Nejslavnější upírský román 20. století

ja_legenda
Ve světě, kde lidstvo bylo nakaženo hrůznou epidemií, je jediný imunní člověk paradoxně odsouzen k životu monstra na okraji společnosti.

Autorem nestárnoucí klasiky postapokalyptické literatury, knihy Já, legenda, je Richard Matheson. Tento americký spisovatel a scénárista, který se zaměřuje na žánry fantasy, horor a sci-fi, strávil druhou světovou válku jako voják pěchoty. Po válce získal bakalářský titul ze žurnalistiky na University of Missouri. Jeho první povídka Zrozen z muže a ženy, která vyšla v časopise Magazine of Fantasy and Science Fiction roku 1950, mu okamžitě přinesla slávu. Množství jeho děl bylo zfilmováno, je rovněž autorem řady epizod seriálu Šedá zóna. Mezi jeho nejznámější romány patří tituly Jak přicházejí sny, The Shrinking Man, Bid Time Return či právě recenzovaná kniha Já, legenda, kterou letos nově vydalo nakladatelství Argo.

Román Já, legenda znají mnozí spíše jako filmovou adaptaci z roku 2007 od režiséra Francise Lawrence s Willem Smithem v hlavní roli. Poprvé byla kniha vydána již v roce 1954 a její děj se odehrává v sedmdesátých letech téhož století. Z tohoto hlediska může dílo některým čtenářům připadat jako pro moderního čtenáře zastaralé, autor však spíše než na popisy technologických novinek klade důraz na pocity a atmosféru, což jsou faktory, které nezastarávají.

Hlavním hrdinou příběhu je Robert Neville, který žije život obyčejného amerického muže, manžela a otce. Ten je však přerušen hrůznou epidemií, která se bleskovou rychlostí začne šířit po světě a dělat z lidí upíry. Zdá se, že Robert Neville je jako jediný proti této chorobě imunní, což z něj rázem učiní v porovnání s infikovaným zbytkem lidstva monstrum, jenž musí žít na okraji společnosti a skrývat se ve svém opevněném domě před krvelačnými upíry. Přes den si Robert obstarává vše potřebné, jelikož pouze pod ochranou slunečního světla je v bezpečí. Po nocích pak studuje a snaží se přijít na příčinu epidemie.

Titul Já, legenda by se dal označit za hororový postapokalyptický román s prvky sci-fi, jeho jádro spočívající v analýze myšlenek a pocitů hlavního hrdiny je však realistické. Autor čtenářům působivě zprostředkoval pocity samoty, odcizení a hledání smyslu života, které Robert prožívá a se kterými se pokouší vyrovnat. Robert filosofuje, zda má cenu žít život ve světě, kde se jej všichni snaží dostat, a kde se nemůže připojit k většině společnosti, protože je proti upírské epidemii imunní. Čtenář tak může v příběhu najít existencionální otázky, které se mohou přeneseně týkat jeho vlastního života.

Kromě titulu Já, legenda obsahuje kniha několik Mathesonových povídek, jmenovitě například Válka čarodějek, Bílé hedvábné šaty, Nepříčetný dům, Kdo je na drátě? nebo Pohřbené nadání. Autor v nich dokazuje, že umí dokonale vystihnout atmosféru příběhu i na omezeném prostoru.

Knihu doporučuji nejen fanouškům sci-fi literatury a postapokalyptických románů, ale v zásadě každému, kdo nepohrdne kvalitní literaturou s hlubokou myšlenkou.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJá, legenda

Matheson, Richard

Argo, 2018

Napsat komentář