Za vědeckou kariérou z Česka do Bergenu

jejich buh uvod(1)
Autor Josef Pánek si za svůj předchozí román vysloužil prestižní cenu Magnesia Litera. Čtenářům tentokrát přináší místy existenciální román o dobrovolném vytržení z domáckého prostředí a novém začátku kdesi ve věčném šeru a tmě. Bude tam však hlavnímu hrdinovi někdo rozumět?

Bergen, Norsko, 1999. Světlo a tma; vědomí a nevědomí; vnitřní a vnější svět; nezlomná sebejistota a zdrcující pochybnost. Pýcha a pád. Ztráta a hledání. Vír obsedantních myšlenek a existenciální znejištění, které prožívá hrdina nového románu Josefa Pánka, čtenáře opět vystavují závratnosti nekompromisního psaní, jež se místy děsí samo sebe. Kdo je ten idol, sebejistý bůh, který v nejmenším nepochybuje o své výjimečnosti, vždycky ví, co chce, a bez výčitek to i dělá? Ten mladý muž, jehož všichni přátelé bezmezně obdivují? A co se s ním stane, když se vlastní volbou připraví o bezpečí domova, kde všechno zná, kde má vše pod kontrolou – nebo si to aspoň myslí –, a z porevolučního Česka se přestěhuje – za vědeckou kariérou – do Bergenu? Do města, kde je pořád šero a tma, kde půl roku v kuse prší, kde nikomu nerozumí; kde samota a opuštěnost dostávají zcela nový rozměr… Co se s ním stane v místě, kde ho sráží na kolena nepředvídatelná cizota, kde se už nemůže spolehnout ani na vlastní smysly?

Josef Pánek, autor originální prózy Láska v době globálních klimatických změn, za niž v roce 2018 získal prestižní cenu Magnesia Litera, přichází s novým působivým románem, v němž se pouští do krajnosti vnitřně podmíněné zkušenosti a vyostřeného prožívání cizoty světa.

Dlouho očekávaný nový román nositele ceny Magnesia Litera. Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky

Jsem jejich bůh

Autor: Josef Pánek

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 120×190 mm
ISBN: 978-80-257-3975-4
Doporučená cena: 378 Kč

Knihu Jsem jejich bůh vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Vešel za Reignarem a ještě se ohlížel průčelní stěnou vestibulu, prosklenou od podlahy ke stropu: v kontrastu se zářivým osvětlením vestibulu budovy byla venku tma; bylo půl hodiny po poledni; bylo zamračeno a pršelo a zároveň, říkal si v duchu, uvnitř musí být speciální umělé osvětlení, protože takhle jasně a pronikavě zářivě se nikde nesvítí…! Zatím prošli halou a Reignar mířil k výtahu: dveře výtahu a i výtah, a i ostatní vybavení v hale, tj. deska recepce (opuštěné) vlevo za vchodem do haly, madlo na stěnách, obepínající rozlehlou, zářivě bíle vymalovanou halu ve výšce pasu, plechové kryty vestavěných armatur, požárního hydrantu a vzduchotechniky byly sytě modré. Vyjeli výtahem a vystoupili, a vykročili chodbou, stejně nepřirozeně zářivě osvětlenou jako vestibul, ve které okna, v kontrastu se zářivým umělým světlem, byla hnědě tónovaná, a kde podlaha, dvě řady ubíhajících dveří a nápisy na stříbrných destičkách byly sytě modré. Ještě pořád se ptal sám sebe, proč mu osvětlení budovy nepřipadne normální; ale to už se Reignar v (zářivě bíle vymalované) chodbě zastavil, otevřel jedny z dveří a řekl: „To je tvoje budoucí pracovna.“

K dispozici máte také kompletní ukázku.

O autorovi

Josef Pánek studoval v Praze, žil a pracoval v Norsku a Austrálii, nyní žije v České republice. V roce 2013 mu vyšla sbírka povídek Kopáč opálů a o čtyři roky později novela Láska v době globálních klimatických změn, ta k sobě strhla pozornost díky osobitému stylu a neotřelému pohledu na svět, který se s nástupem globalizace prudce mění. V roce 2018 za ni získal cenu Magnesia Litera pro debut roku. Nový román Jsem jejich bůh jde ve zpřítomnění intenzivně prožívané ztráty jistot a existenciální obnaženosti ještě dál.

Zdroj informací: Argo


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů.
Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJsem jejich bůh

Pánek, Josef

Argo, 2022

Napsat komentář