Příběhy z hotelového pokoje

hotel-ville-perex
Hotel Ville je sbírkou šestnácti rozmanitých povídek z jednoho hotelového pokoje. Některé vás dojmou, jiné rozesmějí a další přivedou k zamyšlení. Knihu doplňují příhodné ilustrace Šárky Zikové.

Napadlo vás někdy, co všechno se událo v hotelovém pokoji, ve kterém se právě nacházíte? Navíc, když je o dost starší než vy, klidně o sto nebo dvě stě let. Autorku to napadlo několikrát. Dost ji mrzelo, že se o jednotlivých osudech nikdy nedozví. A tak vznikla tato sbírka povídek…

Sbírka povídek Hotel Ville vznikla nečekaně díky jednomu kratičkému rozhovoru před francouzskou radnicí. Tvořila se s velkou lehkostí a s tou samou lehkostí ke mně zase díky dalšímu kratičkému rozhovoru, tentokrát na plovoucí loďce po Vltavě, přivála úžasnou umělkyni Šárku Zikovou. Ta do knihy vložila nápadité ilustrace a koláže, které daly Hotelu Ville nejen jedinečnou fazónu, ale dotvořily jejího ducha.
Hotel Ville není jen šestnáct povídek, ale také výpověď o tom, že všichni jsme tvůrci historie určitých míst, i když se v nich mihneme jen na letmý okamžik. Proměňujeme je, dáváme i bereme jim život. Kousek z nich si pak neseme v sobě, i když už jsou dávnou minulostí a mnohdy existencí pouze prostřednictvím našich vzpomínek.

Veronika Doskočilová

 

Hotel Ville

Autorka: Veronika Doskočilová
Ilustrovala: Šárka Ziková

Počet stran: 112
Vazba: brožovaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-908165-1-0
Doporučená cena: 333 Kč

Knihu Hotel Ville vydalo nakladatelství skrip.to.

 

Ukázka z knihy

Luisa rozespale vykoukne z okna a otráveně se zadívá na dav postávající na náměstí. Otočí se na svého muže, který pravidelně odfukuje.
„Já věděla, že si máme objednat jiný hotel. Jestli se tu sejdou i zítra, tak máme po dovolené.“
Gerbert se otočí na bok a ještě se zavřenýma očima zamumlá: „Neboj. Zítra je pondělí, ty lidi taky někdy musí do práce.“
Manželův stoický klid Luisu neuklidní. „Četla jsem, že se ty protesty budou stupňovat.“
„Kde jsi to četla?“
„Na internetu,“ odpoví žena a vykloní se z okna, aby viděla, kam až narůstající dav sahá.
„Tam se píše kde co.“
„Ukážu ti to v telefonu.“ Nasměřuje svůj krok k nočnímu stolku a sáhne po mobilu.
Gerbert rozlepí jedno oko a zamžourá na manželku oblečenou do dlouhé noční košile. „Nemusíš. Věřím ti.“ (str. 11)

 

O autorce

doskocilovaVeronika Doskočilová se narodila 1988 v Jihlavě. Za vysokoškolským studiem se přesunula do Prahy, kde nyní žije. Vystudovala dva obory: Mezinárodní vztahy a Evropská studia a Bezpečnostní studia na Karlově univerzitě v Praze a Metropolitní univerzitě Praha. Pracuje na volné noze jako grantový konzultant. Ráda sportuje, běhá a věnuje se silniční cyklistice. Téměř tři roky působila jako dobrovolnice v domově pro seniory, což považuje za nejcennější zkušenost svého života. I to v ní podnítilo zájem o etická témata, která se v jejích knihách prolínají. V roce 2020 jí vyšla první kniha Přítel z domova, která byla částečně inspirována jejím dobrovolničením. V roce 2021 vydala autorka svou druhou knihu Skleněné ztrátyVíce o knize v našem článku a přečtěte si její příspěvek do Čtení ke kávě.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství skrip.to


skriptologoSkrip.to je malé české nakladatelství založené autorkou Veronikou Doskočilovou. Stejně jako ona pochází z Vysočiny. Vzniklo v roce 2021 s cílem vydat Veroničinu druhou knihu Skleněné ztráty a případně další její tvorbu. Zda bude skrip.to pomáhat na svět i jiným knihám, ukáže čas a zájem čtenářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHotel Ville

Doskočilová, Veronika

skrip.to, 2022

Napsat komentář