Biografie všedního dne

biografie vsedniho dne
Je pondělí a tedy čas zabrnkat si na životopisnou notu. Jeden z knižních tipů nás dnes totiž provede životem slavného hudebníka. Nebude však chybět ani politika, náboženství a biografický román, který tuto netradiční sešlost zcela jistě obohatí.

Úvodní kniha v sobě nese životní příběh prvního českého kněze Obce křesťanů, kterým byl Josef Adamec. Ten byl neobyčejnou osobností a neuchovat jeho životní příběh by tak byla opravdu škoda.

Kdo měl příležitost seznámit se s Josefem Adamcem, zažil, jak mocně dokázala jeho osobnost oslovovat druhého. A kdo něco slyšel o jeho životě, dozvěděl se, jak byl tento osud zvláštní, tak zvláštní, že opravdu stojí za zachování pro budoucí generace. Byl prvním českým knězem před sto lety založené Obce křesťanů, jež začala krátce poté působit i na území Československé republiky, zprvu však v jazyce německém. Teprve vysvěcením Josefa Adamce v roce 1933 v ní začal vykonávat kněžské povolání rodilý mluvčí. Adamec nakonec působil jako pastýř pražského sboru Obce křesťanů přes šedesát let, ale z toho veřejně jen dvaadvacet. Obec křesťanů byla v Čechách třikrát zakázána a on se mohl starat o její příslušníky jen v utajení. Po celou dobu jim byl světlem v temnotách. Když po sametové revoluci začal pracovat veřejně po čtvrté, bylo mu 88 let, ale ve své vůli byl naprosto nezlomený. Po pěti letech – na Velký pátek roku 1995 – zemřel za pozoruhodných okolností v novém domě Obce křesťanů Na Špejcharu 3 v Praze. Ve zpětném pohledu se čím dál jasněji odkrývá pozadí tohoto vzácného života: kříž se sedmi růžemi jako znamení služby, kterou věnoval silám pravého lidského pokroku.

Stánek našeho srdce hoří

Josef Adamec – první český kněz Obce křesťanů
Autor: Frank Peschel

Počet stran: 292
Vazba: brožovaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-7530-341-7
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Stánek našeho srdce hoří vydalo nakladatelství Malvern.

O Autorovi

Frank Peschel se narodil roku 1945 v Drážďanech. Brzo se projevilo jeho hudební nadání. Učil se hrát na klavír a zpíval ve školním ansámblu. Ve Výmaru začal studovat hudební výchovu. Tam se seznámil s Obcí křesťanů a vyvstala možnost stát se v ní knězem. Po studiu pracoval jako učitel hudby a následně jako sborista v operetním divadle. Začal studovat na semináři Obce křesťanů, roku 1975 byl vysvěcen na kněze. Roku 1990 nastoupil kněžskou službu v Praze, kde spolupracoval s Josefem Adamcem. Celou dobu se staral také o rozvoj Obce křesťanů na Slovensku, kvůli tomu přesídlil roku 2019 do Vídně.

Zdroj informací: FRANESA

————————————————

Další kniha nás zavede do života legendárního hudebníka, kterým není nikdo menší než Bob Dylan. Nejde však pouze o vyprávění životního příběhu, ale také o zprostředkování životní cesty, kterou kromě hudby provázelo i celoživotní přátelství.

„Poprvé jsem Bobbyho Zimmermana z Hibbingu potkal v roce 1953 na prázdninovém táboře v severním Wisconsinu. Bylo mu dvanáct a měl vlastní kytaru. Všem na potkání vykládal, že z něj jednou bude rokenrolová hvězda. Bylo mi jedenáct a věřil jsem mu to.“

Tak začíná svou knihu Louie Kemp.
Z Bobbyho Zimmermana se stal Bob Dylan a z Louieho velkoobchodník s rybami. Zůstali přátelé po celý život. Oba úspěšní, každý v tom svém. Na společné příhody, dobrodružství a cesty nyní Louie Kemp poprvé vzpomíná. V knize vystupuje Marlon Brando, Allen Ginsberg, Joni Mitchellová, Joan Baezová, Dennis Hopper a mnoho dalších známých i neznámých osob a osobností. Louie Kemp, producent Rolling Thunder Revue, živě popisuje, jak tato nezapomenutelná koncertní šňůra valícího se hromu vznikala a jak byla zakončena lyžařskými radovánkami. Dozvíme se také, jak proběhlo turné v Japonsku, proč Warholova Dvojitého Elvise vyměnil Bob Dylan za pohovku, co zahrál na sederové večeři o největším židovském svátku a s kolika rabíny se postupně on a Louie Kemp vlastně setkali. Knížka není zbytečně dlouhá, skvěle se čte a vtáhne nás do děje hned na prvních stránkách. Je to příběh pravého přátelství rámovaný dobře zvolenou muzikou.

Dylan a já

Padesát let dobrodružství
Autor: Louie Kemp, Kinky Friedman

Počet stran: 243
Vazba: vázaná
Formát: 143×210 mm
ISBN: 978-80-7492-579-5
Doporučená cena: 350 Kč

Knihu Dylan a já vydalo nakladatelství Galén.

Autoři

Louie Kemp se narodil v Minnesotě. Krátce před absolvováním vysoké školy odešel, aby převzal otcovu rybí firmu. Louie produkoval legendární turné Boba Dylana: Rolling Thunder Revue a cestoval s ním po celém světě jako důvěryhodný přítel.

Zdroj informací: dylanandme.com

Kinky Freidman se narodil jako syn profesora, vystudoval psychologii na Texaské univerzitě a tam také založil svou první kapelu, King Arthur & the Carrots. Skupinu, která vydala singl už v roce 1966.

Zdroj informací: allmusic.com

————————————————

Třetí knižní lahůdka je dnes románová biografie. Společně s ní se vrátíme do minulosti – do období válek, totalitního režimu, vyvlastňování majetku, až se společně s rodinou Zíků dostaneme zase do současnosti. A tento strhující pravdivý příběh si jistě získá nejednoho čtenáře.

Neobyčejný příběh o nezlomné lásce k rodné hroudě a také o hrdinném boji proti lidské závisti i zaslepené touze po cizím majetku. Zcela unikátní svědectví o statku rodiny Zíků se odvíjí na pozadí rozpadu Rakousko-uherského císařství, zrodu Československé republiky, první i druhé světové války a v neposlední řadě také totalitního komunistického režimu po roce 1948 až do současnosti. Přes všechnu nepřízeň osudu se nakonec potomkům Františka Zíky podařilo znova úspěšně hospodařit na svém statku, a to hlavně díky nezdolné víře, neutuchajícímu přesvědčení o své pravdě a zároveň neskutečně tvrdé práci, i když často za cenu nejvyšší – za cenu krve i lidských životů. Statek je symbolem lidského odhodlání bojovat v nelehkých dobách za svůj osud, právo na svobodu a bránit svůj majetek mnohdy doslova i vlastníma rukama.

Statek

Strhující příběh podle skutečných událostí
Autor: Ladislav Vrchovský

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 154×210 mm
ISBN: 978-80-271-3480-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Statek vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Byl jiný než chlapci v jeho věku. Nebavila ho klukovská dovádění na návsi ani obvyklé hry na vojáky, na četníky a zloděje a tak dále. Raději si nosil domů knížky, vypůjčené ze školní knihovny. Byl mnohem zvídavější než jeho spolužáci. Ti se učili jen proto, aby je doma rodiče nepeskovali za špatné známky. František ne. Prahl po každé nové informaci. Měl dobrou paměť a byl ve škole velmi pozorný při každém učitelově výkladu učiva. Proto se doma ani moc učit nemusel a domácí úkoly měl většinou vypracované velmi rychle. Ve svých dvanácti letech už věděl, že chce být studovaným člověkem. Ze všech čtyř ročních období se pak nejvíc těšil na jaro. I to však v jeho mysli mělo jen jeden jediný důvod.

Můžete si prolistovat také kompletní ukázku.

O autorovi

Ladislav Vrchovský je novinář, prozaik a divadelní kritik. Středoškolská studia nastoupil s cílem věnovat se literární a divadelní vědě. Svým veřejným vystoupením proti vstupu vojsk v srpnu 1968 si na dvacet let zajistil práci na dolech ostravskokarvinského revíru. V roce 1989 byl předsedou stávkového výboru Ostravsko-karvinských dolů. V prvních svobodných volbách byl zvolen za Občanské fórum poslancem Federálního shromáždění. Od roku 1992 pracuje jako novinář a publicista. V roce 1992 spoluzakládal Společnost pro kulturu a umění, které posledních dvacet pět let předsedá. Tato občanská iniciativa mimo jiné zachránila před demolicí tzv. Dolní oblast Vítkovic, dnes například proslavenou pořádáním hudebního festivalu Colours of Ostrava. Ladislav Vrchovský rovněž založil Mezinárodní folklorní festival Folklor bez hranic Ostrava, který dosáhl již více než dvaceti ročníků.
V současnosti se – především jako divadelní kritik – podílí na internetovém kulturním deníku Ostravan.cz. a působí jako lektor-porotce na divadelních přehlídkách a festivalech profesionálních i amatérských divadel v ČR i v zahraničí. V roce 2018 vydal nejprve jako přílohu revue Protimluv prózu Otřesová sloj Vladimír, kterou později publikoval v kompletním rozšířeném vydání pod názvem Z podzemí ke slunci v brněnském nakladatelství CDK. V roce 2019 vydal detektivní novelu pod názvem Vražda z vilnosti v pražském nakladatelství Alfa a Omega, a román Kdy na slzy není čas v ostravském nakladatelství Protimluv. Za zmínku jistě stojí i jeho další dvě knihy: Generál Heliodor Píka a jeho vrazi a román Stará fotografie.

