Nenechte si ujít v týdnu od 25. do 31. července 2022

nenechte_si_ujit
Červenec končí a s ním i Měsíc autorského čtení. Využijte některou z posledních příležitostí a zajděte si v Brně či Ostravě na autorské čtení českých a islandských spisovatelů. Stále je z čeho vybírat!

Brněnský Měsíc autorského čtení

V úterý 26. července se v Brně od 20.30 můžete těšit na autorské čtení publicistky, překladatelky a prozaičky Magdalény Platzové. Vystudovala filozofii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Pracovala jako asistentka režiséra Petra Lébla v Divadle Na zábradlí a jako redaktorka týdeníku Literární noviny. Vydala devět knih, mimo jiné Sůl, ovce a kamení (2003), Anarchista (2013), Druhá strana ticha (2018), Máme holý ruce (2019) a Život po Kafkovi (2022). V té poslední zkoumá vztah slavného spisovatele s jeho milou Felice Bauerovou. O jejím životě po rozchodu s pražským spisovatelem se ví málo. Kam až dosáhl Kafkův stín?

Ve čtvrtek 28. července se můžete setkat s islandskou básnířkou a spisovatelkou jménem Þóra Hjörleifsdóttir. Spolu s ženskou básnickou skupinou Svikaskáld (také Impostor Poets of Iceland) vydala tři sbírky poezie (2017, 2018 a 2019). Její první próza, román Kvika (2019, Magma), pojednává o studentce žijící v toxickém vztahu s prudce inteligentním manipulátorem. Hlavní postava miluje do krajnosti a vyrovnává se s krutým násilím, které její okolí nevidí. „Odvrácenou stranou lásky je úzkost, nejistota a obsese,“ popisuje autorka vztahové peripetie, které v knize zkoumá.

V pátek 29. července se od 19.00 představí islandská autorka Bergþóra Snæbjörnsdóttir. V roce 2011 spoluzaložila (s Rakel McMahonovou) umělecké duo Wunderkind Collective. Ve svých performancích zachycují směšné a absurdní stránky lidské existence. Po básnických sbírkách Daloon dagar (2011, Daloonovy dny) a Flórida (2017, Florida), která byla nominovaná na Islandskou literární cenu, vydala svůj první román, Svínshöfuð (2019, Prasečí hlava). V košatém příběhu několika generací spojuje Island a Čínu, druhou světovou válku a současnost, oběti a pachatele.

sobotu 30. července bude od 20.30 ze své tvorby číst český básník a literární historik Petr Hruška. Vydal několik básnických sbírek, např. Auta vjíždějí do lodí (2007), Darmata (2012) či Nikde není řečeno (2019). Je autorem literárních monografií o básnících Karlu Šiktancovi a Ivanu Wernischovi a nejnověji svazku sloupků a „podpovídek“ V závalu (2020).

Brněnská autorská čtení se konají v Divadle Husa na provázku na Zelném trhu. Kompletní program brněnských autorských čtení najdete na webu akce.

Ostravský Měsíc autorského čtení

V Ostravě se ve středu 27. července od 19.00 představí islandský básník, prozaik a autor knížek pro děti Andri Snær Magnason. Významným způsobem se angažuje v boji proti klimatickým změnám. Je držitelem Islandské ceny za literaturu – za knihu Draumalandið – Sjálfshjálparbók handa hræddri þjóð (2006, Země snů — Svépomocná příručka pro vystrašený národ) a dětskou knížku Sagan af bláa hnettinum (1999, Příběh Modré planety). V roce 2016 byl horkým kandidátem na prezidenta své země, z devíti kandidátů skončil třetí. Česky vyšly jeho knihy Truhla času (2021) a O času a vodě (2022), v obou se dotýká budoucnosti naší planety tváří v tvář probíhající přírodní katastrofě. Jeho poselství je jasné, co nezachráníme my sami, nezachrání nikdo jiný.

Ve čtvrtek 28. července proběhne od 19.00 autorské čtení dalších dvou významných osobností. Dorazí uznávaná islandská autorka více než třicítky titulů Gerður Kristný. Napsala sbírky básní, povídek, romány i knihy pro děti. Je držitelkou prestižní Ceny Jónase Hallgrímssona za obohacení islandštiny a Islandské literární ceny za rozsáhlou báseň Blóðhófnir (2010, Krvavá kopyta). Skladba vychází ze staroseverského mýtu o námluvách boha lásky Freye a obryně Gerður, kterou autorka interpretuje jako oběť psychologického nátlaku. V románu Hestvík (2016) vysílá autorka hlavní ženskou postavu do krajiny dětství, kde na ni však čekají především nevítané vzpomínky. Dílem Gerður Kristný se jako červená nit táhne úzkost, téma převracení starých pořádků, ale i principy rovnosti mezi lidmi.

Dále můžete zavítat na čtení Zuzany Říhové. Od roku 2007 působí v Ústavu pro českou literaturu Akademie věd ČR, přednáší na Vysoké škole kreativní komunikace v Praze. V letech 2014–2017 vedla katedru bohemistiky v Oxfordu. Je autorkou řady vědeckých článků, vydala antologii české avantgardní prózy Neplač, vstaň a střílej (2016) a monografii Vprostřed davu (2016); dále publikovala sbírku básní Pustím si tě do domu (2016) a prózy Evička (2018) a Cestou špendlíků nebo jehel (2021) – román byl nominován na Magnesia Literu v kategorii próza.

Ostravská autorská čtení se konají v Klubu Brno, který provozuje kulturní centrum Provoz u řeky na ulici Kostelní 24. Kompletní program ostravských autorských čtení najdete na webu akce.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář