Nenechte si ujít v týdnu od 20. do 26. února 2023

nenechte_si_ujit
I další únorový týden nabízí literární akce, které stojí za návštěvu. Nenechte si ujít autorské čtení Lucie Lukačovičové, literární setkání zaměřené na japonský román Za sklem, přednášku Dany Šimkové o Harrym Potterovi či besedu ke knize Poselství z Ukrajiny.

Začneme čtením pro nejmenší, které na úterý 21. února naplánovala Knihovna Jiřího Mahena v Brně. Těšit se můžete na knihu Velké překvapení pro malého tučňáka kanadské autorky Marie-Danielly Croteau. Dozvíte se, jak vznikne přátelství mezi malým tučňákem a méďou. Buďte na pobočce Nový Lískovec v 16.00.

Městská knihovna v Praze připravila na úterý 21. února setkání spojené s autorským čtením spisovatelky Lucie Lukačovičové. Napsala přes sto povídek, pět románů (historická fantasy Vládci času, městská fantasy Detektivní kancelář Sirius, sci-fi detektivka Stanice Armida, rudolfínská bondovka Zelený drak, Karmínový lev a indický steampunk Poslední bůh) a dalších pět se spoluautory. Publikovala v angličtině, němčině, rumunštině, portugalštině, italštině, čínštině a indické kannadštině. Ráda sbírá mýty a legendy a promítá je do svých textů. Nyní představí svůj nejnovější román Čepel azylu a svým fanouškům povypráví, jak její knihy vznikají a kde nalézá inspiraci. Dorazte na pobočku Ládví v 16.30.

A v Praze ještě zůstaneme. Ve středu 22. února si nenechte ujít literární setkání zaměřené na román Za sklem japonské spisovatelky Sajaky Muraty. Vypráví příběh o svobodné mladé ženě, která se odmítá přizpůsobit společenským konvencím. Přijďte do Centra Elpida v 17.00.

Ve stejný den, tedy ve středu 22. února se v Městské knihovně v Praze koná také další Literární salónek, kde se dozvíte mnoho zajímavých informací o současných portugalských autorech jako např. Afonso Cruz (humorný román Květiny, Argo 2018), David Machado, Miguel Sousa Tavares, Maria Dulce Cardoso, António Lobo Antunes (historický román Návrat karavel, Garamond 2018) atd. Literární salónek začíná v 18.00 v ústřední knihovně.

Knihovna Jiřího Mahena v Brně připravila literární akci pro všechny milovníky malého chlapce s jizvou na čele! Ve čtvrtek 23. února můžete navštívit přednášku spisovatelky Dany Šimkové o Harrym Potterovi. Dana Šimková se literární činnosti věnuje již od dětství a na svém kontě má dva romány: Uvězněni, 2014 a Útěk do Mombasy, 2016. Od čtrnácti let se zajímá i o historii potopení Titaniku – o této události rovněž pořádá přednášky pro veřejnost. Do Bradavic se společně podíváte v 10.00 na pobočce Bystrc.

Příznivci německé autorky Dörte Hansenové by si ve čtvrtek 23. února neměli nechat ujít schůzku knižního klubu, kde se bude rozebírat její kniha Zur See. Vypráví o změnách v ostrovním světě, o starých zákonech, které již neplatí, o nových začátcích a osvobozeních. Čeští čtenáři mohou znát např. její romány Starý kraj či Polední hodina. Schůzka knižního klubu začíná v 17.00 v pražském Goethe-Institutu.

V pátek 24. února se můžete v Praze zúčastnit besedy ke knize Poselství z Ukrajiny, v níž najdete soubor válečných projevů ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Už to bude rok, co se Ukrajina brání ruské agresi. O knize budou s jejím překladatelem Viktorem Janišem hovořit Michael Žantovský, Rita Kindlerová a další hosté. Beseda začíná v 19.00 v Knihovně Václava Havla.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář