Krátká zpráva o dlouhých minutách

dokoran
Helena Wernischová je kreslířka, malířka, ilustrátorka, grafička. Útržky jejích textů a její kresby přináší Krátká zpráva o dlouhých minutách.

Helena Wernischová – Krátká zpráva o dlouhých minutách

Krátká zpráva o dlouhých minutách je autorská kniha kreslířky, malířky a ilustrátorky Heleny Wernischové. Na jejím díle je patrné, že je v její mysli, tak jako u všech rozených ilustrátorů, spojeno centrum slova s centrem linie. Většina umělců toto propojení moc ráda nemá, připadá jim příliš „rozpovídané“, ale je to vlastně jen jiný druh umění. Pokud je tím textem, který uvádí ruku v pohyb, poezie nebo něco jí podobné, pak se ruka často chvěje, jako by se vibrace v mysli převáděla do seismogramu čáry. Známe to například od Marka Chagalla, Alfreda Kubina, Edwarda Goreye, Bohuslava Reynka či Vlastimila Rady. U Heleny Wernischové však ruku rozechvívá jen text určitého druhu – musí to být text silný a působivý a musí stát na druhé straně brodu na samém okraji temných lesů. Útržky právě takových textů a výtvarné světy, které v autorce evokovaly, přináší Krátká zpráva o dlouhých minutách.

 

Krátká zpráva o dlouhých minutách

Autor: Helena Wernischová
Ilustrace: Helena Wernischová
Počet stran: 136
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 195×205 mm
Doporučená cena: 298 Kč
ISBN: 978-80-7363-497-1
Vydáno: 11/2012
Vydání: první

Knihu Krátká zpráva o dlouhých minutách vydalo nakladatelství Dokořán.

Více o knize se dočtete zde.

O autorovi

Helena Wernischová (* 1942) je kreslířka, malířka, ilustrátorka, grafička. Výtvarně doprovodila přes 70 knižních titulů (I. S. Turgeněv, J. Austenová, A. Daudet, J. Vodňanský, F. von Saar, A. Bertrand aj.) Má za sebou deset samostatných výstav a účast na 22 kolektivních výstavách u nás i v zahraničí.
Díla z poslední doby: Václav Cílek: Borgesův svět (Dokořán 2008), Rozespalý poštmistr čas (Torst 2011) – memoárová kniha Heleny Wernischové s bohatým výtvarným doprovodem, mj. z autorského „časopisu“ Melancholie z let 1974-1985, který existuje pouze v jediném exempláři, nyní v uměleckých sbírkách Památníku písemnictví.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrátká zpráva o dlouhých minutách

Wernischová, Helena

Dokořán, 2012