Do stepí a království psaného slova

Nemecek_NaLovuKvizonu
Jsou příběhy, jejichž hrdinové brázdí nekonečné dálavy vesmíru. Známe i takové, v nichž autoři vystavěli svým postavám celé nové světy. A pak jsou tu povídky Jakuba Němečka.

Nakladatelství Gnóm! představilo 6. dubna 2022 dva nové tituly. Jedná se o povídkovou sbírku Jakuba Němečka Na lovu kvizonů a analýzu Petra Holého Válka na Ukrajině: kontext. My se dnes spolu podíváme na první jmenovaný titul.

Až dosud se nakladatelství Gnóm!, pro něž jsem si vybudoval za těch několik let jeho existence nepřehlédnutelnou slabost, zaměřovalo na vydávání překladů. U posledního takového jsme se zastavili počátkem letošního roku a týkal se knihy Rebeccy Roanhorse Stopa blesku (Trail of Lightning, 2018, česky 2021). Mnozí nakladatelé začínají svou živnost tím, že vydají vlastní knihu, snad proto, aby se vyhnuli dobrodružnému a často velmi nejistému martýriu s oslovováním již zavedených vydavatelství. Není tedy velkým překvapením, že i Jakub Němeček se za dosavadní práci odměnil tím, že vypustil do světa autorskou sbírku povídek. Pro nás, čtenáře, tak vzniká velice zajímavá příležitost srovnat zakladatele Gnóm!u ze dvou úhlů: jako překladatele a jako autora. V prvním bodě máme již dlouhodobě jasno a zmiňovali jsme se o tom mimo jiné i v recenzi Stopy blesku. Překladatel Jakub Němeček je zcela jistě perfekcionista, který je navíc otevřený připomínkám. A co víc, dokonce je jako nakladatel Jakub Němeček připraven případné chyby napravit novým vydáním dané publikace. Bude i spisovatel Jakub Němeček orientovaný na dokonalost? Hned to zjistíme.

První, čeho si čtenář všimne, když dostane novinku Gnóm!u do ruky, je její vpravdě kapesní formát. Při rozměrech necelých deset centimetrů šířky, třinácti a půl centimetrů výšky a tloušťce pouhého jednoho centimetru lze Na lovu kvizonů ukrýt nejen do většiny kapes, ale dokonce i do věčně přeplněných dámských kabelek. Tento titul je také prvním zástupcem nové edice s názvem Pemmikan – výživná strava na kratší cesty.

Na sto dvacet šest drobných stran se vešlo jedenáct povídek a krátká „Poznámka autora“. Hned po začtení se do prvního příběhu „Vyšetřování“ se mi do mysli vedralo slovo: psychedelický. To mě pak provázelo i u většiny následujících textů, ať už šlo o „Galaktickou seznamku“, „Pražskou povídku“, případně inspirativní „Vy, kteří vydáváte knihy“. Titulní povídka přináší svérázný remake indiánských dobrodružství Vinnetoua a jeho „party“, přičemž i zde hraje významnou roli neotřelé fantastično ve spojení s originální autorskou zpovědí. Popravdě, který spisovatel se někdy necítil stejně „šíleně“? Filozoficky bláznivá sci-fi „Stařec a omře“ hodně naznačuje už svým názvem. Nadčasové království na čtenáře čeká v „Beldironu“. Naopak současné české prostředí s typicky místními hrdiny se stalo předlohou pro „Les“ v duchu pokřivených Akt-X, stejně jako vytvořilo kulisy pro parafrázi „Kdo příliš mnoho sní“. Celou sadu pak uzavírá neméně snové „Stvoření světa“.

O sbírce Na lovu kvizonů lze prohlásit ledacos, nicméně rozhodně by nešla popsat ani jako obyčejná, ani jako tuctová. Patříte-li ke skupině čtenářů, která si potrpí na jasně dané hranice, srozumitelné a jednoznačné formulace, případně rozsáhlé popisy, pak tuto knihu snad ani neotvírejte. Naopak, nebojíte-li se výzev, žijete-li víc ve snech než v šedivé realitě všedního dne a máte-li navíc odvahu „sjet se“ jen za pomoci psaného slova, pak je pro vás prvotina Jakuba Němečka prakticky povinná.

A protože se Na lovu kvizonů hemží různými parafrázemi, dovolím si naše dnešní povídání ukončit také jednou: „Tohle je ten správnej matroš pro hrdiny“. Zakladatel Gnóm!u dává jasně najevo, že psaní může být opravdovým dobrodružstvím a lze je uchopit i velice nestandardním způsobem. Takže, Alenko, nakoukneš za Kubovo zrcadlo?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNa lovu kvizonů

Němeček, Jakub

Nakladatelství Gnóm!, 2022

Napsat komentář