Čapkova klasika v novém kabátě

obrazky z domova uvodni
Není snad nikdo, kdo by neznal Karla Čapka. Ne všem jeho dílům je však věnovaná taková pozornost, jakou by si  zasloužila. Dnes představíme nové vydání knihy, ve které čtenář najde upřímnou lásku a pokoru k místu, které chce mít každý z nás: domov!

Čapkovy Obrázky z domova dýchají upřímnou, pokornou láskou k naší zemi, ke krajině a k lidem, kteří tvořili a tvoří náš domov. Jsou upřímné jako naše touhy, starosti, úmysly a sny, vepsané do kraje jako promodrávající síť řek a potoků, travnaté důlky a bochánky, lesnaté bábovičky i olysalé homole, větrem se vlnící účesy obilných polí i zrcadlící hladiny rybníků.
Doma! Tady jsme doma, na těchto místech nám nejvíc záleží a jim nejvíc záleží na nás… Přístav, z nějž vyplouváme, po jehož bezpečí toužíme – a kam se navracíme, do tisíckrát zažitých míst! Zde jsou naši živí, ti lopotící se i lenošní, a s nimi také mrtví, minulí jakož i budoucí, sestry a bratři odchovaní mateřským mlékem vydobytým z této země, kteří si navzájem rozumějí nejlépe. Domov jako maják, z nějž dohlédneme i do největších dálek, aniž by se nám zatočila hlava.

Obrázky z domova

Autor: Karel Čapek

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7335-834-1
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Obrázky z domova vydalo nakladatelství Leda.

Ukázka z knihy

Ten kout podhoří mezi Úpou a Metují byl světem našeho dětství; jeden dědeček hospodařil na živnosti nad Babiččiným údolím a znával ještě bláznivou Viktorku; druhý, pan otec z Hronovského mlýna, vozíval študentu Aloisovi do Hradce bochníky chleba a šestáky šajnů od pekařů Jirásků. Mezi údolím Metuje a Úpy se vlní mírné kopce z červeného pískovce, proseté stříbrnými březovými hájky a temnými smrčinami a borky; na kopcích rozhozeny samoty, kde ještě za našeho dětství od rána do noci tloukly ruční stavy pohorských písmáků, duchařů a sektářů balcaráků

Prolistovat si můžete kompletní ukázku.

O autorovi

Karel Čapek (1890–1938) si už na počátku své literární tvorby vydobyl světové uznání. Karel byl suverénní vypravěč příběhů, ale i znalec lidské povahy. Jedinec byl pro něj součástí vyššího celku, člověkem vřazeným do společnosti. Na srdci ležel Karlu Čapkovi osud světa a zejména našeho národa uprostřed Evropy. Tomu věnoval i podstatnou část své publicistiky. Byl prozaik, dramatik, publicista, ale zejména svými překlady dokázal, že je i básník. Byl ovšem i dobrý kreslíř a fotograf. Byl člověk se širokým rozhledem, hlubokými vědomostmi, ale i citem k člověku a jeho problémům. Nakladatelství Leda vydalo již několik Čapkových děl v novém vydání: Válka s mloky, Obyčejný život, Anglické listy, Krakatit, Továrna na Absolutno a další. Čapkovy knihy vydávají opakovaně i další nakladatelství. Přečtěte si náš medailon.

Zdroj informací: karelcapek.cz


Nakladatelství Leda se zaměřuje na vydávání slovníků a jazykových učebnic v knižní i elektronické podobě. V nabídce najdete kromě učebnic také výukové programy. Nakladatelství vydává také zajímavé tituly z oblasti beletrie a literatury faktu. Zaregistrovaní návštěvníci v LEDA klubu mohou získat na knihy výhodné slevy a neomezený přístup do on-line slovníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeObrázky z domova

Čapek, Karel

Leda, 2022

Napsat komentář