Hity Velkého knižního čtvrtku – podzim 2022 I.

hity_velkeho_knizniho_ctvrtka_I_nahledovy
Na podzim, stejně jako na jaře, všichni knihomolové nedočkavě vyhlížejí už tradiční Velký knižní čtvrtek. Ten s dnešním datem představuje největší čtenářské hity a my jsme z nich pro vás vybrali prvních pět knižních krasavců, které vám představíme v našem článku.

logo knizni ctvrtekVelký knižní čtvrtek je úspěšným projektem, který každoročně uvádí nové svěží knihy pro nadcházející čtenářskou sezónu. Jedná se o společnou akci tuzemských nakladatelství a knižní distribuce Kosmas. Organizátoři se inspirovali ve Velké Británii, kde se akce podobného typu s velmi dlouhou tradicí pod názvem „super Thursday“ těší značné oblibě. Připomeňte si spolu s námi jarní ročník této čtenářské akce (jaro 2022 I. a jaro 2022 II.).

————————————————

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

argo

Rodina, to bývá složité téma. Nejde v ní nikdy pouze o jednotlivce, ale o celek. V románu Moniky Zgustové její členové napřed společně prchají před režimem a později, roztroušeni po různých částech světa, k sobě znovu a složitě hledají cestu.

Před třiceti lety rodina musela uprchnout před totalitou a „normalizací“. Od té doby je vztah jejích členů poznamenán vším, co exil navždy zlomil. V průběhu let si všichni znovu vybudovali své životy, i když na různých kontinentech, s vědomím, že nejsou odnikud. Vzdálenost, málo času, který spolu sdílejí, a rozdílná realita, v níž žijí, jejich pouta oslabily. Když dcera letí přes oceán, aby se možná naposledy setkala se svou matkou, přezkoumává životy obou a hledá pochopení. A po příletu ji čeká ještě nejedno překvapení, které ukáže, že konec života může být tím nejintenzivnějším, nejhlubším a nejkrásnějším okamžikem, jaký lze prožít.

„Krásný a odvážný román, a tak osobní. Cesty, hledání odpovědí, místa, kořeny a vykořenění, s matkou tak komplikovanou, tak zbloudilou, a rodina, která trpí exilem. Skvělý souboj postav, Jany, která ubližuje, a Mileny, která léčí.“
– Casa del Libro

„Zatím nejosobnější dílo Moniky Zgustové, skvělý román, který vypovídá o nesmyslnosti totality.“
– Eva Cosculluela, ABC Cultural

„Zgustová s lehkostí, lehkostí ducha, citovou hloubkou a jasným rozuzlením vypráví o všem, co přináší odchod z nucené země; tak, jak se to nyní děje ve východní Evropě. “
– Pedro Bosqued, Heraldo de Aragón

Potmě jsme se viděli lépe

Autorka: Monika Zgustová

Počet stran: 196
Vazba: brožovaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-3909-9
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Potmě jsme se viděli lépe vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Lékařka chtěla vědět, jestli, kdyby na to přišlo, bych si přála uměle jí prodloužit život. Janě. Zdálo se mi divné, že se o mé matce mluví jako o Janě. V rodině jsme jí tak říkali, ale to bylo něco jiného, zdálo se mi. Americký zvyk užívat téměř ve všech situacích křestní jméno je přátelský a sympatický, ale v případě matčiny poslední vůle mi to znělo křečovitě. Ale rychle jsem tu letmou nechuť překonala.
„Přeju si to, co chce matka.“
„A víte, co si Jana přeje?“ zeptala se lékařka neurčitě.
„Říká, že chce žít jen tak dlouho, dokud jí bude chutnat vanilková zmrzlina,“ odpověděla jsem, mrkla jsem na Marka, který poslouchal, a lehce jsem se zasmála.

Podívejte se na celou ukázku.

O autorce

Monika Zgustová (* 1957) je původem česká spisovatelka a překladatelka do španělštiny a katalánštiny žijící od 80. let v Barceloně. V roce 1973 s rodiči emigrovala do USA, kde se zabývala studiem indologie a na Univerzitě v Illinois získala doktorát ze srovnávací literatury. Do španělštiny či katalánštiny převedla více než padesát děl významných českých autorů a stala se tak přední osobností v uvádění české literatury do španělsky mluvících zemí. Román Tichá žena (2005) se dostal mezi finalisty Národní ceny Španělska, Valjina noc získala ocenění Amat-Piniella za nejlepší knihu roku 2014. Významná kniha svědectví žen, které přežily pobyt v gulagu – Oblečené k tanci na sněhu – obdržela v roce 2017 španělskou cenu Calamo. Za zmínku stojí i její román Růže od Stalina nebo románový životopis V rajské zahradě trpkých plodů – O životě a díle B. Hrabala.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Ani druhá dnešní kniha nebude zrovna nenáročná četba. Jedná se totiž o básnickou skladbu T. S. Eliota, což může být zapeklitý oříšek i pro ty nejzdatnější čtenáře a milovníky této literatury.

Pustá země je pravděpodobně nejvlivnější básnickou skladbou 20. století, přinejmenším v kontextu anglofonní poezie. T. S. Eliot ve své útlé knize z roku 1922 zcela mimořádným způsobem navazuje na několikatisíciletou tradici světové literatury; v pozoruhodném souladu se svými kritickými postuláty tvoří dílo vycházející z „historického vědomí, jež nutí člověka psát tak, jako by celá evropská literatura počínajíc Homérem, včetně celé literatury jeho vlastní země, existovala simultánně a vytvářela simultánní řád“. Onu literární tradici přitom svým modernistickým gestem nekompromisně přebudovává k obrazu svému.
Nový překlad Petra Onufera vychází ke stému výročí prvního vydání.

Pustá země

Autor: T. S. Eliot
Přeložil: Petr Onufer

Počet stran: 64
Vazba: brožovaná
Formát: 124×164 mm
ISBN: 978-80-257-3897-9
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Pustá země vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Duben je nejkrutější měsíc, plodí šeříky z mrtvé země, mísí paměť a touhu, budí jarním deštěm mdlé kořeny.
Zima nás hřála, přikrývala zem sněhem zapomnění, sytila tu trochu života vyschlými hlízami.
Léto nás překvapilo, když se přes Starnbergersee přihnalo s přeháňkou; schovali jsme se na kolonádě, a teprv když vysvitlo slunce, zašli jsme dál do Hofgarten a hodinu si povídali u kávy.

K dispozici je také kompletní ukázka.

O autorovi

Thomas Stearns Eliot (1888–1965) patří k nejvýznamnějším postavám uměleckého a kulturního dění minulého století: jeho Pustá země (1922) má v kontextu modernistické poezie srovnatelný význam jako Joyceův Odysseus v oblasti prózy a jeho programový esej Tradice a individuální talent (1919) je ústředním textem moderní literární kritiky. Eliotovo básnické i kritické dílo bylo ověnčeno nesčetnými oceněními, mezi nimiž vyniká Nobelova cena za literaturu.

Zdroj informací: Argo

O edici

Edice angloamerických básníků je „mladší sestřička“ prozaické edice angloamerických autorů; zaměřuje se na angloamerickou poezii 20. a 21. století. Kanonické anglofonní básníky a básnířky přitom představuje výhradně skrze jednotlivé sbírky, tedy skrze původní tvůrčí gesto samotných autorů, nikoli ve výborech, jak tomu v českém kontextu často bývá. Celkové směřování edice určují její první dva svazky: Čtyři kvartety T. S. Eliota v překladu Martina Hilského a Kvílení Allena Ginsberga v překladu Jana Zábrany. Mezi těmito dvěma pomyslnými póly se rozkládá celý nezměrný svět moderní anglofonní poezie, z nějž edice AAB čerpá.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi třetinu tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

dokoran

A teď tu máme něco ryze přírodního. Václav Cílek a to nejlepší z jeho díla se vám představí ve výboru jeho esejů. Jak jinak než s tématem krajiny a přírody.

Tato kniha představuje „to nejlepší z Václava Cílka“. Jde o výbor, který mapuje dvacetiletou spolupráci jednoho z našich nejúspěšnějších esejistů s nakladatelstvím Dokořán – od jeho prvotiny Krajiny vnitřní a vnější (2002), která se stala bestsellerem, až k dosud poslední autorské knize esejů Jak přejít řeku (2020). Cílem bylo nejen vzdát autorovi zasloužený hold, ale zejména přiblížit jeho tvorbu novým čtenářům. Eseje jsou uspořádány do pěti tematických oddílů, jež mají představit hlavní oblasti, které prostupují Cílkovým dílem: krajina jako celek; genius loci konkrétních míst; setkávání s lidmi, zvířaty i bájnými bytostmi; popis současného světa s jeho problémy a obav, kam se to řítíme; a nakonec texty o tom, jak z toho ven, které dávají naději. Autor pro knihu Přijít za svítání vybral ilustrace Evy Brodské a Bohuslava Reynka a fotografie Hany Rysové.
Jak píše Cílkův oblíbený Jorge Borges: „Není ani tak důležité číst další knihy, jako se vracet k těm, které jsme již četli.“

Přijít za svítání

Autor: Václav Cílek

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7675-082-1
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Přijít za svítání vydalo nakladatelství Dokořán.

Ukázka z knihy

Uprostřed je velká vila obklopená vodním příkopem, který v létě chladí a za teplých nocí se na něm dá za svitu pochodní jezdit na pramičce a hrát na břeskné žestě Vejvanovského sonáty. Do toho zvrací opilí šlechtici, čemuž se zde říká „krmit kapry“. Seno voní z luk a nad zámkem letí šedý stín vyplašené volavky. Majitelé: Jakub Krčín z Jelčan, Petr Vok z Rožmberka a císař Rudolf II. Ani jeden zde dlouho nežil, žádný velmož nevtiskl tomuto místu natrvalo svého ducha. Nakonec zvítězily jižní Čechy, kraj příznivý a mírný, s lidmi, kteří rozumějí půdě, práci a vodě. Sladká jednoduchost zde trvá a blaží děti, myslivce i filozofy. Ta radost sedět v zahradě, líně listovat knihou o posledních Rožmbercích či zuřivém Rolandovi, odhánět všechny žárlivé bohy a pozorovat pávy, přezdobené slepice. Jak se člověku chce vrátit po šestnácté!

Podívejte se na kompletní ukázku.

O autorovi

Václav Cílek (* 11. května 1955) geolog, klimatolog, spisovatel a popularizátor vědy. Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Karlovy univerzity, obor geologie ložisek. Přestože se ve své práci zabývá především změnami klimatu a prostředí, vývojem české krajiny a interakcemi mezi přírodou a civilizací, najdeme v jeho knihách přesahy směrem k literatuře,religionistice, filozofii, teologii, výtvarnému umění nebo hudbě všech žánrů. Za Krajiny vnitřní a vnější a Makom. Kniha míst byl vyznamenán cenou Toma Stopparda za rok 2004. V roce 2007 získal Cenu ministra životního prostředí „za výrazný přínos k popularizaci české vědy, zejména geologie a klimatologie“. V roce 2009 mu byla udělena cena VIZE 97 Nadace Dagmar a Václava Havlových za to, že „svým dílem významně rozšířil lidský obzor, poukázal na méně známé jevy a souvislosti, napomohl včlenit výsledky vědy do obecné kultury a prohloubil alternativy lidského pohledu na svět, kosmos a základní otázky bytí“. Václav Cílek spolupracuje s Českým rozhlasem a s Českou televizí, jako autor či spoluautor vydal přes třicet knižních titulů: Vlhošť, Půda a život civilizací, Ruka noci podaná, Křivoklátsko, Český kras, Krajiny domova a další.

Zdroj informací: Dokořán

————————————————

Nakladatelství Druhé město vydává knihy od začátku roku 2006. Jeho majitelem je Martin Reiner (dříve Pluháček), nakladatelství sídlí v Brně. Druhé město nahradilo na vydavatelském trhu zaniklý Petrov. Petrovu, který působil na české scéně patnáct let a postupně se stal jedním z nejvýznamnějších českých nakladatelství, se Druhé město podobá ediční skladbou, orientovanou na původní českou tvorbu. Liší se především rozsahem produkce, která je asi čtvrtinová, a také tím, že se soustředí výhradně na vydávání knih a nevěnuje se žádným vedlejším kulturním aktivitám.

druhemestologo

Čím jiným odlehčit tento seznam knih než geniálním humoristickým příběhem z pera Evžena Bočka. Další díl s příběhem aristokratky Marie III. Kostkové vám i tentokrát vykouzlí úsměv na tváři. A není vyloučeno, že se smíchy budete přímo popadat za břicho.

Z královského výletu do Nizozemí si Marie III. Kostková přiveze kromě zážitků a fotky s Jejím Veličenstvem královnou Beatrix také milostnou šmodrchanici, která se „vystříbří“ až na úplném konci nového pokračování; na zámku se, mimo jiné, zjeví i Helenka Vondráčková.
Milostných šmodrchanic se ovšem na Kostce vyskytne víc, a většina bude zaznamenána filmovým štábem nizozemské televize. Pod palbou lásky se ocitne i kastelán Josef!
Čtenáři, kterým už aristokratka lezla krkem, jistě přivítají informaci, že „sága“ , které se dosud prodalo téměř půl miliónu výtisků, pokračovat nebude. Zároveň ovšem není zcela vyloučeno, že se časem objeví díl, který celou sérii předchází a kdy se na chvíli ocitneme v roce 1983, během kterého aristokratka…

Aristokratka pod palbou lásky

Autor: Evžen Boček

Počet stran: 332
Vazba: vázaná
Formát: 135×195 mm
ISBN: 978-80-7227-882-4
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Aristokratka pod palbou lásky vydalo nakladatelství Druhé město.

Ukázka z knihy

Celý výjev dělal dojem lovkyně vracející se ze safari a vítězloslavně se chlubící jedním z úlovků. Skok z druhého patra se nekonal, ačkoliv paní Tichá prohlásila, že zlomené nohy a přeražená pánev by mému otci prospěly. Na moji otázku „Jak?“ odpověděla: „Přišel by na jiné myšlenky,“ Tak to je nekompromisní psychoterapie. Nicméně ji možná brzo vyzkouším. Kromě dechberoucích šatů, bot, kabelek a fotky s Jejím Veličenstvem Beatrix jsem si totiž z Nizozemského království „přivezla“ i nápadníka. Vlastně dva. Z Kostky jsem odjížděla jako holka na ocet a vracím se jako bigamistka. Max se svým faxovým vyznáním zaslaným do našeho apartmá v haagském hotelu Marriot vrátil do hry ve chvíli, kdy jsem si na ruku připínala briliantové hodinky od Marka, poručíka nizozemského královského letectva a dědice miliardářského impéria. To je jak z Melrose Place.

Prolistujte si celou ukázku.

O autorovi

Evžen Boček (*29. října 1966) studoval na gymnáziu v Kyjově, později vystudoval UJEP a Masarykovu univerzitu v Brně. Nějakou dobu po studiu učil, než se dostal k práci pro Národní památkový ústav a působí jako kastelán na Státním zámku Milotice. Pod pseudonymem Jan Bittner vydal Deník kastelána (2000, 2008), pod svým jménem pak román Poslední aristokratka (2012), který získal Cenu Miloslava Švandrlíka za nejlepší humoristickou knihu roku 2012. Následovaly další úspěšné knihy Aristokratka na koni, Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka, Aristokratka u královského dvora.

