Životopisné vědecké portréty

uvod vedci
„Kdo chce zapalovat, musí sám hořet.“ Věda, vědní obory a osobnosti v této sféře bývají nezřídka trochu opomíjeny. A přitom životy těchto lidí charakterizuje nejenom zápal pro danou věc, ale mnohdy i pro samotný život. V dnešních tipech se právě s takovými lidmi můžete seznámit.

Výběr knih dnes uvedeme portrétem významné bioložky. Ženy ve vědě a výzkumu to ještě ani ve 20. století neměly snadné. Životní příběh Jane Goodallovou představuje nejenom jako ženu či bioložku, ale především jako člověka.

Světově uznávaná bioložka a ochránkyně přírody Jane Goodallová změnila svým výzkumem v šedesátých 20. století pohled na chování šimpanzů a významně se zasloužila o jejich ochranu. Zjistila například, že tito primáti používají nástroje, že dokážou projevovat své emoce, ale i to, že se mezi sebou zabíjejí. Šimpanze v africkém Gombe studovala přes 45 let a právě jí vděčíme za mnoho poznatků o nich. Celý svůj život zasvětila přírodě a její ochraně a její působení už dávno přesáhlo oblast vědy. Stala se poslem míru OSN, cestuje po světě se svým projektem pro mladé Roots & Shoots (několikrát navštívila také Českou republiku), přednáší a věnuje se i dalším humanitárním projektům. Za celoživotní přínos v oblasti výzkumu myšlení zvířat a rozvoje lidstva obdržela v roce 2021 prestižní Templetonovu cenu, která se uděluje žijícímu člověku, jenž se zasloužil o přínos na poli „pokroku ve výzkumu a objevech týkajících se duchovních skutečností“.
V této knize Jane Goodallová odhaluje své rodinné zázemí a nastiňuje své působení v Africe. Předkládá tak inspirativní poselství, stejně hluboké jako poznání, ke kterému došla na své cestě za hledáním naděje nejen uprostřed nedotčené přírody.

Důvod k naději

Moje cesta životem
Autoři: Jane Goodallová, Phillip Berman
Přeložil: Martin Kupka

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 140×215 mm
ISBN: 978-80-7670-075-8
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Důvod k naději vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

Největší radost jsem zažívala ve chvílích, kdy jsem mohla stát na přídi lodi a dívat se na moře široké, kam až oko dohlédlo. Na palubě jsem trávila dlouhé hodiny, schovaná za jedním ze záchranných člunů v místě, kde jsem mohla být sama. Míjeli jsme hejna létajících ryb a skákající delfíny. Občas jsem zahlédla žraločí ploutev zlověstně vyčnívající na hladinu. Užívala jsem si to, i když se krásné počasí zvrtlo, přišel vítr a moře se rozbouřilo. Na palubu neustále dopadaly spršky vody, většina pasažérů utekla do podpalubí a já si připadala osamělá uprostřed živlů řádících kolem mě.

Přečtěte si kompletní ukázku.

O autorce

Jane Goodallová, britská antropoložka, bioložka a ekoložka, se o zvířata zajímala už v dětství. Proslula tím, že v africkém pralese v Gombe studovala život a chování šimpanzů ve volné přírodě. Jejich výzkumu a ochraně přírody se věnuje celý život a patří mezi největší odborníky na chování primátů. V roce 1977 založila Institut Jane Goodallové (The Jane Goodall Institute), jehož cílem je výzkum, vzdělávání a ochrana divoké přírody. Časopis Time ji zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí světa. Je autorkou řady knih a studií, o jejím pozoruhodném životě vznikají filmy i dokumenty.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda

————————————————

O životě Sigmunda Freuda bychom dnes našli už mnoho informací, článků a publikací. Jací ale byli všichni ti, které sám léčil? Portréty osobností v této knize nepřináší pouze svědectví o jejich životě, ale i o době, v níž byly položeny základy moderní psychiatrie.

Seznamte se s pacienty věhlasného Sigmunda Freuda, česko-rakouského neurologa a psychologa. Naleznete mezi nimi řadu prominentních umělců, filozofů, lékařů nebo vědců, kteří nebyli sužováni pouze duševními poruchami, ale také závislostí na opiu a kokainu. Jejich pohnuté osudy jsou svědectvím doby na přelomu 19. a 20. století a zároveň těžkých počátků moderní psychiatrie.

Pacienti Sigmunda Freuda

38 životopisných portrétů
Autor: Mikkel Borch-Jacobsen
Přeložila: Kateřina Orlová

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-708-4
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Pacienti Sigmunda Freuda vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Anna von Lieben, dívčím jménem baronesa Anna von Todesco, pocházela z vídeňské aristokratické židovské rodiny. Její otec bankéř Eduard von Todesco byl potomek Ahrona Hirsche Todesca, obchodníka s hedvábím z bratislavského ghetta, jenž na konci osmnáctého století vydělal jmění a rozhodl se usadit ve Vídni. Ze strany matky Sophie byla Anna spřízněna s rodinami Gomperzů, Auspitzů a von Wertheimsteinů, kteří rovněž patřili k vídeňské židovské vyšší střední třídě. Todescovi žili stylově. Sophie von Todesco, rozená Gomperz, pořádala společenská setkání v luxusním paláci, který s manželem postavili na Ringu proti Vídeňské opeře (palác dosud stojí). Stejně jako salón její sestry Josephine von Wertheimstein, za svobodna taktéž Gomperz, byl ten její místem, kde jste mohli potkat každého, kdo ve vídeňském světě politiky, financí a umění něco znamenal: Johannese Brahmse, Franze Liszta, oba Straussovy, malíře Hanse Makarta a Franze von Lenbacha, sochaře Viktora Tilgnera a mnoho dalších. Blízkými přáteli byli filolog Theodor Gomperz (Sophiin a Josephinin bratr), jeho manželka Elise, filosof Franz Brentano, básníci Ferdinand von Saar a Hugo von Hofmannsthal, psychiatr Theodor Meynert, fyziolog Ernst Fleischl von Marxow a Josef Breuer, rodinný lékař Todescových, Gomperzových, von Wertheimsteinových a von Liebenových. V létě, když bylo ve Vídni moc horko, nacházela rodina útočiště ve Ville Todesco, rozlehlém a o nic méně přepychovém domě v Brühlu. Všude byla připravena armáda uniformovaných sluhů.

Prohlédnout si můžete celou ukázku.

O autorovi

Mikkel Borch-Jacobsen je profesorem literární komparatistiky na prestižní Washingtonské univerzitě v americkém Seattlu. Hloubkou svých poznatků a vědeckým přínosem se zařadil mezi přední teoretiky a historiky psychoanalýzy a psychiatrie. Pravidelně přispívá do magazínu London Review of Books, je rovněž autorem nebo spoluautorem šestnácti titulů, které byly přeloženy do devíti jazyků.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Jaký skutečně byl Stephen Hawking? Jméno další významné osobnosti, které slyšel snad už každý. Víme ale, jaký člověk se za ním doopravdy skrývá? Opravdový vědec nebo kontroverzní muž, jehož genialita byla jinde než právě ve vědě?

Ve své knize autor zkoumá, jak došlo k tomu, že Stephen Hawking je považován za jednoho z největších géniů lidstva. Hawking sice strávil svou vědeckou dráhu řešením hlubokých fyzikálních problémů, jeho proslulost však nespočívá na vědě. Byl totiž i mistrem sebepropagace – pořádal večírky pro cestovatele časem, prohlašoval se za řešitele problémů, které nevyřešil, vlichocoval se miliardářům. Byl sice upoután na invalidní vozík a odkázán na péči oddaných příznivců, přesto si však dokázal lidi kolem sebe podmanit a využít pro své cíle. Skutečný Hawking je kontroverzní odhalení i vynikající biografie současně. Odkrývá skutečnou osobu skrytou pod nánosem výmyslů. Je to příběh muže, jehož genialitě ve vědě se plně vyrovnala jeho schopnost budovat mýtus o sobě samém.

Nelichotivá, ale výtečná biografie jednoho z gigantů fyziky 20. století.

- Kirkus

Skutečný Hawking

Jak se prodává vědecká celebrita
Autor: Charles Seife
Přeložili: Jan Klíma, Pavel Stránský

Počet stran: 388
Vazba: vázaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-2573-716-3
Doporučená cena: 588 Kč

Knihu Skutečný Hawking vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Než Hawking v roce 2018 zemřel, byl jednou z nejuznávanějších lidských bytostí na Zemi – a pravděpodobně tou nejsnadněji rozpoznatelnou. Téměř neschopen pohybu, usazený na invalidním vozíku a doprovázený svitou ošetřovatelek nemohl nikam přijít nepozorovaně. Ne že by si to přál. Lidé obdivovali Hawkinga, aniž by přesně věděli proč. Einstein měl svou teorii relativity a Newton univerzální teorii gravitace, ale většina lidí, kteří Hawkinga obdivovali, měla jen matnou představu o tom, čím si svou pověst zasloužil on. Podobně také nechápali, proč je v tisku Hawking vždy srovnáván s Einsteinem nebo Newtonem, což sice Hawking skromně odmítal, ale zároveň se velice snažil, aby to srovnání pokračovalo dál.

Podívejte se na kompletní ukázku.

O autorovi

Charles Seife je historik vědy a novinář; profesor na New York University. Vystudoval matematiku na Princetonu a Yale. Byl přispěvatelem mnoha význačných periodik (Science, New Scientist. The Economist, Scientific American, The Washington Post, The New York Times aj.) Vydal řadu knih, např. Alpha & Omega: The Search for the Beginning and End of the Universe (Alfa a omega, pátrání po počátku a konci vesmíru, 2003); Decoding the Universe: How the New Science of Information is Explaining Everything in the Cosmos, From Our Brains to Black Holes (Dešifrování vesmíru: Jak to, že nová věda o informacích vysvětluje vše, co ve vesmíru je, od našich mozků až po černé díry, 2005) nebo Virtual Unreality: Just Because the Internet Told You So, How Do You Know It‘s True? (Virtuální nerealita: Jak víte, že co vám tvrdí na internetu, je pravda? 2014).

Zdroj informací: nakladatelství Argo

Překladatel

Jan Klíma je teoretický fyzik, prozaik a překladatel. Vystudoval teoretickou fyziku na MFF UK a kromě vědecké a pedagogické práce v oboru kvantové teorie (učebnice Kvantová mechanika I, II, spoluautor prof. B. Velický, Karolinum 2016, 2018) se věnuje psaní humoristických příběhů s detektivní zápletkou, které mají společného hrdinu, matematika Miroslava Nedbala. Jeho první román Smrt má ráda poezii (1966, 1968 a 2009) byl přeložen do němčiny a maďarštiny a vysílal ho na pokračování i Čs. rozhlas. Vydání druhého románu Případ půjčeného psa bylo několikráte zakázáno Hlavní správou tiskového dozoru a vyšlo s několikaletým zpožděním (1981). Po listopadu 1989 následovaly novely Případ pana Pontiho a Případ potenciálního primáře, které vydalo nakladatelství MatfyzPress (1998). Avšak vzhledem k v té době velmi omezené distribuci a hlavně díky povodním v roce 2002, které zničily většinu nákladu knihy, se ke čtenářům novely příliš nedostaly. Obě novely vyšly spolu s dosud nepublikovanou novelou Případ poškozeného poháru (2018) v knize Třikrát zločin (Matfyzpress 2018). Posledními romány jsou Nespi s nikým, kdo je potrhlejší než ty (2000, 2010) a Kosmické listy (2020). Bez zajímavosti není jistě ani fakt, že Jan Klíma je bratrem známého spisovatele Ivana Klímy.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Knižní tipy dnes zakončíme souborem rozhovorů, v nichž se můžete seznámit nejenom s vědci, fyziky, matematiky či astronomy, ale také s popularizátory vědy, jakým je v současnosti například Daniel Stach.

Kniha nabízí čtenářům rozhovory s významnými českými vědci, které byly v průběhu několika let publikovány v Československém časopise pro fyziku. Publikaci uvádí rozhovor s předsedkyní Akademie věd ČR a biochemičkou prof. Evou Zažímalovou a uzavírá ji rozhovor s významným popularizátorem astronomie ing. Danielem Stachem. Dalších 13 rozhovorů se dotýká svým zaměřením převážně fyziky, astronomie, astrofyziky, matematiky a oborů přidružených. Rozhovory samotné jsou pojaty jako životopisné a věnují se důležitým životním situacím, které formovaly vědeckou dráhu dotazovaných badatelů. Nepopisují tedy prvoplánově jen zásadní vědecké úspěchy dotazovaných osobností, ale snaží se nabídnout celistvý pohled na vědeckou práci i život jednotlivých vědců. Představit jejich prvotní představy a cíle, když do vědeckého světa vstupovali. Připomenout jejich vize. Ukázat ty „slasti a strasti“, které vědecký život provázejí. I to, jak vědecká práce formovala a vedla každého z nich.

Slasti a strasti vědců naší vlasti

Autorka: Jana Žďárská

Počet stran: 340
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-200-3324-6
Doporučená cena: 395 Kč

Knihu Slasti a strasti vědců naší vlasti vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

: V roce 2018 jste byla jmenována profesorkou pro obor anatomie a fyziologie rostlin na Přírodovědecké fakultě UK. Co pro vás tato pedagogicko-vědecká hodnost znamenala?
EZ: Udělení profesury je důležitým a prestižním oceněním toho, co člověk dokázal. Jedná se sice o pedagogický titul, ale zároveň je to i ocenění vědeckého přínosu daného kandidáta. Jednou z podmínek udělení profesury je také to, zdali jmenovaný vědec založil a vedl nějakou vědeckou školu ve svém oboru. Kandidáta vždy navrhuje konkrétní univerzita. Já osobně jsem obdržela nabídky i od jiných škol, ale rozhodně jsem toužila mít profesuru od Univerzity Karlovy, a to nejen proto, že je to naše nejprestižnější univerzita, ale protože je to zároveň i moje alma mater. Dalo to sice hodně práce, ale v žádném případě jsem se nechtěla vydat nějakou jinou, možná jednodušší cestou.

Podívejte se na celou ukázku.

O autorce

Jana Žďárská se narodila v roce 1969. Pracuje ve Fyzikálním ústavu AV ČR v.v.i. jako výkonná redaktorka Československého časopisu pro fyziku. K zájmu o vědu ji v dětství přivedl její otec. Jako autorka se v rámci popularizace vědy věnuje především rozhovorům s vědci a reportážím z vědeckého prostředí. V rámci popularizace vědy publikuje v Československém časopisu pro fyziku, slovenském Kozmosu, populárně naučném časopisu Tajemství vesmíru a píše poetické úvodníky pro věstník obce Světice, kde žije. Je členkou České astronomické společnosti (ČAS), Kosmologické sekce ČAS (dříve místopředsedkyní), Jednoty českých matematiků a fyziků (JČMF), Astronautické sekce ČAS, porotkyní Československé astrofotografie měsíce (ČAM) a členkou Kosmo klubu z. s. Miluje děti, přírodu, zachraňuje psy z útulků, ráda fotografuje a píše básně.

Zdroj informací: oficiální web Jana Žďárská


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

O které z osobností byste si rádi přečetli vy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDůvod k naději
Moje cesta životem

Goodallová, Jane - Berman, Phillip

Kazda, 2022

zobrazit info o knizePacienti Sigmunda Freuda
38 životopisných portrétů

Mikkel, Borch-Jacobsen

Alpress, 2022

zobrazit info o knizeSkutečný Hawking
Jak se prodává vědecká celebrita

Seife, Charles

Argo, 2022

zobrazit info o knizeSlasti a strasti vědců naší vlasti

Žďárská, Jana

Academia, 2022

Napsat komentář