Krátké texty plné dlouhých myšlenek

uvod zamyšlení
Dnešní tipy budou patřit všem těm, kteří v knihách hledají nejenom zajímavé příběhy, ale také myšlenky. Mozaika dnešních čtyř knih představí velmi rozmanitý výběr textů, esejí, příběhů, reportáží i divadelních her, které potěší nejednoho náročného čtenáře. Tak si vyberte tu svoji!

Elenu Ferrante není třeba dlouze představovat. I v českých překladech má už u čtenářů své místo. Dnešní kniha je ale tak trochu z jiného soudku a nabízí mnoho podnětů k zamyšlení zejména v tématu literární tvorby a samotného čtení.

Už třicet let čtenáře vzrušují romány tajuplné autorky píšící pod pseudonymem Elena Ferrante. Žádné iluze, jen syrová realita a pochybnosti, to jsou konstanty její tvorby od prvotiny Tíživá láska až po ságu Geniální přítelkyně, jež z anonymní spisovatelky učinila mezinárodní fenomén a také nejslavnější literární samotářku na světě. Z jejích děl lze leda usoudit, že jde pravděpodobně o rodačku z Neapole a matku. Tato kniha čtyř esejů nás přibližuje k záhadné umělkyni o krok blíže: je exkurzí do její celoživotní vášně pro literaturu a zkoumáním, kde nachází inspiraci. Je cestou k psychologii Eleny Ferrante a k tajemství její tvorby. V eseji Psaní a trápení autorka odhaluje svůj respekt k řádu snoubený s potřebou chaosu. V textu Akvamarín líčí svou mladickou vášeň pro skutečné věci a sklon k realističnosti. V části Příběhy a já přemýšlí o „krásné a zásadní“ knize Vlastní životopis Alice B. Toklasové, v níž si americká spisovatelka Gertruda Steinová přivlastnila hlas a životní příběh své partnerky a múzy. V závěrečném eseji Dantovo žebro Ferrante analyzuje vliv italského básníka na svou tvorbu a přemítá, proč jeden uspěje a druzí selhávají.

Na okraji

O potěšení z četby a psaní
Autor: Elena Ferrante
Přeložila: Sarah Baroni

Počet stran: 136
Vazba: brožovaná
Formát: 120×195 mm
ISBN: 978-80-7260-526-2
Doporučená cena: 297 Kč

Knihu Na okraji vydalo nakladatelství Prostor.

O autorce

Elena Ferrante publikuje pod pseudonymem a její totožnost není známá. Od vydání svých prvních knih se jí daří skrývat svou identitu, přestože má nyní celosvětové renomé. Údajně se narodila v roce 1943 a sama autorka prý tvrdí, že vše, na čem záleží je kniha, nikoliv autor. V češtině vyšlo již mnoho autorčiných velmi úspěšných děl: Tetralogie Geniální přítelkyně s díly Geniální přítelkyně, Příběh nového jména, Příběh těch, co odcházejí a těch, kteří zůstanou a Příběh ztracené holčičky. Za zmínku však stojí i její další knihy jako Tíživá láska, Dny opuštění, Temná dcera, Pláž v noci (krátký ilustrovaný příběh), Příležitostné nápady nebo Prolhaný život dospělých.

Zdoj informací: themodernnovel.org

————————————————

Hledáte v životě štěstí a porozumění? Demián, hlavní představitel tohoto díla také. Potýká se v životě hned s několika problémy a terapeut, kterého navštíví, se mu snaží pomoci právě prostřednictvím příběhů. Někdy totiž stačí slyšet ten správný.

Pokud ve svém uspěchaném životě hledáte štěstí a porozumění, možná si jen stačí vyslechnout, tedy přečíst několik příběhů a vnitřně je procítit.
Tak jako Demián, který má potíže čelit svému každodennímu životu, osobnímu i pracovnímu. Vyhledá terapeuta Jorgeho, který je ve své praxi trochu nekonvenční a který se rozhodne svému pacientovi pomoci vyprávěním příběhů. Někdy jsou to bajky, jindy lidové pohádky nebo vyprávění ze současnosti, ale jedno mají všechny společné – mají pomoci zmatenému Demiánovi najít štěstí a překonat pochybnosti. Ponořte se i vy do těchto krátkých příběhů, které vám pomohou lépe porozumět sobě, svým vztahům a svým obavám.

Budu ti vyprávět příběhy, které mě naučily žít

Autor: Jorge Bucay
Přeložila: Marie Jungmannová

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-8111-617-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Budu ti vyprávět příběhy, které mě naučily žít vydalo nakladatelství Noxi.

O autorovi

Jorge Bucay je argentinský spisovatel a terapeut a je známý svými knihami o svépomoci a sebezdokonalování, se kterými se stal jedním z nejprodávanějších autorů ve Španělsku a Latinské Americe. Vystudoval medicínu v Buenos Aires a pravidelně přispívá do novin, časopisů a televizních médií. Z jeho děl bychom měli vyzdvihnout díla jako Dopisy Claudii, Dovolte mi, abych vám nebo Kandidát a jeho tzv. „Roadmaps“, jako jsou Cesta slz nebo Cesta štěstí. Úspěchem svých knih se dokázal postavit na úroveň autorů, jako je například známý Paulo Coelho.

Zdroj informací: lecturalia.com

————————————————

Egon Erwin Kisch je rozporuplnou osobností literatury. V jeho dílech je však něco, co snad už v dnešní době může překonat politické i jiné předsudky. Pokud jeho dílo neznáte, seznamte se s ním v letos vydaném výboru, který přeložila česká autorka Viktorie Hanišová.

Výbor z díla Egona Erwina Kische připomíná velkou osobnost meziválečné česko-německé žurnalistiky a literatury. Autora, který sice za života bral popularitu plnými hrstmi, ale po smrti jeho práci zatížily nežádoucí ideové vzorce: Kische si neomaleně přivlastnila komunistická propaganda a přetavila jej na jednoho ze svých věrozvěstů. Cílem přítomného výboru, spjatého v první řadě s Prahou, s ranými a méně známými Kischovými texty, je zažité čtení relativizovat. Ukázat, že Kisch byl především velký novinář a spisovatel, zdatný stylista a bezpochyby zábavný kumpán. Jeho dílo skvěle funguje i po století, a i kdyby „jen“ portrétoval dobu, dokumentoval vybraná místa, lidi, události, je jeho přínos české, potažmo evropské kultuře a společnosti nezpochybnitelný.

Říkaj mi Tonka Šibenice

Autor: Egon Erwin Kisch
Přeložila: Viktorie Hanišová

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 132×205 mm
ISBN: 978-80-200-3350-5
Doporučená cena: 485 Kč

Knihu Říkaj mi Tonka Šibenice vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Mezi těmito chodci se nacházel i vězeňský dozorce František Kaucký, který sloužil u zdejšího trestního soudu. Dozorce rozpažil, aby zadržel uprchlíka. Štvanec spatřil muže v uniformě, který se proti němu postavil, a kvůli rozrušení a tmě ho pravděpodobně napadlo, že má před sebou strážníka, kterého nedokáže jednoduše odstrčit stranou. Proto zvedl pravou ruku. Do noci zazněl výstřel. Kaucký rozhodil ruce do vzduchu. Žádný výkřik ani zasténání. Před poštovním úřadem klesl mrtvý, aniž vydal hlásku, na dlažbu, která se okamžitě zbarvila do ruda. Zděšení lidé, kteří se báli, že padne další výstřel, nejprve uhnuli stranou. Vrahovi to stačilo.

Podívejte se na celou ukázku.

O autorovi

Egon Erwin Kisch (1885–1948) byl autor fejetonů, reportáží, povídek, divadelních her, románů, zakladatelská osobnost moderní literární reportáže 20. století jako samostatného literárního žánru. Narodil se ve staré židovské rodině a již v raném dětství se důvěrně seznámil s pražským Židovským Městem, poznal atmosféru židovského hřbitova a Staronové synagogy, drobných obchůdků a magických zákoutí, jež později zachytil ve svých dílech. Mladý začínající novinář Egon Erwin Kisch se na počátku 20. století setkával s vyhroceně rozdílným poměrem k židovské kultuře a jejím tradicím. Sám se nikdy nepřipojil k ortodoxním zastáncům židovského náboženství. Zajímal se o jeho kořeny, jeho pozornost poutaly konkrétní židovské reálie města, v němž se tehdy pohyboval. Zde našel předobrazy většiny svých postav a figurek. Od října roku 1940 do počátku roku 1946 žil Egon Erwin Kisch v exilu v New Yorku a v Mexiku. Ještě před návratem do Československa se dozvěděl o smrti mnoha svých přátel a blízkých. Obětí perzekuce se stali i jeho bratři Paul a Arnold.

Zdroj informací: Česky rozhlas plus

————————————————

Co když odjedete na ostrov v Jižním Pacifiku a z vaší radosti se rázem stane nečekaná dvouletá izolace? Eva se přestěhovala do Nové Kaledonie s vyhlídkou na to, co ji tam čeká. Ani ve snu by ji však nenapadlo, že následující dva roky prožije v protipandemickém lockdownu. I v takových momentech se však dají hledat pozitiva a právě o tom jsou fejetony a postřehy ukryté v poslední knize našeho dnešního výběru.

Nová Kaledonie se na první pohled jeví jako ráj na zemi. Azurově modrá laguna, nádherné písčité pláže a endemické rostliny dělají z tohoto ostrova v jižním Pacifiku vyhledávanou turistickou oblast. Dovedete si však představit, že byste na tomto ostrově strávili dva roky v podstatě bez jakéhokoliv kontaktu s okolním světem? Přesně to se stalo Evě Le Peutrec, která se na Novou Kaledonii přestěhovala v roce 2011 a zažila na ní tvrdé protipandemické lockdowny. Přestože bylo toto období pro známou světoběžnici, která dříve žila například v San Francisku nebo v Číně, náročné, dokázala v něm najít i pozitiva – když přišla o svobodu vnější, nalezla svobodu vnitřní. O tom vypráví ve své nové knize. A vedle toho se podělí o zkušenosti s tamními školami, gastronomií či s francouzštinou, v níž dodnes zní její východoevropský přízvuk. Jedna z nejslavnějších světových architektek své české kořeny nijak neskrývá a ve Vzpomínkách na jižní Pacifik to dokazuje – především smyslem pro humor, který ji neopouští ani v nejtěžších chvílích.

Vzpomínky na jižní Pacifik

Hledání vnitřní svobody
Autorka: Eva Le Peutrec

Počet stran: 124
Vazba: brožovaná
Formát: 145×145 mm
ISBN: 978-80-7422-868-9
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Vzpomínky na jižní Pacifik vydalo Nakladatelství Lidové noviny.

Ukázka z knihy

Komunismus mě na život na ostrově připravil docela dobře. Hlavně co se zásobování týče. Snad jen s tím rozdílem, že banány tu máme celoročně, i když za astronomické  částky. Inu, podpora lokálních produktů. Ale jinak si už člověk zvykl, že nesestavuje menu pětichodové večeře podle momentálního rozpoložení svých chuťových pohárků, ale podle zásob místního supermarketu. Hlavně začátky byly drsné.

Prohlédněte si kompletní ukázku.

O autorce

Eva Le Peutrec je architektka, zakladatelka architektonického studia E-STUDIO. Architekturu studovala v Liberci, dvouletou stáž absolvovala v San Francisku. Poté se přesunula do Číny, kde šest let pracovala pro nejznámější čínská architektonická studia. Od roku 2011 žije na Nové Kaledonii. Celosvětově vedla více než 140 projektů, v jejím portfoliu najdeme mrakodrapy, velké multifunkční komplexy či město pro milión obyvatel. Ráda cestuje, plachtí a vychovává dvě děti.

Zdroj informací: Kosmas


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNa okraji
O potěšení z četby a psaní

Ferrante, Elena

Prostor, 2022

zobrazit info o knizeBudu ti vyprávět příběhy, které mě naučily žít

Bucay, Jorge

Noxi, 2022

zobrazit info o knizeŘíkaj mi Tonka Šibenice

Kisch, Egon Ervín – (ed.) Kopáč, Radim

Academia, 2022

zobrazit info o knizeVzpomínky na jižní Pacifik
Hledání vnitřní svobody

Peutrec , Le

Nakladatelství Lidové noviny, 2022

Napsat komentář