Kdy je čas začít panikařit?

Gaiman_NepropadejtePanice
Nepropadejte panice! To je heslo jednoho z nejsilnějších fenoménů vědeckofantastického světa. Patříte-li k těm, kdo z díla Douglase Adamse dokážou citovat jednu perlu za druhou, pak je pro vás tato podrobná příručka mezigalaktického cestování nezbytnou pomůckou.

Jednou z novinek v nabídce serveru Audioteka.cz se stala i zvuková podoba kniha Neila Gaimana Nepropadejte panice – Douglas Adams a Stopařův průvodce po Galaxii (Don’t Panic. Douglas Adams & Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, 1988, česky 2003). Překlad tištěné verze připravila Jana Hollanová a interpretace audioknihy byla svěřena Tomáši Černému.

Neil Gaiman je v našich čtenářských kruzích znám hlavně jako fantasy humorista, přičemž vysokého kreditu se mu nepochybně dostává i díky jeho opakované spolupráci s Terry Pratchettem. My jsme se společně naposledy podívali na zoubek namluvené verzi Knihy hřbitova (The Graveyard Book, 2008, česky prvně 2008). Audiokniha, o níž si budeme povídat dnes, se ovšem od Gaimanova hlavního proudu zásadně liší. Nejedná se totiž o beletrii ani komiks, ačkoli se krásnou literaturou zaobírá. A to dokonce knihou tak fenomenální (a samozřejmě jejím autorem), že i po více než čtyřiceti letech od svého prvního vydání stále hledí na ostatní podobně orientované publikace z výšin vrchních příček popularity. Ano, nejedná se o nic menšího než o slavného Stopařova průvodce galaxií (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, 1979, česky prvně 1998) z pera Douglase Adamse.

Ve třiceti čtyřech kapitolách a pěti Dodatcích, jež v papírovém provedení zabraly téměř dvě stě sedmdesát stran, zatímco v tom audioknižním bezmála devět hodin poslechu, nás autor tohoto překvapivě podrobného traktátu seznámí s mnoha aspekty budování Adamsova úspěchu. Krok za krokem můžeme sledovat bezpočet neúspěchů Stopařova tvůrce. Se zatajeným dechem pozorujeme, jak se mladý Douglas často protlouká na samotné hranici bídy. Zjišťujeme podrobnosti o jeho hereckých ambicích, stejně jako poznáváme, že slovo „termín“ bylo Douglasu Adamsovi dlouho cizí. Neil Gaiman nás zavede do prostředí a mezi lidi, kteří se na přípravě Stopařova průvodce a všech jeho verzí i pokračování podíleli. Nechybí samozřejmě ani ukázky z rozpracovaných konceptů, kousků třeba jen jednou odvysílaných dramatizací, případně prostých náčrtků, které se do éteru ani na papír nakonec nedostaly.

Hlas Tomáše Černého, který působí jako moderátor a redaktor Českého rozhlasu, se k danému literárnímu útvaru dokonale hodí.

Nejednou a s posvátnou hrůzou si uvědomíme, že oslavovaný skvost vědeckofantastického žánru měl mnohokrát na kahánku. Přesto se Stopaři podařilo nejenom přežít, ale i prorazit a dále prosperovat. Když se zatajeným dechem posloucháme vše, co pro nás Neil Gaiman přepečlivě nashromáždil, nezbývá nám než se obdivovat jeho literárně výzkumné práci. Klobouk dolů.

Douglas Adams ovšem nevytvořil jenom Stopařova průvodce Galaxií, ale nepřehlédnutelnou měrou také přispěl k rozvoji fenoménu Doktora Who. I o něm se posluchači audioknihy Nepropadejte panice dozvědí obrovské množství zákulisních informací, mezi nimiž nepochybně vynikají ty spojené s obsazováním jednotlivých rolí televizního seriálu. Ke slovu přijde i Holistická detektivní kancelář Dirka Gentlyho, která se kromě knižní podoby dočkala i povedené seriálové verze.

Nepropadejte panice z pera Neila Gaimana představuje projekt, který není pro každého. Zatímco nováčky v žánru science fiction by mohl spíše odradit, pro fanoušky se stává jednou za základních příruček, jež by v žádné ortodoxní vědeckofantastické a fantasy knihovničce neměla chybět. V našem případě tedy v žádné fanouškovské audiosbírce. Věřím, že si její poslech užijete minimálně s takovým nadšením, jaké probudila ve mně.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNepropadejte panice!
Douglas Adams a Stopařův průvodce Galaxií

Gaiman, Neil

Tympanum, 2022

Napsat komentář