Román Aukce tentokrát k poslechu

aukce audio
Jméno Jiří Stránský zná dnes snad každý, stejně jako jeho romány Zdivočelá země a Aukce. Právě jeho Aukce vychází jako audiokniha a vy si tedy můžete připomenout osudy bývalého pilota a válečného hrdiny v éře komunistické totality oživené podmanivým hlasem Marka Holého.

Získal nový domov i rodinu, teď ho čeká nelehký život v komunistické totalitě…
Děj románu Aukce bezprostředně navazuje na události vylíčené ve Zdivočelé zemi. Bývalý pilot a válečný hrdina Antonín Maděra a jeho blízcí opustili velkostatek ve Svatém Štěpánu a rozhodli se zapustit kořeny v malé osadě Lučiny. Jejich naděje na pokojnou a šťastnou existenci však brzy berou za své – v následujících letech musejí čelit velkému suchu, zlodějům dobytka, úkladům závistivých soudruhů i nátlaku státní bezpečnosti. Velkého Šéfa však nedokáže zlomit ani bezmála deset let strávených v lágru a uranových dolech a titulní aukce dostihových koní se tak může konat u příležitosti jeho osmdesátin již ve svobodných poměrech na počátku 90. let. V románové kronice zachycující osudy několika generací obyvatel Lučin lze tudíž spatřovat nejen výmluvné svědectví o zločinech komunistického režimu, ale též výraz autorova přesvědčení, že život si najde svou cestu i v dobách největšího útlaku…
Pokračování románové ságy, která se stala předlohou úspěšného seriálu Zdivočelá země.

Aukce (audiokniha)

Autor: Jiří Stránský
Interpret: Marek Holý

Délka: 23 hodin 19 minut
Doporučená cena: 599 Kč

Audioknihu Aukce vydalo nakladatelství OneHotBook.

Můžete si poslechnout ukázku.

O autorovi

Jiří Stránský (1931–2019) je potomek významného pražského patricijského rodu nemohl z politických důvodů ani odmaturovat na gymnáziu a v roce 1953 byl zatčen, obviněn z velezrady a po vykonstruovaném procesu strávil několik let v pracovních táborech. Roku 1960 byl amnestován a vystřídal několik dělnických profesí, ve stejné době navázal spolupráci s filmovým studiem Barrandov. V roce 1974 byl za údajné rozkrádání odsouzen na tři a půl roku do vězení, nakonec jej podmíněně propustili po odpykání poloviny trestu. Po roce 1989 začal publikovat mimo jiné v Lidových novinách a stal se spisovatelem z povolání. Je autorem řady próz: ŠtěstíZdivočelá zeměAukcePřeletStařec a smrtObloukTónyBalada o pilotoviŠtěstí napodruhé, Tichá pošta ad., v nichž primárně zpracovával autobiografické zážitky či příběhy zprostředkované spoluvězni, přáteli apod., a také scénářů k seriálům a filmům (nezřídka natáčeným podle jeho knižních předloh) nebo knih pro děti. Čtrnáct let stál v čele Českého centra Mezinárodního PEN klubu a za jeho dílo i občanské postoje se mu dostalo mnoha významných ocenění (např. Cena Karla Čapka, skautský Řád Stříbrného vlka, titul Rytíř české kultury, Cena Arnošta Lustiga). V roce 2017 vyšla také kniha rozhovorů s názvem Doktor vězeňských věd.

Zdroj informací: OneHotBook

————————————————————————————

Přečíst si můžete také naši reportáž, která vznikla při příležitosti setkání
nad nejnovějším vydání románu Zdivočelá země v roce 2021.

————————————————————————————

Interpret

Marek Holý (* 1979) je český herec a dabér vystudoval brněnskou konzervatoř. Před studiem JAMU dal přednost angažmá v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě. Jeho cesta pokračovala do Prahy, kde působil několik let v Divadle Na Fidlovačce. Od roku 2013 je členem hereckého souboru Divadla na Vinohradech. Je držitelem Ceny Thálie 2013 v oboru opereta/muzikál za titulní roli v muzikálu Zorro uváděného v Divadle Hybernia. Objevil se v několika televizních filmech a seriálech (např. Četníci z LuhačovicCo ste hasiči) a umístil se také na 3. místě 19. ročníku ankety Neviditelný herec, která oceňuje práci pro rozhlas.

Zdroj informací: OneHotBook


OneHotBookNakladatelství OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti. Audiokniha v podání OneHotBook není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým ze spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAukce (audiokniha)

Stránský, Jiří

OneHotBook, 2022

Napsat komentář