Průvodce k získání moudrosti

pruvodceporozmatzenenahled
Je důležité pro získání moudrosti také určitého duchovní „sebepoznání“? To se dozvíte v knize britského ekonoma německého původu, který si tuto otázku položil a hledal v různých filosofiích a náboženstvích prameny moudrosti a lásky.

Kniha E. F. Schumachera Průvodce pro zmatené představuje nanejvýš zajímavý pokus oživit filosofii v jejím původním významu jako lásku k moudrosti, průvodce životem a přístupu k duchovní stránce.
Ve své poslední knize vyzývá E. F. Schumacher k novému rozvoji „vědy pro porozumění“ či moudrosti, jejichž postupná eliminace doprovázená rychlým a stále se zrychlujícím hromaděním „poznání pro manipulaci“ – instrumentálního, technického, vědecky racionálního vědění je podle něj největší hrozbou pro západní civilizaci.

Ukázka z knihy

Každý, kdo se otevřeně vydá na cestu do svého nitra, stáhne se z nepřetržitého ruchu běžného života a věnuje se nějakému tréninku – ať už je to satipatthana, jóga, Ježíšova modlitba, nebo něco podobného –, bez něhož nelze získat opravdové sebepoznání, je obviněn ze sobectví a z toho, že se zříká svých sociálních povinností. Mezitím se množí světové krize a všichni naříkají nad nedostatkem, nebo dokonce naprostou absencí „moudrých“ mužů a žen, nesobeckých vůdců, důvěryhodných rádců atd. Ale takové vysoké kvality jde stěží rozumně očekávat u lidí, kteří se nikdy nevěnovali žádné vnitřní práci a ani by nerozuměli tomu, co tato slova vůbec znamenají. Sami sebe mohou pokládat za slušné, zákon dodržující lidi a dobré občany, možná i za „humanisty“, nebo dokonce „věřící“. To, jaké mají sny sami o sobě, však mnoho neznamená. Jako pianola hrají jen mechanickou hudbu; jako počítač provádějí jen předem daný program. Programátor v nich spí.

Více na stránce knihy

Průvodce pro zmatené

Autor: Ernst Friedrich Schumacher
Přeložil: Jiří Ogrocký

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 145×215 mm
ISBN: 978-80-7364-134-4
Doporučená cena: 280 Kč

 

Knihu Průvodce pro zmatené vydalo nakladatelství Barrister & Principal.

E. F. Schumacher

Ernst Friedrich Schumacher (1911–1977) byl britský ekonom německého původu. Studoval ekonomii, nejprve v Bonnu a Berlíně a poté v Británii na London School of Economics and Political Science. Před nacistickým režimem utekl zpět do Anglie. Po válce se jako poradce podílel na restrukturalizaci německého hospodářství. V roce 1955 odjel jako ekonomický poradce do Barmy. Tam rozvinul základní principy tzv. buddhistické ekonomie, založené na přesvědčení, že dobrá práce je nezbytná pro správný lidský rozvoj a že „výroba vycházející z místních zdrojů pro místní potřeby je nejracionálnějším způsobem hospodaření“. V roce 1973 vydal knihu Malé je milé (Small is Beautiful) – o tom, jak by vypadala ekonomie, kdyby skutečně záleželo na lidech a přírodě; podle The Times jedna z nejvlivnějších knih vydaných od druhé světové války.
V roce 1971 konvertoval ke katolické víře. O svém vztahu ke katolické církvi jednou řekl: „Byl to dlouholetý nedovolený“ vztah.

Zdroj informací: Barrister&Principal


Nakladatelství Barrister & Principal je menší nezávislé, české, rodinné nakladatelství, které vzniklo v roce 1996. V současné době se zaměřuje na knihy z oblasti náboženství, společenských věd a na knížky pro děti. V menší míře vydává i poezii.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePrůvodce pro zmatené

Schumacher, E. F.

Lukáš a syn, 2022

Napsat komentář