Ukradený obraz

zena_v_ohni
Kam zmizel cenný obraz ukradený nacisty ve 30. letech 20. století? Dostane se po mnoha letech konečně do rukou právoplatného majitele?

Nacistické krádeže uměleckých děl si jako hlavní téma svého thrilleru Žena v ohni zvolila americká spisovatelka Lisa Barr. Několik let byla redaktorkou deníku Jerusalem Post, šéfredaktorkou časopisů Today’s Chicago Woman a Moment a reportérkou deníku Chicago Sun-Times. Během své kariéry referovala o událostech světového významu. Své zkušenosti promítla i do zmíněného thrilleru, ve kterém se hlavní hrdinové zabývají investigativní žurnalistikou a pouští se do nebezpečného pátrání po ztraceném portrétu.

Děj se točí okolo obrazu nazvaného (stejně jako samotná kniha) Žena v ohni, který namaloval Ernst Engel – jeden ze zakladatelů nejpokrokovějšího německého uměleckého směru, expresionismu, a zároveň vůdčí představitel expresionistické skupiny. Nacisté ho ve 30. letech prohlásili za zvrhlého umělce a nepřítele státu a jeho díla zabavili. Nabízí se otázka, kam se nakonec poděl jeden z nejcennějších Engelových obrazů – portrét tajuplné ženy. Obrovské množství zakázaných děl nacisté vydražili, aby měli čím financovat válečnou mašinerii, a přitom si nacpali vlastní kapsy. Některá z děl zničili. A nejcennější z nich „zachraňovali“ pro sebe…

Byla Žena v ohni jedním z těch obrazů, které měly „štěstí“ a přežily Hitlerovu kulturní čistku? (str. 58)

Hrdinka knihy, čtyřiadvacetiletá nadějná novinářka Jules Rothová už roky obdivuje úspěšného investigativního reportéra Dana Mansfielda (pracoval na několika kauzách, které se nikomu jinému nepodařilo rozkrýt). Jules prokáže odvahu i kuráž a ve správný čas se ocitne na správném místě: skutečně se stane součástí Danova investigativního týmu.

Nejsem tu proto, abych plýtvala vaším nebo svým časem. Ale dokážu udělat cokoli, abych odhalila pravdu. (str. 24)

Dan, Jules a další členové týmu stojí před obtížným úkolem: budou pátrat po obrazu, o kterém téměř 80 let nikdo neslyšel – alespoň oficiálně. Do cesty jim však vstoupí Margaux de Laurentová – jedna z nejvýznamnějších galeristek na světě, obchodnice s uměním a také proslulá zlodějka. Jak si Dan a jeho tým poradí s mocnou ženou, která udělá cokoli, aby se k obrazu dostala jako první? Hra na kočku a myš začíná…

Stále musíš být o krok napřed před konkurencí a obávám se, že to někdy může vyžadovat poněkud pochybné prostředky. (str. 78)

Autorce se podařilo skvěle vykreslit hlavní postavy, zejména Margaux svým chováním upoutá vaši pozornost. Právě v souvislosti s ní dochází k mnoha nečekaným zvratům. Lidově řečeno: její činy vás zvednou ze židle! Lisa Barr poměrně často zabíhá do detailů, což však vůbec nenarušuje spád příběhu. Vyprávění vystavěla na důležitých historických skutečnostech a svět umění představuje tak, jak ho většina z nás nezná. Zavede čtenáře na různá místa po celém světě a nabídne jim možnost zjistit, jak funguje mezinárodní černý trh s uměním a co všechno někteří lidé bez skrupulí obětují, aby dosáhli vysněného cíle. Nebojí se totiž jít ani přes mrtvoly!

V poslední době narážím na další a další díla, která se zabývají stejným tématem, tzn. nacistickými krádežemi uměleckých děl. Jmenovat mohu např. historický román Dům na Riviéře australské autorky Natashy Lesterové, jehož recenzi na našich stránkách rovněž najdete. Nicméně ač mají knihy společné téma, děj se liší – historické události nazírají z jiného úhlu pohledu. Dům na Riviéře vypráví, jak probíhala samotná záchrana cenných uměleckých děl, aby se k nim nacisté vůbec nedostali. Žena v ohni se naopak více zaměřuje na umění, které se již do centra pozornosti nacistů dostalo. A hlavní hrdinové se snaží zjistit, jaký osud některé z ukradených děl potkal.

Každý obraz má svůj příběh. (str. 281)

Dvě odhodlané ženy, svět umění, manipulace, intriky mocných, padělané obrazy, vydírání, vraždy, úplatky, sex, drogy, alkohol… To vše ve vyprávění najdete. Máte-li chuť přečíst si knihu, která vám přiblíží pozadí nacistických krádeží uměleckých děl, neměli byste si tento skvělý thriller z produkce nakladatelství Metafora nechat ujít!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽena v ohni

Barr, Lisa

Metafora, 2022

Napsat komentář