Vzhůru k výšinám

planouci_oblaka
Každý z nás má nějaký sen. A svých snů bychom se neměli vzdávat! Ale někdy může trvat déle, než dosáhneme toho, co si přejeme…

Téma (ne)splněných snů si pro svůj román Planoucí oblaka: Nebe ve tvých barvách zvolila brazilská spisovatelka Gabriella Santos de Lima. Autorka studuje kreativní psaní na Literárním institutu v Hildesheimu. A také pracuje jako letuška. Letištní shon, hukot letadel, věčně nespokojení pasažéři a jejich stížnosti, šum lidských hlasů z celého světa – to vše je jí blízké. Není tedy divu, že do stejného prostředí zasadila i děj zmíněného románu.

Hlavní hrdinové jsou v příběhu dva: letuška Olivia Greenová a pilot Nicholas Saint James. Oba pracují pro stejné aerolinky. Možná vám to teď připadá jako klišé. Piloty lidé často vnímají jako lamače dívčích srdcí, kteří s letuškami udržují velmi blízké vztahy založené na nezávazném sexu… Takže jakmile zjistíte, které profese Olivia a Nick vykonávají, zřejmě si domyslíte, jakým směrem se děj románu asi bude ubírat. Pokud jsem vaše myšlenky správně odhadla, nenechte se od čtení odradit, protože tentokrát nejde o erotický román!

Když se Olivia a Nick poprvé setkají v letištní hale, jeden druhého upoutají. Už se totiž znají – oba chodili na stejnou střední školu. Olivia nesmazatelně uvízla v Nickově paměti, ale ona si přesně nevybavuje, odkud ho zná. Nerada vzpomíná na minulost, na roky strávené na střední, a právě tam Nick patří…

Nick se pokouší Olivii oslovit. Ale ona si od pohledných pilotů vždy držela odstup. Uvědomuje si, že letušky pro ně představují pouhé povyražení. Navíc na nic podobného nemá čas! Ráda by studovala matematiku na Oxfordu, takže se pečlivě přípravuje na přijímací pohovory. Pak konečně bude moci s prací letušky praštit! Jenže to ještě netuší, že se s Nickem během pracovních povinností bude potkávat čím dál častěji… Skutečně dokáže odolat jeho šarmu? A jak vzájemně ovlivní své životy?

Nejprve se zdá, že hlavní hrdinové nemají mnoho společného, ba naopak. Olivia vzala práci letušky jen na nezbytně nutnou dobu, aby si našetřila na své vysněné studium. Jenže kvůli náročnosti této profese si ani pořádně nedokáže užít její výhody. Kvůli časovým posunům se cítí neustále nevyspaná a vyčerpaná. A v takovém stavu prostě neocení, že je každou chvíli na jiném místě a může tak poznávat velkou část světa.

Nick dřel dva roky na kurzech výcviku linkových pilotů a teď létá napříč Evropou na pravém sedadle kokpitu. Dělá alespoň on svou vysněnou práci?

Být pilotem není jen vysněné povolání, je to skutečné poslání, se kterým se člověk narodí. Nekonečná svoboda a nikdy nekončící cestování. (str. 21)

Během pár stránek zjistíte, že i Nick měl jiný sen. Jde o muže s duší umělce. Miluje umění, zejména malířství. Proč se obrátil zády ke štětcům, skicám, plátnům, barvám a paletám? A bude ještě někdy vůbec malovat?

Ve světě bez umění shoříš. (str. 29)

A teď se dostáváme k pointě celé knihy: život často nabere zcela jiný směr, než si lidé přejí. Důležité je: nevzdat se. I Nick a Olivia se musí vyrovnat s neúspěchy, ale nevzdávají se a bojují. Dosáhnou nakonec všeho, co si přáli?

Být letuškou nikdy nebyl můj sen. Chtěla jsem být matematička, studovat v Oxfordu, udělat si bakaláře a magistra, nejlíp s vyznamenáním, a po studiu se věnovat výzkumu. To… pořád ještě chci. Beru to tak, že prostě po cestě za svým cílem dělám odbočky. (str. 104)

Autorka příběh vypráví z pohledu obou hlavních postav a často se vrací i do minulosti, aby sdělila vše podstatné z jejich životů. Někteří čtenáři si na její styl psaní stěžují. Já však musím konstatovat, že jsem během čtení žádný problém neměla. Vždy jsem pochopila, v jaké životní etapě se zrovna Olivia a Nick nachází. Nicméně knihu si užijí především čtenáři, kteří mají rádi různé úvahy o životě a také popisy emocí, které hlavní hrdinové prožívají.

Na začátku knihy najdete playlist s písničkami, které ústřední postavy během vyprávění při různých příležitostech poslouchají. Jde o příjemný bonus, jenž ocení milovníci hudby. Pokud si danou píseň pustíte ve správný okamžik, bude váš požitek ze čtení ještě o něco intenzivnější. Ani autorka se netají tím, že píše při hlasité hudbě, není tudíž překvapivé, že pár písní do svého příběhu zakomponovala.

Chcete-li vědět, jak se budou životy hlavních hrdinů vyvíjet, a zároveň blíže poznat životní styl letušek a pilotů, nenechte si první díl série Nad oblaky z produkce nakladatelství Knihy Dobrovský ujít.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePlanoucí oblaka: Nebe ve tvých barvách

Lima, Santos de Gabriella

Knihy Dobrovský, 2022

Napsat komentář