Zdroj: Druhé město

————————————————

Nakladatelství Prostor vzniklo v prosinci roku 1989 jako přímý pokračovatel samizdatové edice Prostor a stejnojmenné revue, která vycházela od roku 1982 v nepravidelných periodách. Vedle beletrie se orientuje na historii a kulturní dějiny s přesahem do ostatních společenskovědních oborů. V hlavní ediční řadě vycházejí díla, jejichž autory nakladatelství považuje za kmenové a zároveň čtenářsky nejúspěšnější – jde například o prózy německého spisovatele Bernharda Schlinka či romány italské autorky Eleny Ferrante. Vedle zahraničních prozaiků jsou zastoupeni i domácí autoři, například Edgar Dutka, Lubomír Kubík, Martina Formanová či Aleš Palán.

prostor_logoNa závěr jsme pro vás vybrali japonský bestseller. Primárně je sice určen zejména mladším čtenářům, ale věříme, že si tento knihomolský kočičí příběh oblíbí i nejeden dospělý čtenář.

Japonský bestseller číslo 1 přináší oslavu knih, koček a lidí, kteří je milují. Středoškolák Rintaró Nacuki, zanícený knihomol, se chystá zavřít knihkupectví-antikvariát, které zdědil po svém milovaném dědečkovi. V tu chvíli se v něm však objeví mluvící kocour s neobvyklou prosbou. Žádá od Rintaróa, aby mu pomohl zachránit knihy. Svět je plný osamělých knih, které zůstaly nepřečtené a nemilované, a kocour a Rintaró je musí osvobodit od majitelů, kteří je zanedbávají. Neobvyklá dvojice se vydává na úžasnou cestu a podniká společně tři výpravy do imaginárního světa, během nichž vstupuje do různých bludišť, aby knihy osvobodila. Na svých cestách se kocouří zachránce a Rintaró setkávají s mužem, který nechává své knihy hynout na poličce, s nevědomým mučitelem knih, který rozstříhává stránky knih na útržky, aby lidem pomohl s rychlým čtením, nebo s vydavatelským dronem, který chce vytvářet pouze bestsellery. Jejich dobrodružství vyvrcholí posledním, nezapomenutelným úkolem – závěrečné bludiště, které na Rintaróa čeká, ho zavede do říše, kam se odváží vstoupit jen ti nejudatnější…
Strhující příběh o knihách, první lásce, fantazii a neobvyklém přátelství mladého chlapce s mluvícím Kocourem, který zachránil knihy je příběhem pro ty, pro které jsou knihy mnohem víc než slova na papíře.

Kocour, který zachraňoval knihy

Autor: Sósuke Nacukawa
Přeložil: Tomáš Jurkovič

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 120×195 mm
ISBN: 978-80-7260-529-3
Doporučená cena: 347 Kč

Knihu Kocour, který zachraňoval knihy vydalo nakladatelství Prostor.

Ukázka z knihy

ukazka kocour 1ukazka kocour 2

Podívejte se na kompletní ukázku.

O autorovi

Sósuke Natsukawa je japonský lékař, spisovatel a scénárista, který se narodil v roce 1978 v prefektuře Ósaka. Vystudoval lékařskou fakultu na univerzitě Šinšú a vykonává lékařskou praxi v nemocnici v převážně venkovské prefektuře Nagano. Jeho několikasvazkový románový debut z roku 2009, získal několik cen a v Japonsku se ho prodalo přes tři miliony výtisků. Jeho román Kocour, který zachránil knihy se prodal do více než třiceti jazyků po celém světě.

Zdroj: velkyctvrtek.cz

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePotmě jsme se viděli lépe

Zgustová, Monika

Argo, 2022

zobrazit info o knizePustá země

Eliot, T. S.

Argo, 2022

zobrazit info o knizePřijít za svítání
Vybrané eseje z let 2002–2022

Cílek, Václav

Dokořán, 2022

zobrazit info o knizeAristokratka pod palbou lásky

Boček, Evžen

Druhé město, 2022

zobrazit info o knizeKocour, který zachraňoval knihy

Nacukawa, Sósuke

Prostor, 2022

Napsat komentář