Historické napínavé příběhy

Napeti s nadechem nadprirozena
Dnešní knižní tipy osloví především milovníky historie a napětí. Nenechte si ujít další díl historické série Ellis Petersové, historický lékařský thriller Vídeňská krev, druhý případ strážmistra Jana Firmana či detektivní příběh ze středověké Prahy v audio podobě!

Příchod Dánů je další díl oblíbené historické detektivní série z pera Ellis Petersové. Tentokrát se bratr Cadfeal vydá s bratrem Markem na diplomatickou misi do Walesu, kde však právě probíhá krvavý rodinný spor!

Když spor mezi dvěma bratry zavleče zemi do války…
Na jaře roku 1144 panuje v Anglii dočasný klid zbraní, ale křehké příměří mezi císařovnou Matyldou a králem Štěpánem zdaleka nedává naději na trvalý mír. Bratr Cadfael považuje i tento krátký oddech od vleklé války za požehnání. Nicméně jako bývalý voják trochu vzrušení nikdy neodmítne, a když se mu naskytne příležitost doprovodit bratra Marka na diplomatickou misi do rodného Walesu, s radostí ji přijme. Ani jeden z mnichů však netuší, že Walesem zmítá krvavý rodinný spor. Kníže Owain nedávno zapudil svého bratra Cadwaladra, kterého obvinil ze zákeřné vraždy, načež lehkomyslný Cadwaladr ve vzteku najal armádu dánských žoldáků, s nimiž hodlá vpadnout do Walesu. Cadfael se ocitá v dánském zajetí a přímo v srdci hrozící občanské války. Má před sebou nelehký úkol: urovnat rozkol mezi bratry dřív, než stačí uvrhnout do chaosu celou zemi.

Příchod Dánů

Autorka: Ellis Petersová
Přeložila: Stanislava Pošustová

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 152×210 mm
ISBN: 978-80-7588-402-2
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Příchod Dánů vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Být to někdo méně důležitý, pomyslel si Cadfael, počkal by, až všichni vyjdeme, ale pokud to má co dělat s biskupem, může to být vážná věc, která si vyžádá oficiální zvážení, než se rozejdeme. Dobře si vzpomínal na Rogera de Clintona, rozhodného a rozumného muže, který uměl vystihnout, co je v lidech opravdové a co falešné, a naukové problémy řešil s nadhledem. Podle jiskřičky v oku jinak neproniknutelné tváře si na biskupovu poslední návštěvu s uznáním vzpomněl i Radulfus.
„Biskupův vyslanec je velmi vítán,“ pravil, „a může u nás bydlet tak dlouho, jak mu bude libo. Má nějakou žádost, kterou by nám chtěl přednést dřív, než uzavřu kapitulu?“
„Otče, rád by vám ihned složil poklonu a sdělil vám, jaké je jeho poslání. Záleží na vás, zda tady, nebo v soukromí.“
„Ať vejde,“ rozhodl Radulfus.
Fortnýř zmizel a tichý, diskrétní bzukot zvědavosti a dohadů, který rozčeřil kapitulu jako vlnky rybník, vyčkávavě utichl, když biskupův vyslanec vstoupil a stanul mezi nimi.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Ellis Peters, vlastním jménem Edith Mary Pargeter (1913–1995), byla anglická spisovatelka velšského původu, jejíž tvorba zahrnuje zejména válečnou, historickou a detektivní prózu. Rovněž byla úzce spjata s českou a slovenskou kulturou, zamilovala si Prahu a coby bohemistka přeložila do angličtiny řadu knih uznávaných autorů, jako byli Jan Neruda či Bohumil Hrabal. Do světové literatury se zapsala trilogií Nebeský strom, dále dvacetidílnou sérií historických detektivek s bratrem Cadfaelem (např. Hrnčířovo poleZázrak svaté WinnifredySplátka růží nebo Poustevník z Eytonského lesa), která se odehrává ve dvanáctém století za občanské války v Anglii, a také případy inspektora Felse a jeho syna, jež tvoří třináct svazků. Prakticky celý život – s několika výjimkami, jako byl například krátký pobyt v Praze – prožila v rodném kraji, jímž bylo hrabství Shropshire. Zde také zemřela ve věku dvaaosmdesáti let.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press

————————————————

Druhá kniha potěší příznivce historických lékařských thrillerů. René Anour napsal dramatický příběh o mladé lékařce, ve kterém vás zavede do Vídně na počátek 20. století.

Vídeň 1908. Ačkoli Fanny Goldmannová vystudovala medicínu, pracuje pouze jako pomocnice při pitvách v ústavu soudního lékařství. Jednoho dne asistuje ohledání mrtvého bezdomovce a všimne si, že není všechno tak, jak policie uvádí. Rozhodne se tělo tajně pitvat. Pátrání ji přivede na stopu zločinů, jež sahají až ke smetánce z nádherných vídeňských paláců.

Vídeňská krev

Autor: René Anour
Přeložila: Věra Kloudová

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-851-7
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Vídeňská krev vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Noční ústav působil strašidelně, na chodbách se rozléhala ozvěna. Budova byla moderně zařízena, v každém patře fungovalo elektrické osvětlení, ale Fanny se neodvážila rozsvítit. Na pozemku mezi ústavy obcházeli noční hlídači a světlo v oknech by je upozornilo na vetřelce.
Zabočila do dámské šatny, což byla původně úklidová komora, nyní upravená speciálně pro ni. Podařilo se jí si ve tmě uvázat použitou zástěru přes pracovní šaty v barvě holubičí šedi a natáhnout si rukavice.
V pitevně panovalo hrobové ticho. Připadala jí známá místnost tak tísnivá, protože tady chyběl Franz? Copak představoval v případě nebezpečí tak velkou pomoc? Kdyby ji před jeho očima někdo zavraždil, zřejmě by si jen stěžoval na nastalé oplétačky.
Fanny zakroutila hlavou. Jak jen přišla na tak absurdní myšlenky?
Rychleji, než to bylo nutné, spěchala k jednomu ze čtyř pitevních stolů, zatáhla za šňůru a zapnula elektrickou lampu visící asi metr nad stolem. Tohle světlo prostě potřebuje. Musí vidět, co dělá, jestli se toho tedy opravdu odváží… (str. 1)

Nezapomeňte se podívat na celou ukázku.

O autorovi

René Anour žije ve Vídni, kde vystudoval veterinární lékařství, díky kterému se dostal v rámci výzkumného projektu na Harwardskou univerzitu. Nyní pracuje pro Rakouskou agenturu pro zdraví a bezpečnost potravin (AGES) a je odborníkem na nově vyvinutá léčiva v rámci Evropské lékové agentury. Ve své knižní tvorbě se věnuje jak psaní odborných lékařských publikací, tak beletrii. Jeho román Vídeňská krev přináší fascinující sondu do historie medicíny na pozadí dramatického příběhu mladé lékařky.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Líbila se vám kniha Duchové Šumavy od Martina Sichingera? Přečtěte si i její volné pokračování Divocí sekáči. Autor vás opět zavede do Vimperku, kde se odehrává i druhý případ strážmistra Jana Firmana.

Vimperk, červen 1947. S příchodem nových nadřízených, komunistů Rejmonta a Hartla, dostává strážmistr Jan Firman nový úkol: zajistit, aby osidlování Šumavy úspěšně pokračovalo. Jenže osídlenci, rumunští Slováci, si přinášejí neotřesitelnou víru v moroie a zmory, i nesmyslnou nenávist k dívce z Valea Târnei, kterou viní za smrt svého bratra…

Druhý případ Jana Firmana je volným pokračováním úspěšného románu Duchové Šumavy.

Divocí sekáči

Šumava 1947
Autor: Martin Sichinger

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 115×165 mm
ISBN: 978-80-88268-67-3
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Divocí sekáči vydalo nakladatelství 65. pole.

Ukázka z knihy

Rafičky hodin v kuchyni ukazovaly jedenáct večer. Táta si u stolu četl noviny, a jen co Honza otevřel oči, spustil:
„To je teda děs, jak křičíš ze spaní.“
„Já ze spaní nekřičím!“
„To by ses měl slyšet! Furt jsi řval, aby tě ti dva pustili! Za chvíli jim předáš stanici a už teď z nich máš vítr?“ Táta se narovnal na židli, nejspíš ho zase rozbolela záda.
Honza se na posteli posadil, natáhl si boty a vyhlédl do tmy.
„Říkal jsi, že je znáš, tati.“ Původně myslel, že se na své dva budoucí nadřízené nebude vyptávat, ale nakonec zase vyměkl.
„Jo, znám, sloužili tu před válkou, a až je uvidíš, hned si na ně vzpomeneš. S Rejmontem se mluvit dá, ale když vyletí, je z něj regulérní mešuge. A Hartlovi vždycky strašilo ve věži, pamatuj si, ten když vytáhne pistoli, je lepší se zdekovat. Hele, víš vůbec, že si o službu ve Vimperku zažádali sami?“ (str. 13)

O autorovi

Martin Sichinger se narodil v roce 1967 ve Vimperku, absolvoval plzeňskou pedagogickou fakultu. Jeho romány jsou zasazeny do krajiny jižních Čech. Cukrový klaun (2008, Literární cena Knižního klubu) vypráví skutečný příběh chlapce, který marně bojuje s překupníky drog. Jediná bytost (2010) líčí napínavé pátrání po okolnostech nevydařeného výsadku z období druhé světové války. Smrt Krále Šumavy (2011) popisuje cestu dvanáctiletého chlapce do bavorského Röhrnbachu, kde žil král pašeráků Kilián Nowotný. Duchové Šumavy (2012) rekonstruují případ strážmistra Jana Firmana, který na podzim roku 1946 brání své město proti trofejnímu oddílu ministerstva vnitra i bavorským pašerákům. Meyrovo sklo (2014, Cena Johanna Steinbrenera – Šumava litera) vypravuje příběh z prostředí šumavského sklářství. Poslední šumavská pastvina (2016) se věnuje příběhům naší západní hranice. Písecký poručík Reiner potlačuje povstání šumavských Němců v listopadu 1918. Příběh však pokračuje v květnu 1949… Martin Sichinger žije v Praze, je ženatý, má tři děti a pracuje jako učitel.

Zdroj informací: nakladatelství 65. pole

————————————————

Na závěr nezapomeneme ani na fanoušky audioknih! Poslechněte si další detektivní příběh ze středověké Prahy z pera Vlastimila Vondrušky. Vraťte se do doby císaře Karla IV. a sledujte, jak si mistr teologie, císařský notář a jeho synovec poradí s dalším zločincem!

Detektivní příběh ze středověké Prahy, která je plná podvodníků, zloduchů a lapků. Jistotou, že zlo nezůstane nepotrestáno, je císař Karel IV. a jeho pomocník, notář Jan ze Zbyn se svými přáteli. Nahrávku provází napětí, humor i skvělé herecké výkony. 

Rozhlasová hra Ďáblův nápoj měla dobrou odezvu, a tak jsem rád přijal nabídku pokračovat v příbězích z časů císaře Karla IV. Samozřejmě pod podmínkou, že v hlavních rolích budou obsazeni stejní herci. Povedlo se a vy můžete sledovat další zápletku plnou mordů a intrik, s nimiž si neumí poradit nikdo jiný než mistr teologie Damián, císařský notář Jakub ze Zbyn a jeho synovec Filip. A do hry opět vstoupí i praktická a chytrá sklepnice Majdalena. Takže je zřejmé, že zločinec nemá šanci. I když… Kdo ví?

Krvavý hejtman (audiokniha)

Zločiny na dvoře císaře Karla IV.
Autor: Vlastimil Vondruška
Interpreti: Viktor Preiss, Tomáš Töpfer, Filip Kaňkovský, Jana Stryková a další

Délka: 58 minut
Vazba: CD
EAN: 8590236116528
Doporučená cena: 299 Kč

Audioknihu Krvavý hejtman vydalo nakladatelství Radioservis.

Poslechněte si ukázku.

O autorovi

Vlastimil Vondruška (nar. 1955 v  Kladně) je český spisovatel, historik a publicista, autor řady historických románů. Působil v Československé akademii věd, v Národním muzeu v Praze, jako podnikatel se řadu let zabýval výrobou kopií historického skla (založil sklárnu Královská  huť v Doksech). V posledních letech se věnuje výhradně literatuře a historii spolu se svou ženou Alenou, která je rovněž spisovatelkou. Napsal více než padesát vědeckých studií a článků o dějinách hmotné kultury, mnoho knih vědeckých a populárně naučných, více než čtyřicet historických románů pro dospělé (některé z nich pod pseudonymem Jan Alenský) a několik knih pro mládež. Přízeň čtenářů si získal především historickými detektivkami z doby vlády Přemysla Otakara II. Jedním z jeho úspěšných titulů je například čtyřdílná Přemyslovská epopej (podívejte se také na reportáž z prezentace knihy). Dosud prodal více než půl milionu knih. Mezi jeho díla patří např. Ulička hanbyVzpoura goliardůOsmanský tábor či Husitská epopej, za kterou získal v roce 2015 titul Bestseller roku. Za svou práci obdržel roku 1987 Cenu literárního fondu, roku 2005 od Mezinárodního sdružení pro dětskou knihu Zlatou stuhu IBBY v kategorii Literatura faktu a populárně naučná literatura pro mládež a v letech 2006 až 2013 několik Cen čtenářů. Přečtěte si také náš rozhovor s autorem.

Zdroj informací: vlastimilvondruska.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříchod Dánů

Petersová, Ellis

Mystery Press, 2022

zobrazit info o knizeVídeňská krev

Anour, René

Alpress, 2022

zobrazit info o knizeDivocí sekáči
Šumava 1947

Sichinger, Martin

65. pole, 2022

zobrazit info o knizeKrvavý hejtman (audiokniha)
Zločiny na dvoře císaře Karla IV.

Vondruška, Vlastimil

Radioservis, 2022

Napsat komentář