Takové to prosté rybaření

Fracassi_Sacculina
Zatímco domácí rybáři nejčastěji vyrážejí se svými skládacími stoličkami k líně tekoucím proudům našich ospalých řek, případně k zelenajícím se rybníkům, ti zahraniční mohou sáhnout pro troše toho vzrušení na ne vždy klidné mořské hladině.

Svou další premiéru načasovalo nakladatelství Gnóm! na polovinu června 2022. Tentokrát se českému knižnímu trhu představila drobotina z pera Philipa Fracassiho Sacculina (2017). Překlad připravil Jakub Němeček.

Nedlouho po odskoku k publikování vlastní tvorby (Na lovu kvizonů, 2022) nabídl Gnóm!, ergo Jakub Němeček, svým fanouškům další z u nás dosud nevydaných titulů současného amerického autora převážně hororového žánru. Po povídkové sbírce Hleď, prázdnota (Behold the Void, 2017), která u Gnóm!u vyšla před dvěma lety, se tak vracíme k tvorbě na naší scéně neprávem přehlíženého tvůrce děsuplných příběhů. Sacculina představuje již třetí příspěvek do nedávno zahájené edice Pammikan, což jí zároveň dává do vínku vpravdě kapesní rozměry necelých deseti centimetrů šířky a čtrnácti výšky, při tloušťce zhruba jednoho centimetru. Takto řečeno a doplněno o informaci o rozsahu sto dvaceti osmi stran je asi zjevné, že do rukou dostáváme spíše krátkou novelu, možná dokonce jen hodně dlouhou povídku. Co však na jedné straně postrádá na objemu, to na té druhé bohatě dohání vlastním obsahem.

Sacculina, nejste-li příliš zběhlí v biologii, a to konkrétně v té mořské, jsou zástupci rodu kořenohlavců, česky někdy nazývaných bublinatky. Jejich agresivní parazitování formou doslova zakořenění na hostiteli vzbuzuje děs a hrůzu samo o sobě. Philipu Fracassimu tedy v podstatě stačilo „jen“ zvolit vhodné kulisy a strach nahánějící příběh mohl spatřit světlo světa. Jak to autor nakonec udělal? Vzal dva bratry, jejich otce a rodinného přítele, přidal otlučenou bárku se smradlavým spalovacím motorem, alkoholem nasáklého kapitána a všechny vyslal na neklidné moře na zdánlivě nudný rybářský výlet. Když posléze chlapi vytáhnou na palubu svůj první (a jediný) úlovek, udiví je množství parazitů přisátých na rybím těle. A od té chvíle se začnou dít věci…

Philip Fracassi se živí jako scénárista a na Sacculině je to nepřehlédnutelně vidět. Čtenář proplouvá neklidnými vodami, jako by se mu před vnitřním zrakem spustil hraný film. Dokonce i ona pro tyto mořské thrillery tak typická dramatická hudba jako by se odněkud rozezvučela. Když pak na člověka cákne první kapka, vážně není žádnou ostudou leknutím až nadskočit. Tím prakticky říkám, že Sacculina se čte jedním (zatajeným) dechem a prakticky na posezení.

Patnáctý svazek z produkce nakladatelství Gnóm! si své místo na slunci najde velice snadno. Aby mu to šlo ještě o trochu lépe, rozšířil Jakub Němeček portfolio nakladatelství ještě o devětadevadesát prodejných číslovaných sběratelských plakátů o formátu blízkém á trojce, jež svým barevným provedením ještě více podporují onen výše zmíněný dojem filmové premiéry. Na rozdíl od knihy jsou plakáty dostupné pouze prostřednictvím nakladatelova webu.

Už dva tituly vydané Gnóm!em se dočkaly svých audioknižních verzí. Konkrétně dnes zmíněná sbírka Philipa Fracassiho Hleď, prázdnota! a pak dvojka edice Pemmikan, jíž se stala „analýza psaná bez akademických servítků“ Petra Holého s názvem Válka na Ukrajině: kontext. Sám jsem tedy zvědavý, čeká-li už na Sacculinu také nějaký zajímavý hlas – to samozřejmě v případě, že dojde k jejímu načtení pro čtenáře-posluchače. Osobně bych pro takový projekt ochotně zvedl obě ruce.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSacculina

Fracassi, Philip

Nakladatelství Gnóm!, 2022

Napsat komentář