Nenechte si ujít v týdnu od 24. do 30. října 2022

nenechte_si_ujit
Říjen se pomalu chýlí ke svému konci, ale my vám opět přinášíme přehled literárních akcí, kterých se můžete zúčastnit. Nenechte si ujít setkání s Karin Krajčo Babinskou, křest románu Emilka či besedu s králem severské krimi – do Prahy přijede Jo Nesbø!

Nejprve se podíváme do Plzně, kam můžete v pondělí 24. října dorazit na veřejné natáčení nového dílu podcastu Michala Stehlíka a Martina Gromana. Z předchozích podcastů vznikla kniha: Přepište dějiny. Přečtěte si i vy, jaké paralely související s historií dokázali tito muži vymyslet. Nenechte si ujít nevšední zážitek a přijďte do plzeňského areálu DEPO2015 v 18.00.

Knihovna Jiřího Mahena v Brně opět připravila čtení pro nejmenší. Koná se v úterý 25. října a se svými ratolestmi se můžete těšit na knihu Volte zvířata! oceněnou Zlatou stuhou. Pojednává o důležitém tématu: děti se prostřednictvím zvířat v džungli dozví, jak fungují demokratické volby. Začátek čtení je na pobočce Lesná v 16.00.

A přesuneme se do Prahy, kam v úterý 25. října zavítá jeden z nejznámějších autorů žánru severské krimi – Jo Nesbø! Pokud mezi jeho fanoušky patříte i vy, nenechte si ujít besedu se spisovatelem. Během moderované debaty ho důkladně vyzpovídá novinář Martin Veselovský. Dojde na řadu témat: psaní, inspiraci a spisovatelský život vůbec. Na svém kontě má mnoho knih! Napsal např. dvoudílnou minisérii Krev na sněhu a Půlnoční slunce, oblíbenou sérii s kontroverzním hrdinou Harry Holem (např. Netopýr, Švábi, ČervenkaLevhart, Policie, Nůž), thriller Syn a také několik dětských knih – třeba sérii Doktor Proktor (konkrétně můžeme jmenovat Doktor Proktor a konec světa. Možná…). Nejnovějším počinem je kniha Krysí ostrov a jiné povídky. Akce se koná ve stylovém kině Edison Filmhub od 16.00.

Ve stejný den, tedy v úterý 25. října, se v Ostravě můžete zúčastnit setkání s režisérkou a spisovatelkou Karin Krajčo Babinskou. Představí vám svou knižní novinku nazvanou Tsunami. Vypráví příběh o jedné rodině, jejíž tajemství nečekaně vyplouvají na povrch a vzpomínky udeří právě jako vlna tsunami. Nejde o její první literární počin. Mimo jiné napsala román Za sny a společně s manželem Richardem Krajčem Kecy, kecy, kecičky. Buďte v ostravském Domě knihy Knihcentrum.cz v 17.00.

A ještě se vrátíme do Brna, kde se ve středu 26. října uskuteční křest románu EmilkaAutorkou je Ivana Fajnorová a vypráví o Emilčině životě, která prožívá radosti i strasti obyčejného člověka. I když jí toho osud poměrně dost naložil, nevzdává se. Knihu pokřtí Jan Kolařík, herec Divadla Husa na provázku. Tak přijďte do brněnské prodejny Knihy Dobrovský (ulice Joštova) v 17.00.

V Praze se ve středu 26. října uskuteční křest trilogie Krysy apokalypsy autorky Zuzany Hartmanové. První dva díly (Před Bouří a Oko bouře) už sice vyšly dříve, ale jejich křest překazila pandemie koronaviru. Proto bude celá trilogie představena až nyní – u příležitosti vydání třetího dílu Bouřný úsvit. Kmotry budou spisovatelka Jana Jůzlová a redaktor nakladatelství Host Jiří Štěpán. Po akci bude následovat posezení s autorkou v blízké hospůdce. Křest proběhne v pražském Knihkupectví Fantasya v 17.00.

A v Praze ještě zůstaneme. Ve středu 26. října se můžete zúčastnit debaty, která se koná u příležitosti vydání komiksu Démoni balkánské války. Komiks vznikl na základě skutečných událostí popsaných v bestselleru Vladimíra Dzuro: Vyšetřovatel. Děj se odehrává během války v bývalé Jugoslávii a následného vyšetřování a stíhání válečných zločinců. Podílelo se na něm více autorů a právě oni přispějí do debaty svými postřehy. Těšit se tedy můžete na bývalého vyšetřovatele Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii Vladimíra Dzuro, iniciátora a spoluautora scénáře komiksu Jana Kužníka, spoluautora scénáře komiksu Zdeňka Ležáka a ilustrátora komiksu Jakuba Duška. Debata začíná v Knihovně Václava Havla od 19.00.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář