Současná česká tvorba pro děti i dospělé

uvod rodice deti(1)
Máte pocit, že se u nás vydává převážně překladová tvorba a na české autory se zapomíná? Pak nepřehlédněte dnešní tipy za ryze českou tvorbu. Najdete v nich jak knihy pro děti plné dobrodružství, tak i pro dospělé. Texty plné fantazie, lásky  i tajemství mají potenciál vás zaujmout.

V čarovné a pohádkové Snozemi to voní po cukrové vatě… Líbily by se vám sny o takové sladké zemi? To sice zařídit nedokážeme, ale můžete se ale spolu s námi začíst do příběhu malého Nikolase, který právě v takovém světě prožije noc před svými narozeninami!

Večer před svými desátými narozeninami jde Nikolas klidně spát s myšlenkou na oslavu naplánovanou na další den. To ještě netuší, že se má právě odehrát největší dobrodružství jeho života. Ve snu se totiž ocitne v kouzelné Snozemi, kde je všechno tak nějak jinak než ve skutečnosti a voní to tam cukrovou vatou. Naštěstí tam najde taky nového parťáka, ztřeštěného skřítka Mola, který ho provede tajemnými úkoly. Co čeká Nikolase na konci, až je všechny splní? Pomůže mu nějak záhadný červený kufr? A jak do toho všeho zapadají Nikovi rodiče, se kterými si tak úplně nerozumí, a jeho tak trochu podivínská spolužačka Lenka? Pojďte s námi prozkoumat čarovnou Snozemi a její voňavá zákoutí. Spánek už nikdy nebude jako dřív.

Nikolas a tajemství Snozemě

Autorka: Marta Dancingerová
Ilustrátorka: Sára Arnstein

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
Formát: 223×225 mm
ISBN: 978-80-7639-149-9
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Nikolas a tajemství Snozemě vydalo nakladatelství Bookmedia.

Ukázka z knihy

nikolas ukazka 1(1)Podívat se můžete také na celou ukázku.

O autorce

Marta Dancingerová (*1991) je česká herečka, divadelní i televizní. Nejvíce ji zřejmě český divák zaznamenal v seriálu Kukačky, který uvedla Česká televize. Její kniha pro děti Nikolas a tajemství Snozemě je její druhé literární dílo. První byla kniha pro dospělé s názvem Nesmělí, která vyšla v roce 2021.

Ilustrátorka

Sára Arnstein je divadelní tvůrkyně, vystudovala česko-italské jazykové gymnázium, FFUK a na DAMU katedru alternativního a loutkového divadla, obor herectví. V největším jejím zájmu je tvorba autorského divadla, tedy ohledávání tématu, výzkum, hledání formy a způsobu inscenování, hledání pohybového materiálu skrze improvizaci a psaní autorských textů. Objevila se také v několika ve filmech a seriálech. Ve volném čase, kterého má málo, protože má dva malé syny, se věnuje zároveň své vlastní ilustrované knize s názvem Edža/můj vnitřní svět románového hrdiny/můj vnitřní román v hrdinském světě, nebo stříhá vlasy.

Zdroj informací: ufftenzivot.cz

————————————————

I dnešní druhá kniha bude plná pohádkových zážitků. Spisovatel Radek Malý a ilustrátorka a spisovatelka Helena Wernischová se nadchli pro jeden železniční most. Oba je inspiroval k napsání knihy se dvěma příběhy, kterou Helena Wernischová doplnila svými ilustracemi. Učaruje tento most i vám?

Pod horou Ještěd se rozkládá malebná obec Kryštofovo Údolí. Stojí zde překrásný železniční viadukt, který učaroval autorům této knížky. Radek Malý napsal pohádkový příběh o stavbě viaduktu a Helena Wernischová, která knížku ilustrovala, na něj navázala dobrodružnou i hravou pohádkou. Oba příběhy spojuje tajuplná postava strážce viaduktu.

Dobrodružství v Kryštofově Údolí

Autoři: Radek Malý, Helena Wernischová
Ilustrátorka: Helena Wernischová

Počet stran: 494
Vazba: vázaná
Formát: 166×195 mm
ISBN: 978-80-7530-399-8
Doporučená cena: 300 Kč

Knihu Dobrodružství v Kryštofově Údolí vydalo nakladatelství Malvern.

O autorovi

Radek Malý (*1977) je básník a překladatel, autor knih pro děti a vysokoškolský pedagog. Dosud vydal šest básnických sbírek: Lunovis, Vraní zpěvy, Větrní, Malá tma, Světloplaší a Všehomír. Přeložil např. poezii Georga Trakla, Ericha Kästnera, Rainera Marii Rilka, Paula Celana, Hugo Sonnenscheina a dalších. Připravil také antologii německé expresionistické poezie Držíce v drzých držkách cigarety a z poezie autorů německého nonsensu sestavil antologii s názvem Malé lalulá. Dětem je určen příběh František z kaštanu, Anežka ze slunečnic, knížka básniček Kam až smí smích, učebnice tvůrčího psaní Poetický slovníček dětem v příkladech a moderní bajky Příhody matky Přírody. S ilustrátorem Pavlem Čechem vytvořil poetické knihy Listonoš vítr a Moře slané vody, k obrázkům Františka Petráka napsal básně do knihy Kamarádi z abecedy a v rámci projektu Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka napsal Všelijaké řečičky pro kluky a holčičky. Jeho dramatický text Pocit nočního vlaku realizoval Český rozhlas jako rozhlasovou hru. Za zmínku stojí jistě i kniha Franz Kafka – Člověk své a naší doby. Je držitelem Ceny Jiřího Ortena a dvou ocenění Magnesia Litera.

Zdroj informací: web autora

Ilustrátorka a autorka druhého příběhu

Helena Wernischová (*1942) vystudovala Střední uměleckoprůmyslovou školu keramickou v Karlových Varech. Na začátku šedesátých let se provdala za básníka Ivana Wernische. Ilustrovala přes 80 knižních titulů. Kritikové v souvislosti s kreslířkou a malířkou Wernischovou píší o její lyrice a fantasknímu pohledu na svět, o smyslu pro grotesku a absurditu. V roce 2011 vydala Helena Wernischová první autorskou knihu Rozespalý poštmistr čas, vyšly také další knihy jako Melancholie nebo Krátká zpráva o dlouhých minutách a další.

Zdroj informací: Albatros Media

————————————————

Přesně uprostřed dnešního výběru máme tip pro dospělé čtenáře. Čím jiným oddělit pohádkové příběhy pro děti od těch skutečných pro dospělé než právě fantasy příběhem. Příznivci české fantaskní tvorby budou jistě nadšeni.

Vládce dětí noci Khan unikl kletbě sedminásobné smrti, kterou na něj uvrhla mocná bruxa Akivasha. Avšak život v pradávné Evropě stále překypuje běsy smrtelnými i nadpřirozenými. Noc i den jsou plné hrůz. Spolu s Kroanou, Lilit, svou dcerou Inanou, morou Nadjou a kupcem Valdomarem se Khan vydává na dalekou cestu, aby jménem krále Marobuda vedl jednání s Římem. Pronásledování sadistického zabijáka vedle toho působí jednoduše, ale pro Khanovy blízké bude i to představovat výpravu plnou různorodých nebezpečenství. Vládce kikimor netuší, že Akivasha, hnána touhou po pomstě, mu jde vstříc. A v barbarských časech může každé zákoutí představovat nebezpečí, jelikož není nouze o lidské bandity či brány démonů.

Vlčice a královna noci

Autor: Zdeněk Žemlička

Počet stran: 376
Vazba: brožovaná
Formát: 110×180 mm
ISBN: 978-80-278-0078-0
Doporučená cena: 339 Kč

Knihu Vlčice a královna noci vydalo nakladatelství Epocha.

Ukázka z knihy

Už nepochyboval. Její bytost pronikla jistota, že ať se stane cokoliv, ona bude královnou a Khan králem. Řeč noci byla jednoznačná a nezanechala v ní ani stín obav. Vaper k ní přistoupil a vzal ji za ruku. Stáli tam nazí a krásní a stáli by tak ještě dlouho, leč byli vyrušeni. Muž, který přicházel od osady, se zarazil, když je spatřil, a v rozpacích sklopil zrak k zemi. Poté se ještě uklonil.

K dispozici máte také kompletní ukázku.

O autorovi

Zdeněk Žemlička (*1957), jeden z našich předních autorů historické fantasy, debutoval triptychem Sny Avarů, Rusalka a Balmgund (1998–1999). Výrazněji ale na sebe upozornil až dobrodružnými povídkami o slovanském pirátu Krutobojovi, které byly následně sebrány do knihy Čas rytířů. Ve stejné době i prostředí se odehrává rovněž titul Vlčice, na který navázal dvoudílnými romány Vlčice a Mandragora, Vlčice a děti noci a Vlčice a staré plemeno. Žemlička je také autorem série o nedoučené čarodějce Lence: Noční bojovník, Když kvetly vlčí máky, Veš v košili a Něco horšího.

Zdroj informací: Epocha

————————————————

V další knize se setkáme se spisovatelkou, která se navrací do rodného místa a chytá se první příležitosti napsat knihu, která by jí konečně přinesla úspěch na poli literatury. Vybere si k tomu chátrající dům v rodné obci, o němž kolují všelijaké zvěsti. Podaří se díky němu napsat úspěšnou knihu, a nebo zájem o starý dům přinese hlavní hrdince něco docela jiného?

Tajemná barabizna a spisovatelka, která se vrací do rodné vsi a odhaluje temnou minulost. Havířovina je chátrající dům v malé vesnici. Povídá se o ní, že přitahuje všechno špatné – lidé tu umírají nebo přinášejí neštěstí ostatním. A možná se tu zjevují i duchové… Matčina zdánlivě nepodstatná poznámka, že z komína Havířoviny opět stoupá kouř, vyvolá v hrdince románu nutkání zjistit, jestli se v tajemném a pravidelně opuštěném obydlí skutečně odehrává něco nadpřirozeného. Chce o tom napsat knihu, která jí má po trpké životní zkušenosti a neúspěšné literární dráze konečně přinést vysněný úspěch. Na dobrodružné výpravě do minulosti se však kromě cizích osudů setkává i se svými starými strachy – a poznává nové. Není to nakonec tak, že nahlédneme-li do svého nitra, každý v něm najdeme nějakou svou Havířovinu?

Havířovina

Román o spisovatelské krizi a tajemství jednoho domu
Autorka: Iva Hadj Moussa

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-275-1364-2
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Havířovina vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

Předpokládám, že matka má v tomto ohledu poměrně bohatej soubor vědomostí, protože je přímo u zdroje — čtvrtek co čtvrtek navštěvuje takzvaný babince v místní knihovně. Spřátelený ženy napečou buchty, donesou likér nebo víno a povídají si, většinou o novinkách ze vsi a okolí. O nemocech. Narozených i nenarozených dětech. O tom, kdo změnil práci a čí potomek se dostal na vysokou nebo kdo z ní naopak vyletěl. Sem tam taky o knihách.

K dispozici je i celá ukázka.

O autorce

Iva Hadj Moussa (*1979) vystudovala psychologii na Masarykově univerzitě v Brně, krátce pracovala jako psycholožka a po přestěhování do Prahy se věnuje reklamní textařině. Je autorkou scénářů večerníčku Nejmenší slon na světě. V roce 2020 jí vyšel román Šalina do stanice touha, vyšly také její povídky Hlavně na to nemysli a rok poté kniha Démon ze sídliště.

Zdroj informací: Host

————————————————

Poslední kniha předkládá multikulturní téma, které se v české literatuře objevuje spíše zřídka. Hlavní hrdina Tomáš přijede pracovně do Indie. Zde se musí vyrovnat s kulturním šokem a překonat všechny předsudky, jimiž trpí. Téma i styl českého autora Josefa Pánka dělají z této knihy něco docela jiného, než na co je český čtenář zvyklý.

Bangalore, Indie. Hotel konferenčního centra je pro Tomáše přijíždějícího na mezinárodní vědeckou konferenci jako malý ostrov známého vyspělého světa v moři hluku, smradu a vřavy rozvojové Indie. Vystaven zmatku a přelidněnosti města se hrdina snaží vyrovnat s kulturním šokem a pocity vykořeněnosti. Do kontrastu s jeho neklidem uprostřed chaosu neznámé země jsou postaveny jeho vzpomínky na osamocené stopování po turismem nedotčeném Islandu v 90. letech. Čím dál víc je hrdina konfrontován se stereotypy zakořeněnými hluboko v jeho uvažování a s jeho iracionální neschopností tyto předsudky, se kterými nahlíží na svět, překonat. Novela Láska v době globálních klimatických změn přináší střet zcela odlišných světů, národností a životních příběhů. Spolu s osobitým stylem psaní Josefa Pánka tak představuje vskutku neobyčejné dílo na české literární scéně.

Láska v době globálních klimatických změn

Autor: Josef Pánek

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 120×192 mm
ISBN: 978-80-257-3129-1
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Láska v době globálních klimatických změn vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Nespal jste 2 noci, 1. na letišti v Dubaji na cestě do Indie, 2. v hotelu ve vašem bývalém pokoji, netrpíte časovým posunem, ale zplodinami dopravy a ohňů, které hoří na ulici, vedle ulice, v průčelí domů a v kdejaké škarpě, i slunce nad vaší hlavou potemnělo smogem, a vy máte žízeň. A hotelová restaurace je prázdná. Je tam opékač topinek, špinavý, ožehlý, zanedbaný a zastaralý, ten je důležitý. Přijde vrchní, Ind, usmívá se na vás, má černočernou tvář a zářivě bílé zuby a řekne vám: Cokoliv, pane, jste náš host, a řekne vám to krásnou angličtinou s indickým přízvukem, a vy mu řeknete, že snídani, ach ano, a vrchní vám řekne, cokoliv, pane, jen co se posadíte. Kam? ptáte se. Kamkoliv, řekne Ind.

Prolistovat si můžete kompletní ukázku.

O autorovi

Josef Pánek (*1966) studoval v Praze, žil a pracoval v Norsku a Austrálii, nyní žije v České republice. V roce 2013 mu vyšla sbírka povídek Kopáč opálů a o čtyři roky později novela Láska v době globálních klimatických změn, ta k sobě strhla pozornost díky osobitému stylu a neotřelému pohledu na svět, který se s nástupem globalizace prudce mění. V roce 2018 za ni získal cenu Magnesia Litera pro debut roku. Nový román Jsem jejich bůh jde ve zpřítomnění intenzivně prožívané ztráty jistot a existenciální obnaženosti ještě dál.

Zdroj informací: Argo


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDobrodružství v Kryštofově Údolí

Malý, Radek – Wernischová, Helena

Malvern, 2023

zobrazit info o knizeVlčice a královna noci

Žemlička, Zdeněk

Epocha, 2022

zobrazit info o knizeNikolas a tajemství Snozemě

Dancingerová, Marta

Bookmedia, 2022

zobrazit info o knizeHavířovina

Moussa, Hadj Iva

Host, 2022

zobrazit info o knizeLáska v době globálních klimatických změn

Pánek, Josef

Argo, 2022

Napsat komentář