Krátký letní příběh

Rokosova_Kratky letni pribeh
Milovala to letní nicnedělání. Ze všeho nejvíc ji bavilo ležet na dece, napůl klimbat a napůl pozorovat ostatní návštěvníky koupaliště.

Klasika, spousta maminek či taťků s dětmi, které chtěly být nonstop ve vodě, zatímco rodiče by si rádi alespoň pár minut poleželi na sluníčku. Dokonalé slečny, které se grilovaly na slunci a v pravidelných intervalech se otáčely ze zad na břicho. Občas jí pohled nechtěně padl na mladé muže, ať už osamocené, nebo ve skupince. V tu chvíli s železnou pravidelností obrátila zrak někam jinam, nebo ještě lépe, zavřela oči a začala klimbat.
Už je to skoro rok. Oskar. Jeho jméno si zakázala vyslovit, ale už tak nebolelo na něj pomyslet. Sliboval růžovou budoucnost, ukázal jí svět, jaký neznala. Dovolená v Dubaji, v Portugalsku, italské Benátky, rozpálené pláže na Sicílii. Dobrodruh každým coulem, čímž ji neskutečně přitahoval. Byli spolu skoro tři roky. To přece není tak málo, aby se dva lidé stihli poznat. Omyl. Ze dne na den jí oznámil, že se rozhodl koupit ruinu na nějakém chorvatském ostrůvku. Prý to má potenciál, dá vše do kupy a turisté se jen pohrnou. Nadřeme se, ale bude to stát za to, sliboval. My? Vůbec nepomyslel na to, že ona nechce spálit všechny mosty a zmizet v cizině. „Vždyť přece tak ráda cestuješ,“ vmetl jí do tváře. „Ano, ale také se ráda vracím domů,“ oponovala. Milovala svoji chatku u Berounky, kde byla skoro celé léto.
Sobec. Sebral se a prostě odjel. Zahodil jejich vztah jako použitý kapesník. Po měsíci jí napsal, že jejich vztah byl omyl. Super.
Otevřela oči. Už na něj nechtěla myslet, raději se věnovala pozorování okolí. Asi čtyři metry od ní ležel na ručníku zas ten chlapík. Všimla si ho tu už několikrát. Měl vypracovanou postavu, a když šel plavat, udělal snad deset bazénů. A hlavně, skoro nikdy nebyl zadýchaný. Plaval si jakoby nic, a to celkem svižným tempem, a byl úplně v pohodě. Ona dala sotva tři bazény a funěla jako sentinel. Pravda, občas si dala cigaretku, neřest, které se nedokázala zbavit. Ale stejně.
Ráda se v duchu zabývala tím, jací ostatní jsou. Třeba je to nějaký trenér ve fitku, nebo učitel tělocviku a udržuje si kondičku. Obdivovala jeho vytrvalost, z jiného důvodu ji nezajímal. Dobře, možná má hezky klenutý nos a zajímavé rysy, ale to má spousta lidí. Slunce se teď posunulo a svítilo jí přímo na krk a hlavu. Pálilo jako čert. Přijala to s povděkem. Dobrý důvod jít se zchladit a nepřemýšlet nad blbostma. Chlapy se snažila vytěsnit a celkem se jí to dařilo.
Skočila do vody, která ji obemknula a v mžiku osvěžila. Na dráze plavali jen tři plavci, mohla se proto krásně soustředit na tempa a na dech. Každý pohyb jí dělal dobře, ale po dvou bazénech ji už bolely ruce a sotva popadala dech.
„Technika není špatná, ale nesnažte se tak urputně. Naučte se nejprve splývat. Splynout s vodou, všechno pustit za hlavu,“ ozvalo se vedle ní. Trhla sebou a spatřila muže, kterého před chvílí pozorovala. Usmál se na ni povzbudivým úsměvem a dodal: „Důvěřujte sama sobě.“
Chtěla ho nějak odbýt, ale místo toho se slyšela říkat: „Ale já splývat neumím.“ „Pojďte, naučím vás to,“ reagoval pohotově a za pár okamžiků už pod jeho vedením ležela na hladině, nechala se hladit vodou, nadnášet a cítila se tak lehká a sebevědomá jako už dlouho ne.
Od toho dne už na dece neležela sama. Tomáš, jak se jí ten neznámý představil, nebyl žádný trenér, ale dřevorubec. Byl taky sám, po nepovedeném vztahu se už nepokoušel další navázat. Ale tentokrát udělal výjimku. A ona byla ráda, že na tom byla stejně.
Nikdy nevíme, čím nás život překvapí. Ale buďte si jistí, že i když nás srazí na kolena, vymyslí potom pro nás zase něco krásného.


Sandra Rokosová

Sandra RokosovaSandra Rokosová od dětství miluje knihy, jejich vůni i příběhy ožívající na jejich stránkách.
Jednou ji napadlo, že by se mohla přihlásit do zrovna probíhající soutěže Česko hledá spisovatelky. Asi to byl dobrý nápad, protože se stala jednou z pěti vítězek. Výhrou v soutěži byla smlouva na sepsání internetového románu na pokračování. Napsala tedy svůj první román Vlny života.
Řekla si, že bude psát dál, a vznikla z toho kniha Přišel jsi, když venku pršelo, která vyšla v únoru 2021 v nakladatelství Naše vojsko.
Nepolevuje, v současné době píše další knihu.
Má dvě děti, které jsou pro ni nevyčerpatelnou studnicí nápadů, lásky, smíchu a inspirace.
Více informací o autorce můžete najít na jejích stránkách.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřišel jsi, když venku pršelo

Rokosová, Sandra

Naše vojsko, 2021

Napsat komentář