Silný příběh o dvou samotářkách

Dorte Hansenova_Stary kraj
Starý kraj Dörte Hansenové je příběhem Anny a Very, samotářek, které nečekaně najdou něco, co už ani nehledaly: rodinu. Tento vůbec první autorčin román, okořeněný suchým humorem, se stal bestsellerem Spiegelu.

Pětiletá Vera uprchne se svou matkou v roce 1945 z východního Pruska na sever Německa do regionu Altes Land. Útočiště najdou na starém statku s rákosovou střechou. Vera se ve velkém, chladném selském stavení celý život cítí cize, ale přesto z něj nedokáže odejít. O šedesát let později se jí přede dveřmi nečekaně objeví neteř Anna. Utekla i se svým malým synem z předměstí Hamburku, kde ambiciózní ekorodiče nosí svoje děti ulicemi jako vítězné trofeje – a kde se Annin muž zamiloval do jiné. Vera a Anna se téměř neznají, přesto toho mají společného víc, než tuší.

 

Starý kraj

Autorka: Dörte Hansenová
Přeložila: Viktorie Hanišová

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-7491-588-8
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Starý kraj vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Když se Karl Eckhoff o dva roky později vrátil z ruského zajetí s nohou ztuhlou jako kláda a s tvářemi tak propadlými, jako by si je vcucl dovnitř, Hildegard von Kamckeová stále musela krát mléko.
Ode mě nic nečekejte. Ida byla člověk, který drží slovo, ale přitom dobře věděla, že ona osoba chodí každou noc do chléva. Po nějaké době postavila k hrnečku na chodbě bandasku. Přece se při nočním dojení nemusí polovina mléka promrhat. Večer už neotáčela klíčem ve sklípku na ovoce a někdy dala dívence vajíčko, když jí příliš velkým koštětem zametla chodbu nebo jí při krájení fazolí zazpívala východopruskou píseň Země tmavých lesů.

V červenci dozrály třešně, a proto bylo na statku zapotřebí každého dítěte, aby pomáhalo zahánět špačky, kteří se v obrovských hejnech vrhali na stromy. Vera pochodovala sadem jako opička s bubínkem na klíček, bouchala vařečkou do starého hrnce a pořád dokola vyřvávala všechny písničky, které se naučila od matky. Pouze tu o sádle a špeku vynechala. (str. 11)

Přečtěte si, jak ukázka pokračuje.

 

Řekli o knize

Tento román je překvapivě jiný. Žádná romantika, žádná klišé. Silné postavy. Příběh, který doznívá ještě dlouho po přečtení, stejně jako sténání a skřípot velkého tmavého statku.

NDR

Dörte Hansenová vkládá svým nepoddajným postavám do úst vždy ta správná slova. Jednou ironická, jindy dojemná… Její román je zábavným pohledem na život na venkově, který je zbavený všech klišé.

Brigitte

 

Dörte Hansenová

Dörte Hansenová (* 1964) studovala jazyky – gaelštinu, finštinu, baskičtinu – a získala doktorát z lingvistiky. Poté se věnovala žurnalistice, několik let byla redaktorkou Severoněmeckého rozhlasu NDR. V současnosti pracuje jako novinářka. Bydlí poblíž Hamburku. Starý kraj (2013) je jejím prvním románem. V Německu se kniha od vydání nepřetržitě drží v žebříčku bestsellerů časopisu Spiegel, z toho několik týdnů byla na prvním místě. Prodalo se už téměř čtyři sta tisíc výtisků. Kniha vychází například ve Francii, Itálii, Nizozemsku či USA.

Informace o autorce byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů. Relativně nedávno našla v Hostu přístřeší i prestižní edice Česká knižnice, která zájemcům nabízí kvalitní ediční zpracování děl českých klasiků. Nakladatelství Host uvedlo na český knižní trh kriminální romány Stiega Larssona, Larse Keplera, Jussiho Adlera-Olsena, Henninga Mankella či Åsy Larssonové. Bestsellery se staly ale i z knih českých autorů, např. Kateřiny Tučkové, Petry Soukupové či Jana Balabána.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStarý kraj

Hansenová, Dörte

Host, 2016

Napsat komentář