Očima, ale především ušima na léto

ocima-sefradaktorky-nahled
Dnes mám pro vás zase několik tipů na poslech audio zpracování oblíbených titulů, ale také knižní novinku od oblíbené autorky romantických románů. Můžete se zaposlouchat do verneovky, vybraných dílů humorných krimitrilogií i klasiky z pera Agathy Christie.

Romány světoznámého Julese Verna pro mladé české čtenáře v posledních letech upravuje Ondřej Neff. Knihám dává současný jazyk, ubírá v nich popisné pasáže a zpřístupňuje je tak současným čtenářům. Asi jednu z nejznámějších Vernových knih v úpravě právě Ondřeje Neffa Dva roky prázdnin vydalo nakladatelství Tympanum jako audioknihu letos před prázdninami. Může tak posloužit jako dobrý průvodce letními měsíci nejen dětem, ale i celým rodinám.

Příběh patnácti dětí, které ztroskotají na ostrově a přežijí tam skoro celé dva roky, načetl svým nezaměnitelným způsobem Otakar Brousek ml.. Deset a půl hodiny poslechu neuvěřitelných dobrodružství v jeho podání stojí opravdu za to. Nejde jen o obyčejnou četbu, ale dramatizaci pro jeden hlas, jenž dokáže rozlišit popisné pasáže i jednotlivé hrdiny a kniha tak velice plasticky ožívá. Pokud vaše děti knihy Julese Verna nechtějí číst, možná je právě poslech této audioknihy přiměje změnit názor.

————————————————

Dublinská trilogie irského autora Caimha McDonnella mě v tištěné podobě minula. Ale rozhodla jsem se jí dát šanci v audiopodobě. Celou sérii načetl Filip Švarc – herec a pro většinu lidí především dabér známý svým charakteristickým hlasem (např. Marty v Madagaskaru). Na jeho přednes a dokonalou modulaci se dalo velmi snadno zvyknout a více než 11 hodin uteklo jako nic.

V románu Muž bez tváře (celá recenze) se představuje svérázná trojice: Paul Mulchrone (ničím nevynikající muž, žijící z mizerné renty podmíněné charitativní činností), zdravotní sestra Brigit a svérázný policista Bunny McGarry. Paul se proti své vůli stává štvancem, Brigit (která za to tak trochu mohla) prchá s ním a Bunny je asi jediný z policie, komu mohou věřit. Humorné eskapády dvojice na útěku mě bavily, a tak jsem se rozhodla pokračovat i dalšími částmi detektivní trilogie.

Bohužel Den, který nikdy nepřijde (celá recenze) mi už tak zábavný nepřišel. Detektivní kancelář BPB se rozkládá již v začátku: Brigit se urazí, když obdrží Paulovi fotografie s jinou dívkou, a Bunny je nezvěstný. Do toho dochází k vraždám vlivných mužů, a smrt kontroverzního kněze dokonce vyvolá davové nepokoje. V příběhu bylo na mne až moc omáčky, v níž jsem se ztrácela, a humoru bylo v těch situacích poskrovnu. Nicméně mě zajímá, jak celou trilogii autor završil, takže se těším ještě na jedno jedenáctihodinové setkání s Brigit, Paulem a Bunnym.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Jota vydalo k poslechu vydavatelství Audiotéka.cz.

————————————————

Závěr trilogie s inspektorem Prévitem (recenze předchozích dvou částí) českého autora Františka Niedla v audio podobě opět načetl Jakub Saic. I díky tomu jsem se rychle zaposlouchala do příběhu s názvem Inspektor s velkým mozkem. Timothy Prévit v něm řeší jeden případ za druhým (nebo spíše současně). Přesto je v práci neustále terčem zlovůle svých kolegů, zejména, když přešetřuje jejich případy a dokáže, že se mýlili. Odejde tedy od policie a plně se věnuje práci pro strýce Oskara. Najde a potrestá vrahy Oskarova syna?

Musím říct, že ani v závěru nedošly autorovi nápady a stále drží vysokou laťku zábavnosti. Smolař  a svéráz Timothy je sympaťák, z nepříjemných situací se dostává osobitým způsobem, a člověk jej proto nemůže nemít rád. Škoda, že ho František Niedl nenechal žít a pracovat déle, tedy ve více knihách… Stáhněte si tedy z Audioteka.cz i poslední díl trilogie a zaposlouchejte se do sedmi hodin bláznivého napínavého dobrodružství.

————————————————

Agatha Christie je stále nedostižná a alespoň pro mne zůstává královnou detektivního žánru. Její knihy se dočkaly nejrůznějšího zpracování – filmového, divadelního, rozhlasového i audioknižního. Dokonce už máme i některé hlasy spojené s konkrétními hrdiny. Například u českých audioknih je se slečnou Marplovou spojený hlas Růženy Merunkové. Tuto dámu si vybrali i v nakladatelství VOXI pro zpracování románu Kapsa plná žita. Vypravěče a interpreta ostatních postav skvěle zvládl tvárný Otakar Brousek ml. Miluji rozmanité polohy jeho hlasu!

A obsah dodaný královnou krimi je samozřejmě jedinečný. Mrtvý muž, který byl otráven bobulkami tisu, jenž roste kolem jeho domu, má v kapse plno žita. Vraždí snad někdo podle dětské říkanky o kosech a žitu? Nebo jen někdo chce, aby to tak vypadalo? Pomůže vše vyřešit slečna Marplová, která se na místě činu shodou okolností objevila? Nechte se napínat více než 8 hodinami hereckého koncertu. Ke stažení titul najdete na Audioteka.cz.

————————————————

Dvojice autorek píšících pod pseudonymem Christina Lauren je už zavedená jako tým, který své čtenářky nemůže zklamat. Jejich knihy mají vždy nápad, zamilovanou dvojici, která musí překonat nějaké překážky, a samozřejmě happy end. Nic jiného by od nich už nikdo ani nečekal. Ale i tak mě překvapuje, kolik různých zápletek dokáží na jedno téma vytvořit.

V románu Láska a jiná slova, který vydalo nakladatelství Jota, sledujeme setkání dvojice po jedenácti letech. Zatímco on, Elliot, se okamžitě rozchází s přítelkyní, ona, Macy, je stále rozhodnutá si svého současného přítele vzít. Třebaže k němu necítí to, co ke své první lásce. Jenže si v sobě nese velké zranění, o němž s Elliotem, ani nikým jiným, není schopná mluvit. Co se stalo před lety, kdy mu zmizela ze dne na den ze života?

Přitažlivá romance má dvě časové linky: současnost, v níž k sobě Macy a Elliot znovu hledají cestu, a minulost, v níž jdeme od seznámení dvou dospívajících dětí až k jejich nečekanému rozchodu. A až teprve v závěru se plně odhaluje důvod nekonečné bolesti.

Neznáte-li tvorbu Christiny Lauren, máte nejvyšší čas to napravit. Její knihy jsou super oddechovou četbou pro inteligentní ženy, které potřebují načerpat trochu romantiky, aby mohly lépe zvládat každodenní stres. K čemuž se hodí zejména čas o dovolené…


A s jakým titulem trávíte svůj prázdninový čas vy? Napište nám své tipy do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDva roky prázdnin
Audiokniha

Verne, Jules – Neff, Ondřej

Tympanum, 2022

zobrazit info o knizeMuž bez tváře (audiokniha)

McDonnell, Caimh

Audiotéka.cz, 2021

zobrazit info o knizeDen, který nikdy nepřijde

McDonnell, Caimh

Jota, 2021

zobrazit info o knizeInspektor s velkým mozkem
Audiokniha

Niedl, František

Audiotéka.cz, 2022

zobrazit info o knizeKapsa plná žita
Audiokniha

Christie, Agatha

Voxi, 2022

zobrazit info o knizeLáska a jiná slova

Laurenová, Christina

Jota, 2022

Napsat komentář