Pařížská špionka

dum_na_riviere

Co všechno je obyčejná dívka z Paříže schopna během německé okupace udělat pro to, aby zjistila, jaké plány mají nacisté s národními uměleckými díly?

To se dozvíte v románu Dům na Riviéře, který vydalo nakladatelství Metafora a jehož autorkou je Natasha Lesterová. Mnoho čtenářů zaujala svými předchozími historickými romány Pařížská švadlena (Metafora, 2010) a Skříň plná Diora (Metafora, 2020). První z jmenovaných pojednává o mladé francouzské švadleně, která roku 1940 před postupující německou armádou uprchla z Francie do New Yorku a tde se pokusila prosadit v módním průmyslu. Jenže v té době v něm mohli uspět jen muži… Ve druhém románu pak vypráví o módní restaurátorce, která pátrá po původu několika šatů od Diora. Objevila je v šatníku své babičky a při svém pátrání narazí na pětašedesát let staré tajemství.

Všechny tři zmíněné historické romány mají mnoho společných znaků. Pokud se vám tedy líbily dva předchozí, neuděláte chybu ani s Domem na Riviéře. Autorka pracuje s více časovými rovinami, v nichž střídavě líčí osudy několika hlavních hrdinů. Současnost se prolíná s minulostí, sahající až k událostem z období druhé světové války. Dochází k otvírání starých ran a na povrch vyplouvají tajemství, jež měla zůstat navždy utajena. Jednotlivé střípky informací do sebe postupně zapadají, až vytvoří ucelený obraz. A samozřejmě Natasha Lesterová nezapomíná ani na romantickou zápletku odehrávající se v současnosti i na pozadí událostí spojených právě s válkou. Pracuje se silnými hlavními hrdinkami, které musí čelit různým překážkám, jež jsou jim kladeny do cesty. A ani v těch nejtěžších chvílích nepostrádají odvahu a udělají to, co považují za správné.

První z dějových linek autorčina nejnovějšího příběhu se odehrává ve 40. letech 20. století v okupované Francii. Hlavní hrdinkou je Éliane Dufortová. Tehdejší válečné události zasáhly ji i celou její rodinu. Pracovala v Louvru a byla součástí týmu, který se rychle snažil přestěhovat vystavená umělecká díla do bezpečí, aby nacisté v tomto věhlasném muzeu nenalezli nic hodnotného.

Všechno trpí, když se chamtivci dostanou k moci a penězům. A já si začínám myslet, že lakomců je víc než slušných lidí. (str. 20)

Následně byla přeložena do Národní galerie Míčovna. Její úkol byl jasný: měla pomoci nacistům s katalogizací uměleckých děl. Nacisté přinášeli do muzea ty největší poklady, která ukradli ze sbírek soukromých majitelů. Proč shromažďovali tolik cenných děl?

Pamatujte si, že otázky jsou nebezpečné. Když se nebudete vyptávat, nedostanete se do potíží. (str. 61)

Élaine na rozdíl od mnoha nacistů umění skutečně rozuměla. A právě v tom spočívala její výhoda. Navíc se jí před nimi podařilo utajit, že kromě francouzštiny a italštiny ovládá také němčinu. Byla tichá, nenápadná a pořádně poslouchala – to byl způsob, jak získat odpovědi na otázky. Pak už zbývalo jen najít spojence a vymyslet, jak nacistům jejich plány překazit. Jenže jakmile rozehrála tuto nebezpečnou hru, potkala muže, do kterého se před začátkem války zamilovala. A zjistila, že nyní spolupracuje s Němci!

Udržet tajemství je někdy užitečnější než jej prozrazovat. (str. 92)

Druhá dějová linka vás zavede do roku 2015. Remy Langová přijela z New Yorku do Paříže, aby zapomněla na tragédii, jež ji postihla. Tři měsíce stráví ve své honosné růžové vile, kterou za záhadných okolností zdědila. Během svého pobytu narazí na seznam uměleckých děl ukradených nacisty během druhé světové války. Na seznamu je i obraz, který odjakživa visel na zdi její ložnice. Jenže jak se k obrazu její rodina dostala? A tak Remy začne pátrat po osudech svých předků.

Rodina může být spásou i zkázou. (str. 142)

Dům na Riviéře v sobě kombinuje historii, umění, ztracenou lásku a odhalování tajemství. A právě tato kombinace mě moc bavila. Mnoho z popisovaných událostí se zakládá na skutečnosti. Příběhu nechybí ani napětí, protože Élaine se doslova před očima nacistů pouští do velmi riskantních akcí. Od čtení jsem se proto nemohla odtrhnout. Vyprávění je propracované a troufám si tvrdit, že uspokojí i náročnější čtenáře. A i přes romantickou linku může zaujmout a bavit i mužskou část čtenářské obce.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDům na Riviéře
Pařížská špionka. Tajný kód. Odvážný plán.

Lesterová, Natasha

Metafora, 2022

Napsat komentář