Nenechte si ujít v týdnu od 20. do 26. června 2022

nenechte_si_ujit
Léto pomalu přichází a vy si opět můžete vybrat, kterých z nadcházejících literárních akcí se zúčastníte. Bude to křest knihy pro děti Petry Štarkové, autorské čtení Dory Kaprálové, beseda s Karin Lednickou či představení nejnovějšího románu Kateřiny Tučkové?

Nejprve se podíváme do Prahy, kde se v pondělí 20. června koná uvedení knihy Michala Habaje a Pavla Nývlta s názvem Válka o Řecko: Sparťané proti Athéňanům. Dozvíte se mnoho užitečných informací o Peloponnéské válce mezi Spartou a Athénami i o způsobech válčení na zemi i na moři. Součástí knihy jsou také životopisy Sparťanů a Athéňanů, kteří ve válce hráli nejdůležitější roli. Kmotrem bude Ivan Prchlík z Ústavu řeckých a latinských studií FF UK. Akce začíná v 17.00 v literární kavárně Academia na Václavském náměstí.

Z Prahy se přesuneme do Brna, kde se v úterý 21. června bude křtít kniha Největší nemehlo pod sluncem od české spisovatelky a psycholožky Petry Štarkové. Vypráví o hlavní hrdince Báře, která má pocit, že se jí nic nedaří. Autorka prostřednictvím tohoto příběhu ukazuje, že i když je každý z nás někdy nešikovný, stejně můžeme být dobrým člověkem a pomoci ostatním. Ideální čtení pro děti od 7 let. Součástí akce je i beseda s autorkou. Buďte v knižní kavárně v knihkupectví v Brně „na Čáře“ (Joštova) od 17.00.

Léto přináší i nové možnosti ohledně venkovních akcí. Co třeba takový piknik s knihou v zámecké zahradě? Přijeďte v úterý 21. června do Vyškova, vezměte si svou oblíbenou knihu, nezapomeňte ani na pití a něco dobrého na zub a užijte si příjemné letní odpoledne! Sraz je ve 14.00 v zámecké zahradě.

Knihovna Jiřího Mahena v Brně naplánovala na úterý 21. června autorské čtení spojené s besedou se spisovatelkou Doru Kaprálovou. Knižně debutovala divadelní hrou Výšiny (2002), prozaicky novelou Zimní kniha o lásce (2014). Mezitím vydala knižní rozhovor s Květou Legátovou Návraty do Želar (2005). Známý je také její román Berlínský zápisník (2016) či povídková kniha Ostrovy (2019). Pro letošní rok 2022 je naplánované vydání nové povídkové knihy a knihy pro děti v nakladatelství Baobab. Autorské čtení začíná v 18.00.

A ve stejný den, tedy v úterý 21. června, můžete dorazit do Třebíče na přednášku etnoložky PhDr. Dagmary Pintířové Dobšovičové, která je autorkou knihy Žitkovské bohyně. Lidová magie na Moravských KopanicíchNaleznete v ní např. rozbor zaříkávání a magických praktik. Součástí přednášky bude i diskuze s autorkou a autogramiáda. Začátek je v městské knihovně v 17.00.

Pozvání do červnových Hovorů na scéně, které se konají ve středu 22. června v Mladé Boleslavy, přijal český historik, etnograf, publicista a spisovatel Vlastimil Vondruška. Píše především historické detektivní příběhy a romány (např. ze série Hříšní lidé Království českého Právo první nocize série Letopisy královské komory Ulička hanbyhistorická sága Falknovská huť či filozofické úvahy o společnosti Epištoly o elitách a lidu). Zpovídat ho bude předseda Boleslavského klubu přátel divadla Martin Ledvina. Buďte v aule 1. základní školy v 19.00.

Ve čtvrtek 23. června se můžete zúčastnit besedy se spisovatelkou Karin Lednickou, která přijede do Ostravy. Napsala dvě velmi úspěšné knihy, které jsou součástí zamýšlené trilogie, a to Šikmý kostel a jeho volné pokračování Šikmý kostel 2. Obě vypráví o tragickém osudu pastevecké vesnice, která zažila kvůli těžbě uhlí prudký růst a období prosperity, ale také tvrdý pád. Nejen o těchto knihách si můžete s autorkou popovídat od 17.00 v ostravském Domě knihy – KNIHCENTRUM.cz.

V neděli 26. června si nenechte ujít setkání se spisovatelkou Kateřinou Tučkovou. Představí vám svůj nejnovější román Bílá Voda – a to přímo v Bílé Vodě (v krčku spojujícím kostel Navštívení Panny Marie s piaristickým klášterem). Do srdcí čtenářů se autorka zapsala předchozími romány Vyhnání Gerty Schnirch a Žítkovské bohyně. Na své novince pracovala dlouhých deset let a inspirovala se skutečnými událostmi. Vytvořila dramatický příběh, ve kterém se soustředí na život řeholních sester v dobách komunistického režimu. Akce je součástí Brossmanova festivalu duchovní hudby. Z toho důvodu na ni navazuje vystoupení Ingenium ensemble – vokálního souboru ze Slovinska. Přijeďte do kostela Navštívení Panny Marie v 16.00.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář