Nenechte si ujít v týdnu od 13. do 19. června 2022

nenechte_si_ujit
I další červnový týden je doslova nabitý literárními akcemi, ze kterých si vybere snad každý milovník knih. Nenechte si ujít křest nové knihy Stanislava Komárka, besedu s Vlastimilem Vondruškou či autogramiádu Jiřího Mádla.

V pondělí 13. června se v Hradci Králové koná beseda se spisovatelkou, prozaičkou a básnířkou Evou Černošovou. Psaní se věnuje už od útlého dětství a na svém kontě má několik děl. Napsala např. knihu Věci, které se snadno zapomenou, ve které popisuje životy lidí ze svého okolí, kteří ji něčím inspirovali. Dále román Vypravěčka o mladé operní zpěvačce Kateřině a dalších ženách jejího rodu. Na besedě představí svůj soubor humoristických próz a fejetonů Jak jsem nenapsala knihu. Buďte ve víceúčelovém sále královehradeckého Centra celoživotního vzdělávání v 17.00.

V úterý 14. června nabízí program pro děti do 3 let Knihovna Jiřího Mahena v Brně. Vezměte své ratolesti a vydejte se na pořádné dobrodružství společně s odvážnou kočkou Mickou, která se přihlásila na velký závod! Program je totiž inspirovaný knihou Velký kočičí závod Rickyho Trickartta. Začátek je v 10.00.

Knihovna města Olomouce naplánovala na úterý 14. června poetický podvečer. Zúčastněte se setkání s místním básníkem Jiřím K. Hrubým, který své pocity a názory vyjadřuje prostřednictvím poezie. Napsal sedm básnických sbírek: Hořké sny (2002), Řeka života (2003), Střípky (2003), Vůně chryzantém (2003), Z modrého dýmu (2004), Ve třpytu diamantu (2005) a Monology souznění (2008). Na setkání dorazí i autorovi hudební přátelé: Jitka Romanovská (zpěv), Zdeněk Dohnal (kontrabas) a Josef Palec Kadlec (kytara). Akce začíná od 16.30 v pobočce Jungmannova.

A ve stejný den, tedy v úterý 14. června, se v Praze uskuteční křest knihy Jungovské eseje z devadesátých let spisovatele Stanislava Komárka. Od roku 1990 přednáší na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Získal titul profesora filozofie a dějin přírodních věd. Napsal několik knih: např. Darwin, Wilson, Portmann, Lorenzv níž se zabývá soudy význačných biologů 19. a 20. století o člověku, jeho původu, evoluci, ontogenezi a povaze. Dále Zápisky z pozdní doby (souborné vydání autorových novinových článků a esejů z let 2014 až 2017) či román Černý domeček, který se odehrává v malém domku ve fiktivním jihočeském městečku mezi lety 1900 až 2000. Kmotrem jeho nejnovější knihy bude Vojtěch Franče. Křest začíná v 17.00 v literární kavárně Academia na Václavském náměstí.

Městská knihovna Jindřichův Hradec vás ve středu 15. června zve na besedu se spisovatelem a historikem Vlastimilem Vondruškou. Tento muž patří k nejoblíbenějším českým spisovatelům. Píše především historické detektivní příběhy a romány (např. ze série Hříšní lidé Království českého Právo první nocize série Letopisy královské komory Ulička hanbyhistorická sága Falknovská huť či filozofické úvahy o společnosti Epištoly o elitách a lidu). Na besedě vám povypráví o životě středověkých lidí, na příkladech z historických románů rozebere některé zažité omyly a zavede vás do zákulisí své literární tvorby. Dozvíte se třeba, zda Oldřich z Chlumu skutečně žil a kdo byl jeho předobrazem. Přijďte do knihovny v 16.30.

A nyní potěšíme všechny fanoušky herce, režiséra a scénáristy Jiřího Mádla. Setkat se s ním můžete ve středu 15. června na autogramiáděBrně, která se koná u příležitosti vydání jeho prvního románu Přitažlivost planety Krypton. Jde o příběh dvou mladých lidí, kteří jsou tak trochu mimozemšťany ve vlastních životech. Jiří Mádl vypráví o tom, jak hledání dospělé identity komplikují jizvy z dětství. Román bude na místě k zakoupení. Autogramiáda začíná v 17.00 v knižní kavárně v knihkupectví v Brně „na Čáře“ (Joštova).

Ve středu 15. června se v Praze v rámci cyklu Spisovatelé do knihoven uskuteční setkání s básnířkou, prozaičkou, výtvarnicí a překladatelkou  Lenkou Kuhar Daňhelovou. Vydala román Cizinci (2004), sbírky básní Neuvršćeno (2009), Hořem (2014) nebo Jaká nesmrtelnost? (2020), za niž získala literární cenu Jantar. Žije v Berouně u Prahy, kde se svým mužem pořádá mezinárodní literární festival Stranou – evropští básníci naživo. Akce začíná v 18.00 Domě čtení na ulici Ruská.

Ve čtvrtek 16. června navštivte Městkou knihovnu Bílovec, kam zavítá česká spisovatelka s ruskými kořeny Dora Čechova. Návštěvníkům přečte úryvky ze své tvorby. Znát můžete její tituly jako Nechtěl jsem být LeninemPadaná letní jablka či Život a sochy Olbrama Zoubka. V roce 2021 pak vyšla její zatím poslední kniha – soubor povídek nazvaný Ženy, které potřebují muže. Akce je součástí projektu Spisovatelé do knihoven a začíná v 18.00.

V sobotu 18. května můžete v Praze zajít na Knihex – knižní jarmark pod širým nebem, který se konám s cílem podpořit menší nakladatele a jejich produkci. Knihex se snaží být nejenom knižním trhem, ale také místem, kde se dá příjemně strávit den – dospělí i děti můžou pobýt v odpočinkové zóně, pro všechny je připraven doprovodný program. Začátek je v 10.00 v Kasárnách Karlín.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář