Sbohem, živote na vesnici

Poledni hodina
Modernizace vesnice a neměnná povaha jejích stárnoucích obyvatel jsou tématem nové knihy Polední hodina od Dörte Hansenové. Pokud se vám líbil Starý kraj, zaujme vás jistě i tento příběh vykreslující osobitou atmosféru venkova.

Román o zániku venkovského života v německém Severním Frísku, o ztrátách, loučení a novém začátku. Nad písečným hřbetem visí těžké mraky a sedmačtyřicetiletý Ingwer Feddersen se vrací do své rodné vesnice. Musí tu ještě srovnat účty. Babička Ella pomalu přichází o rozum a dědeček Sönke se odmítá vzdát rodinného hostince, který už má stejně jako celá vesnice nejlepší léta za sebou. Jediné, co se z minulosti dochovalo, je místní zvyk úzkostlivě dodržovat klid o polední hodině, která však zároveň symbolizuje hodinu poslední. Kdy vlastně začal venkov upadat? Následkem pozemkových úprav šedesátých let, po nichž zmizely nejprve remízky a pak se ztratili i ptáci? Když se velké statky rozrostly, zatímco ty malé zanikly? Když Ingwer odešel studovat do Kielu a opustil prarodiče i jejich hostinec?

 

Polední hodina

Autorka: Dörte Hansenová
Přeložila: Viktorie Hanišová

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-283-2
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Polední hodina vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

První léto bez čápů bylo znamení, a když na podzim v zatopeném slínovém lomu plavaly koljušky bílým břichem nahoru, bylo to taky znamení. „Nastává konec světa,“ prohlásila Marret Feddersenová, která viděla znamení všude kolem sebe.
Následujícího léta uhynuly na západním okraji vesnice staré jilmy, které tu už sto let rostly s navzájem propletenými větvemi. Najednou jim zežloutly listy, vypelichaly koruny, už v červnu. Ještě jeden rok tu stály jako sesazení králové. Pak přijel Karl Martensen se svými lidmi, dlouho se ozývalo kvílení motorových pil a nakonec všechny jilmové kmeny naložili na korbu. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ohlasy

Polední hodina je laskavá, zábavná a zároveň vskrytu vážná kniha, která lakonickým jazykem líčí rovinatou krajinu Severního Fríska a s velkou empatií vykresluje místní svérázné postavy. Samozřejmě kromě těch, které kdysi ve vesnici provedly necitlivé pozemkové úpravy.

mdr.de (Der Mitteldeutsche Rundfunk)

Dörte Hansenové není co vytknout. Povznesla se nad jakýkoli kýč i nad novodobý přírodní trend obyvatel velkoměst, kteří si venkov idealizují, protože o něm nic nevědí.

deutschlandfunk.de 

Velký příběh plný tiché melancholie a nádherný pomník vesnici, jaká kdysi bývala.

ndr.de (Der Norddeutsche Rundfunk)

 

Dörte Hansenová

Dörte Hansenová (nar. 1964 v severofríském Husumu) je německá spisovatelka, novinářka a lingvistka. Studovala jazyky v Kielu — mimo jiné gaelštinu, finštinu, baskičtinu — a na Hamburské univerzitě získala doktorát z lingvistiky. Poté se věnovala žurnalistice, pracovala pro různé rozhlasové stanice a časopisy, několik let byla redaktorkou Severoněmeckého rozhlasu (NDR). S manželem a dcerou žije v rodném Husumu. Debutovala románem Starý kraj (2013, česky 2016), který vyšel v deseti zemích a jen německého vydání se prodalo přes milion kusů. Polední hodina je autorčin druhý román, v Německu se stal třetí nejprodávanější knihou roku 2018 a na seznamu bestsellerů týdeníku Der Spiegel se drží již více než čtyřicet týdnů.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePolední hodina

Hansenová, Dörte

Host, 2019

Napsat komentář