve chvíli, kdy se ocitnete v přírodě bez jídla a vody. Ocení ji nejen dobrodruzi – nikdy totiž nevíte, kdy se ocitnete v ohrožení… Kniha může být inspirací pro celou rodinu.

Jsi v přírodě, někde uprostřed své plánované trasy. Blíží se večer, dochází ti jídlo, voda i síly… Co uděláš?
Tato interaktivní kniha (gamebook) prověří tvá rozhodnutí a nabídne ti profesionální rady od křesťana, vojáka a instruktora přežití, který přežíval v mírném pásmu, poušti, Arktidě a džungli.
Kniha je vhodná pro dobrodruhy, teenagery, akční dívky, outdoorové nadšence (i ty budoucí), otce a syny, vedoucí a členy dorostových skupin, pro všechny, kteří se věnují mladým a chtějí je vytáhnout do přírody a blíž k Bohu… Zkrátka pro každého, kdo chce něco zažít!

Survival

Rady, které ti mohou zachránit život
gamebook no. 1

Počet stran: 143
Vazba: brožovaná
Formát: 145×215 mm
ISBN: 978-80-7255-301-3

Knihu Survival vydalo nakladatelství Návrat domů.

Ukázka z knihy

survival-ukazka

Prolistujte si celou ukázku.

A inspirujte se videem:

————————————————

Dospívaní s sebou také může přinášet pocity nedostatečnosti a méněcennosti. Pro ty, jejichž sebevědomí není zrovna pevné, tu máme rádce psychoterapeutky Lisy M. Schab s názvem Začni si věřit.

Dospívání s sebou mnohdy nese pocit, že za nic nestojíme a že nikdy nedosáhneme svých cílů. Jak vystoupit ze začarovaného kruhu podceňování a nedůvěry k sobě samým? Jak si vybudovat zdravou sebedůvěru, která je základem pro řešení různých situací, do nichž se v životě dostáváme?
Náš rádce ti pomůže v sebepoznání, v odhalení tvých silných i slabých stránek. Také zjistíš, v čem se liší zdravá sebedůvěra od arogance a sobectví. Osvojíš si způsoby, jak dát najevo své názory, a zároveň jak přitom respektovat postoje druhých lidí. Přijdeš také na to, že přílišná sebekritičnost ti v životě nepomůže. I když se říká, že kdo nic nedělá, nic nezkazí, k tomu, aby se ti povedlo dosáhnout svých cílů, ti pomohou právě strategie obsažené v této knize.

Začni si věřit

Rádce pro teenagery pro rozvoj sebedůvěry
Autorka: Lisa M. Schab
Přeložila: Petra Diestlerová

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 160×228 mm
ISBN: 978-80-262-1933-0

Knihu Začni si věřit vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Velmi jednoduše řečeno, sebevědomí znamená to, jak vnímáš sebe sama. Pokud se chceš cítiti opravdu dobře ve své kůži na té nejhlubší úrovni, potřebuješ zdravé sebevědomí.
Lidé se zdravým sebevědomím obvykle vůči sobě chovají pozitivní myšlenky a city. Jsou si natolik jistí tím, že jsou rovní ostatním, že si dokážou připustit své chyby, aniž by se za ně styděli, a užívají si své silné stránky, aniž by museli snižovat ostatní. Lidé bez zdravého sebevědomí obvykle mají ohledně sebe negativní pocity a myšlenky. Nejsou si jistí svou rovností s ostatními, a tak cítí stud, když se dopustí chyby, nebo můžou záměrně srážet ostatní, aby zamaskovali svou nejistotu. (str. 11)

Podívejte se i na další ukázky.

O autorce

Lisa M. Schab, LCSW, působí v Chicagu jako psychoterapeutka. Napsala skoro dvacet knih, které sklízejí velmi kladné ohodnocení. Je členkou Národní asociace sociálních pracovníků. V časopise Chicago Parent pravidelně publikuje sloupky pro dospívající.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Život bez digitálních technologií už si jen těžko dovedeme představit. Jsou sice dobrým sluhou, ale také zlým pánem. Jan Kršňák se ve své knize Digiděti zabývá tím, jakou roli digitální technologie hrají v životě našich dětí.

Kam dojdou děti hledající poklady v počítačových hrách? Kde se ocitají dospívající proplétající se zákoutími sociálních sítí? Co děti k obrazovkám tolik přitahuje? Co na nich vidí? Je vůbec zdravé, aby před nimi tolik vysedávaly, aby je s sebou neustále nosily v kapse? Anebo by s nimi měly trávit naopak ještě víc času, aby byly připravené na budoucnost?
To jsou otázky, které si klade pravděpodobně každý rodič mladšího či dospívajícího dítěte. Lze ale najít tu „správnou“ odpověď? Společně se o to v této knize pokusíme. Kromě jiného se také dozvíte, kolik času s obrazovkami je tak akorát, kdy koupit dětem první telefon, jak v domácnosti nastavit pravidla používání obrazovek nebo jaká nebezpečí síť přináší a jak ji používat smysluplně. Kniha Digiděti vám pomůže rozehnat nejistoty a obavy spojené s výchovou dětí v digitálních časech.

Digiděti

Autor: Jan Kršňák

Počet stran: 295
Vazba: brožovaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7689-059-6

Knihu Digiděti vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Telefony, které děti svírají v rukách, jsou na jejich prsty a dlaně někdy příliš velké a zdá se, jako by jim vypadávaly. Ale drží je pevně. Jejich těla se kolem nich pokřiveně, ale ohebně a dovedně obtáčejí. Z dálky to vypadá, že děti a telefony spolu srůstají, z bližšího pohledu vidíme, že tomu tak skutečně je.
Ani rodiče digidětí nevyrůstali bez technologií, ačkoli jejich vliv ještě nebyl tak masivní jako dnes. K televizím náleží dálkové ovládání, ale když jsem byl dítětem, byli jsme to my, kdo byl dálkovým ovladačem. „Jestli to chceš přepnout, zvedni se a udělej to.“ Komu se chtělo zvedat, když ležel před televizí? (str. 23)

Nezapomeňte si dočíst ukázku.

O autorovi

Jan Kršňák – zklidňovatel digidětí a digidospělých. Narozen roku 1979. Počítač má od 11 let, mobil od roku 2000. Pubertu proležel před televizí, přičemž si lehával na bok, takže vídal obrazovku otočenou o 90°–180°. Od mládí pouštěl na videu akční filmy sobě i o mnoho let mladšímu bratrovi. Hodiny hrál počítačové hry a hodiny sledoval bratry, jak dělají totéž. Všichni společně neposlouchali bědující matku, přestože ji moc dobře slyšeli.
Vystudoval filmovou vědu na FF UK, takže je absolventem vysoké školy vidění. Ve škole hodně sledovali filmy a povídali si o nich. Jan se díval i po škole i za školou. Díval se pořád. Stejně tolik četl. Pak odjel na prázdniny do Španělska. Trvaly asi čtyři roky. Žil v Santiagu de Compostela, kde se snažil zapomenout vše, co mu dala vysoká škola a pokračoval v prohlubování znalostí o vidění. Na vrcholu hory Pico Sacro mu jeden dobrý muž řekl, že by se měl dívat srdcem. Trvalo mu roky, než začal cítit, co ten muž říkal.
Dnes se vedle přemýšlení a psaní o médiích, dětech a rodičích, věnuje filosofii, intuitivní pedagogice, tvorbě nového světa a podpoře Institutu pro podporu inovativního vzdělávání. Rád si povídá s lidmi o životě, který si žijeme, a rád navštěvuje školy a diskutuje s dětmi. Je také autorem fresek na říčanském nádraží a bez mobilu bos šel 19 dní z Prahy do Beskyd.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Lucie Hartmannová a Marek Kolařík se ve své knize Citová vazba zabývají tím, jak mladé heterosexuální páry řeší své neshody. Co si přinesly ze svých rodin, jak se naučily své neshody řešit v dospívání?

Autoři se zabývají vztahy mezi citovou vazbou u mladých dospělých partnerů a způsoby, jakými řeší každodenní konflikty. Konkrétně se zaměřují na heterosexuální páry v mladé dospělosti, které jsou bezdětné a nesezdané a jejichž vztah trvá alespoň jeden rok. Je důležité si uvědomit, že konflikt reprezentuje více než jen neshody partnerů. Představuje trvalý faktor párové interakce, který může způsobovat napětí a aktivovat vazebný systém. Každý partner do párové dynamiky přispívá vlastními mentálními modely fungování a způsoby zvládání konfliktů. K pochopení toho, jak partneři konflikty řeší, je nutné zaměřit bádání na oba členy páru. V monografii uvádíme výsledky kvantitativního výzkumu provedeného pomocí dotazníků, jenž se zmíněnou tematikou zabývá. Výstupy odhalují zajímavé párové souvislosti dvou vazebných dimenzí s šesti styly řešení konfliktů. Jelikož si své partnery a partnerky nevybíráme náhodně, zajímala nás i otázka komplementarity a kompatibility v zavilosti na uvedených proměnných.

Citová vazba

a způsoby řešení partnerských konfliktů v mladé dospělosti
Autoři: Lucie Hartmannová a Marek Kolařík

Počet stran: 124
Vazba: brožovaná
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-7422-902-2

Knihu Citová vazba vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

O autorovi

PhDr. Marek Kolařík, Ph.D. se zaměřuje převážně na Manželské a rodinné poradenství a terapii a práci s výcvikovými skupinami, věnuje se rovněž pedagogické a školní psychologii a adiktologii. Od roku 2008 je řádným členem Asociace manželských a rodinných poradců ČR, kde působil jako koordinátor pracovní skupiny pro tvorbu metodiky vztahového poradenství, v letech 2012–2017 byl členem prezidia této organizace. Je rovněž certifikován jako „samostatný manželský a rodinný poradce II. stupně“. Od roku 2014 je mentorem EUROPSY pro oblasti Pedagogické a školní psychologie a Poradenské psychologie. V rámci své poradenské praxe odvedl tisíce individuálních, párových či rodinných konzultací s klienty. V roce 2012 byl hlavním řešitelem projektu Tanec a pohyb jako součást psychoterapeutického procesu v prostředí psychiatrické léčebny (IGA, FF UP), v roce 2014 projektu „Sexuální přitažlivost v psychoterapii a její souvislosti“ (Excelence, FF UP). Již více než 15 let se prakticky i výzkumně rovněž věnuje práci s výcvikovými skupinami – odvedl několik tisíc výcvikových hodin. Je autorem úspěšných monografií Interakční psychologický výcvik a Interakční psychologický výcvik pro praxi, které se staly pro mnohé vedoucí skupin inspirativní pomůckou a spoluautorem monografie Teorie a praxe poradenské psychologie. Bydlí v Otrokovicích.

Zdroj informací: old.psych.upol.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSurvival
Rady, které ti mohou zachránit život

Návrat domů, 2023

zobrazit info o knizeZačni si věřit
Rádce pro teenagery pro rozvoj sebedůvěry

Schab, Lisa M.

Portál, 2022

zobrazit info o knizeDigiděti

Kršňák, Jan

Jota, 2023

zobrazit info o knizeCitová vazba
a způsoby řešení partnerských konfliktů v mladé dospělosti

Hartmannová, Lucie – Kolařík, Marek

Nakladatelství Lidové noviny, 2022

Napsat komentář