Nenechte si ujít v týdnu od 4. do 10. července 2022

nenechte_si_ujit
Červenec je Měsícem autorského čtení. Navíc je to čas prázdnin a dovolených, takže pokud zrovna máte cestu do Brna či Ostravy, určitě se na některé čtení stavte. Letošním čestným hostem je Island, poznáte tak i tamní literární tvorbu. 

Brněnský Měsíc autorského čtení

Začneme v Brně, a to hned v pondělí 4. července. Ve 20.30 bude číst ze své tvorby prozaik, dramatik, komiksový scenárista a výtvarník, publicista, textař, hudebník a loutkář Sigismund de Chals, vlastním jménem Miloslav Vojtíšek. Je dvojnásobným laureátem ceny Alfréda Radoka (Zátiší ve Slovanu, 2012; Duchovní smrt v Benátkách, 2013); dále obdržel cenu Ferdinanda Vaňka (Strážce památníku aneb Zapomenutý jednorožec, 2019) a komiksovou cenu Muriel (Varlén, 2013). Hraje ve folk-rockové kapele Ruce naší Dory. Vydal na patnáct knižních publikací, například Konec korunuje dílo (2021), Idiot dýchá (2019), Kniha Tutáč (2018) a Paridův soud v Brně (2017).

V úterý 5. července se od 20.30 můžete seznámit s islandským spisovatelem, malířem a překladatelem Hallgrímurem Helgasonem. Mezinárodní úspěch si zajistil románem 101 Reykjavík (1996), v němž líčí příběh bizarního vztahového trojúhelníku mezi třicetiletým nezaměstnaným synem, jeho matkou a její milenkou. Do češtiny byly přeloženy jeho prózy 10 rad nájemného vraha, jak vyčistit kvartýr (2011) a Ženská na 1000° (2021), vypravěčkou je tu vnučka prvního islandského prezidenta ležící na smrtelné posteli v garáži. Jeho příběhy jsou drsné, nemilosrdně ironické, namířené proti společnosti i sobě samému.

Ve středu 6. července se od 20.30 můžete v Brně těšit na čtení Josefa Holcmana. Vedl malou scénu Městského divadla Zlín, kde působil rovněž jako herec. Vydal na dvacet knih, spjatých s pamětí a zvyky slováckých Skoronic, kde prožil dětství a mládí; mimo jiné Karel chodí po zemi (2019), Stoletý mládenec (2021) a Třetí cesta (2021).

Ve čtvrtek 7. července se od 20.30 můžete setkat s Davidem Zábranským. Vydal prózy: Slabost pro každou jinou pláž (2006), Šternův pokus milovat (2008), Kus umělce (2010), Edita Farkaš (2011), Martin Juhás čili Československo (2015), Za Alpami (2017), Logoz aneb Robert Holm, marketér dánský (2019), Republika (2020) a O jednom zachraňování života (2022). Podílel se na kolektivní detektivce Šest nevinných (2015), napsal hry pro rozhlas (Hudba! Konečně!, 2010) a divadlo (Herec a truhlář Majer mluví o stavu své domoviny, 2016).

V pátek 8. července se od 19.00 představí islandská spisovatelka Hildur Knútsdóttir. Pracovala v oblasti ochrany přírody, jako knihovnice, editorka, chvíli zasedala v islandském parlamentu. V češtině pod názvem Krvavá zima (2018) vyšly dvě její knihy v jednom svazku: román Vetrarfrí (2015, Podzimní prázdniny) a jeho volné pokračování Vetrarhökur (2016, Tuhá zima), za nějž obdržela v roce 2016 Islandskou literární cenu za nejlepší dílo v kategorii young adult. Svižný survival horor popisuje invazi mimozemšťanů na Island. Ve své tvorbě pro mládež projednává také závažnější témata: změnu klimatu, migrační krize nebo dystopickou vizi zčásti zatopeného Islandu v důsledku zvyšující se hladiny oceánů.

Brněnská autorská čtení se konají v Divadle Husa na provázku na Zelném trhu. Kompletní program brněnských autorských čtení najdete na webu akce.

Ostravský Měsíc autorského čtení

V Ostravě se v pondělí 4. července od 19.00 můžete těšit na islandského spisovatele jménem Halldór Armand. Jde o fejetonistu a autora čtyř románů, který je označován za hlas nové generace v islandské literatuře. Do češtiny byl přeložen jeho v pořadí třetí román Zas a zas (2020), v němž kombinuje téma 11. září, islandské bankovní krize a dospívání ve světě, který ovládá internet. Kritici i čtenáři oceňují Armandovu prudkou inteligenci, analytickou imaginaci a humorný nadhled.

Ve čtvrtek 7. července si od 19.00 nenechte ujít autorské čtení dvou islandských autorů. Představí se vám Jón Kalman Stefánsson, který je momentálně mezinárodně nejoceňovanějším islandským spisovatelem. Proslul trilogií, která byla přeložena do dvacítky jazyků, včetně češtiny: Ráj a peklo (2012), Smutek andělů (2014) a Lidské srdce (2017). Autor v ní vypráví o drsném životě v rybářské vesnici na konci 19. století. Jeho příběhy jsou podmanivé, syrové, osudové, jazyk poetický. Dále se představí spisovatelka, novinářka a historička Sigríður Hagalín Björnsdóttir. Mezinárodní úspěch zaznamenala hned se svým debutem, románem Ostrov (2016), který vyšel také česky (2019). V dystopickém příběhu zde popisuje svět násilně odříznutý od technologií, úlohu médií a chování lidí v krizové době. V češtině vyjde letos v červenci i její další román Ohně. Láska a jiné katastrofy, který pojednává o nečekaném probuzení sopek na poloostrově Reykjanes.

V neděli 10. července bude od 19.00 číst ostravským návštěvníkům ze svého díla spisovatelka a ekologická aktivistka Oddný Eir. Píše básně, eseje, prózu, je autorkou čtyř románů, z nichž nejznámější, Láska v troskách (2021), byl v roce 2011 nominován na Islandskou literární cenu a získal Cenu Evropské unie za literaturu. V této autofikční deníkové koláži vypráví poetický příběh spisovatelky, která se vrací ke kořenům své rodiny a rozjímá nad sepjetím člověka, krajiny a minulosti. Dále se představí i český básník, prozaik, publicista a písničkář Jan Burian.

Ostravská autorská čtení se konají v Klubu Brno, který provozuje kulturní centrum Provoz u řeky na ulici Kostelní 24. Kompletní program ostravských autorských čtení najdete na webu akce.

 Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář