Sci-fi – ze světa i domácí

scifi-uvod
V dnešních tipech se obrátíme do tajemných vesmírů žánru science fiction. Představíme si novou knihu českého autora Miroslava Žambocha Samarkand a zároveň i nově přeložené dílo legendárního autora žánru Richarda Mathesona Zmenšující se muž.

Miroslav Žamboch si během let stihl vybudovat jméno mezi českými fandy sci-fi. Jeho nová kniha Samarkand je portrétem toho, jaké to je pro člověka žít ve světě, kde lidé dávno prohráli válku o Zemi. Akce tak v knize určitě chybět nebude.

Samarkand

Ze světa Drsného spasitele
Autor: Miroslav Žamboch

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-7684-113-0
Doporučená cena: 329 Kč

 

Knihu Samarkand vydalo nakladatelství Triton.

Lidé válku o svůj svět definitivně prohráli. Stali se otroky, lovnou zvěří, chovným dobytkem nových pánů – upírů, nestvůr, psychopatických bohů, démonů a dalších tvorů, pro něž není v žádném lidském jazyce jméno.
Smířil jsem se s tím stejně jako ostatní. Přežít v Samarkandu, v sídle nových vládců světa, je ještě těžší než jinde. Ale já jsem šťastný. Miluji svou krásnou ženu a těším se na dítě, které chová pod srdcem. Udělal bych pro ně všechno.

Ukázka z knihy

Cesta byla příšerná, většinou ji tvořily jen vyjeté koleje v původně rozměklé půdě. Teď v červnu, po prvním měsíci horkého suchého léta, dřívější bláto ztvrdlo na kámen a překonávání výrazných nerovností dávalo podvozku zabrat. Věděl jsem ale, že náklaďáček to v pohodě zvládne, staral jsem se o něj pečlivě.

Poslední zatáčka, za ní prudké stoupání, ve kterém se podle stop pár těžších strojů muselo zahrabat, a byl jsem nahoře, u pozemků Aždara Karryjeva. Oplocené je ještě neměl, ale stavba jeho budoucího sídla oproti mé poslední návštěvě pokročila. Zajel jsem až ke hromadám písku a zastavil. Karryjev obchodoval se zeleninou; z pahorku mezi Samarkandem a horami bylo možné přehlédnout zelená pečlivě obdělávaná a zavlažovaná políčka s rajčaty, melouny, mandarinkami, prostě vším, co se tady urodilo. A také vlastní město, nádherný, pestrý, obdivuhodný Samarkand, jediné vzkvétající město světa. Karryjev si vybral dobře, tady se jemu i jeho rodině bude bydlet dobře.

Celou ukázkovou kapitolu si můžete přečíst na webu nakladatelství.

O autorovi

Nadějný autor a sběratel Miroslav Žamboch v roce 1990 vystudoval gymnázium v Bílovci. Podle uvedených informací v roce 2000 byl studentem ČVUT FJFI. Mezi jeho zájmy patří judo, kulturistika, vojenská technika, chladné zbraně. K SF ho prý přivedla technika a její perspektivy. V roce 1990 vstoupil do fandomu, začal si vymýšlet vlastní světy a v roce 1992 se zúčastnil Parconu. K jeho oblíbeným autorům patří F. Herbert se svou Dunou, J. R. R. Tolkien – Pán prstenů, časopis poutník a J. Jiran – Živé meče Ooragu. Bydlí v Kopřivnici. Žamboch je autorem knih Bakly: Hledání smrtiBakly: V objetí smrtiBakly: ArmádaZakuti v oceliMegapolis či Predátoři (viz naše recenze).

Zdroj: legie.info

O nakladateli

Nakladatelství Triton působí na českém knižním trhu již od roku 1991 a počtem vydaných titulů se každoročně řadí mezi 6–10 největších knižních nakladatelství v republice. Specializuje se především na knihy odborné lékařské, psychologické, filosofické, historické a pedagogické, jakož i na učebnice pro VŠ studenty, beletrii, sci-fi a literaturu faktu.

————————————————

Kniha Zmenšující se muž poprvé vyšla v roce 1956 a dnes je již vyhlášenou klasikou žánru sci-fi. Scott Carey byl vystaven radiaktivnímu záření a nyní se každý den nezastavitelně zmenšuje. Kniha byla několikrát zfilmována, ale není nad to si příběh muže zmenšujícího se až na úroveň atomů vychutnat ve své vlastní představivosti.

Zmenšující se muž

Autor: Richard Matheson
Přeložila: Veronika Volhejnová

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-3871-9
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Zmenšující se muž vydalo nakladatelství Argo.

Den za dnem, centimetr po centimetru se Scott Carey zmenšuje. Jde o nezastavitelný proces v důsledku vystavení jeho těla podivné radiaci. Carey se nejprve pokouší pokračovat v jakémsi normálním životě, žena a děti se mu však nezadržitelně vzdalují. Poté, co ztratí veškerý kontakt s lidmi, jsou mu hmyz a pavouci obřími protivníky. A i to je jen etapa na jeho cestě do neznáma… Dnes už klasická science fiction z padesátých let minulého století je několikrát zfilmovanou, stále působivou připomínkou, že ty nejlepší příběhy odolávají působení času. Richard Matheson zde sleduje základní premisu s neúprosnou, děsivou logikou, jak je mu vlastní. Román navíc doplňuje několik kratších prací, z nichž některé jsou známy díky úspěšným filmovým zpracováním.

Ukázka z knihy

Nejdřív si myslel, že to je slapová vlna. Pak si všiml, že skrz to vidí nebe a moře a že to, co se řítí směrem k lodi, bude spíš záclona vodní tříště.
Opaloval se na střeše kabiny. Byla to čirá náhoda, že se zrovna nadzvedl na loket a viděl, jak se to blíží.
„Marty!“ křikl. Žádná odpověď. Přeběhl po rozpáleném dřevě a sjel dolů na palubu. „Hej, Marty!“
Ta vodní tříšť nevypadala nijak hrozivě, ale on se jí z nějakého důvodu chtěl vyhnout. Prudce oběhl kabinu a sykl, protože paluba ho pálila do nohou. Bude to těsný závod.
Prohrál ho. Jednu chvilku ho zalévalo slunce, a vzápětí ho od hlavy k patě zmáčela teplá, třpytivá vodní tříšť.
A pak bylo po všem. Stál a díval se, jak se vodní stěna žene dál. Od kapiček na těle se mu odráželo slunce. Najednou sebou cukl a podíval se po sobě. Kůže ho divně brněla.

Chcete vědět, jak příběh pokračuje? Přečtěte si celou ukázku z této knihy.

O autorovi

Richard Matheson (1926–2013) je literární legendou. Od padesátých let překvapoval čtenáře i diváky svým spisovatelským a scenáristickým umem, jehož hlavním rysem je mimořádný cit pro napínavé situace za využití zcela běžných prostředků. Romány jako Já, legenda či Zmenšující se muž se staly nejen díky svým filmovým zpracováním doslova školou pro mnohé autorské i filmové osobnosti. Mezi ty, kdo mohou Mathesonův vliv jen těžko popřít – a také to nedělají –, patří spisovatelé Stephen King či Dean R. Koontz. Ve světě filmu se ovšem proslavil snad ještě mnohem víc. Je považován za jednoho z hlavních tvůrců populárního seriálu The Twilight Zone a dle vlastní povídky napsal rovněž scénář k režijnímu debutu Stevena Spielberga Duel z roku 1971. Ať už jako spisovatel, nebo scenárista, Matheson po sobě zanechal jasnou stopu v srdcích mnoha tvůrců, čtenářů a diváků.

Zdroj: argo.cz

O nakladateli

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

 


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSamarkand
Ze světa Drsného spasitele

Žamboch, Miroslav

Triton, 2022

zobrazit info o knizeZmenšující se muž

Matheson, Richard

Argo, 2022

Napsat komentář