Zdroj informací: nakladatelství Cosmopolis

————————————————

Pomyslnou třešničkou na dortu je dnes deník politika. V knize Pavla Svobody si můžeme udělat vlastní obrázek o tom, jak náročný je den europoslance, a že dělat politiku nemusí být zrovna med. Přesto se dozvíme i mnohé o tom, jakým člověkem vlastně takový politik je v osobním životě.

Deník politika, právníka a vysokoškolského učitele v oboru práva Evropské unie Pavla Svobody vznikal během autorova pětiletého působení v Evropském parlamentu a posléze byl doplněn o úryvky ze soudobých blogů a článků a o fotografický materiál. Pohled do pestré každodenní reality fungování Evropského parlamentu, střípky z jeho zákulisí, trefné glosování dění, průhledy do dilemat, kterým je evropský politik ve svém rozhodování vystaven, ale i do osobního života – to všechno činí tento text autentickým, otevřeným a přitom čtivým a vtipným. Hudbymilovného čtenáře možná překvapí, že tento celoevropsky uznávaný český politik je zapáleným muzikantem a mimo jiné i tvůrcem největší sbírky českých a moravských koled.

Deník europoslance

Autor: Pavel Svoboda

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-7553-965-6
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Deník europoslance vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

25. 3. 2015
Dnes byl den vysokých her. Napřed jsem svedl souboj se sekretariátem vlastního výboru JURI, jenž protlačuje zpackaný návrh reformy Tribunálu z důvodů, které mi nejsou úplně jasné; předpokládám, že tam budou nějaké osobní zájmy. Odpoledne jsem byl jednat s předsedou EP Martinem Schulzem o procesu sjednávání první dohody o lepší legislativě mezi EP, Komisí a Radou, z kteréhožto procesu měl být výbor JURI vyšachován – Schulz si celou věc chce stáhnout na sebe, protože Konference předsedů frakcí odpovídá za meziinstitucionální otázky, ale podle jednacího řádu má v oblasti lepší regulace výlučnou působnost JURI. Asi jsem do značné míry uspěl, uvidíme. Boj o pravomoci vlastního výboru, to je jedna z otravných úloh předsedy každého výboru. Kdybychom tu energii vydali na řešení skutečných problémů, bylo by v Evropě o něco lépe. Dále jsem dnes podpořil protest dopravců proti zákonu o minimální mzdě v Německu, který se má aplikovat i na řidiče náklaďáků, což zruší konkurenční výhodu východních dopravců a hlavně je to proti svobodě poskytování (krátkodobých) služeb na vnitřním trhu EU.

K dispozici je také celá ukázka.

O autorovi

Pavel Svoboda se narodil v roce 1962. Absolvoval Právnickou fakultu UK, kde získal titul JUDr. Po studiích pracoval nejprve jako právník Ochranného svazu autorského, poté jako vedoucí autorskoprávního oddělení vydavatelství Supraphon. V roce 1992 absolvoval postgraduální studium na Université Sciences Sociales ve francouzském Toulouse.

Zdroj informací: Evropský parlament


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujala vás některá z dnešních knih? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStánek našeho srdce hoří
Josef Adamec – první český kněz Obce křesťanů

Peschel, Frank

Malvern, 2022

zobrazit info o knizeDylan a já
Padesát let dobrodružství

Friedman, Kinky – Kemp, Louie

Galén, 2022

zobrazit info o knizeStatek
Strhující příběh podle skutečných událostí

Vrchovský, Ladislav

Cosmopolis, 2022

zobrazit info o knizeDeník europoslance

Svoboda, Pavel

Triton, 2022

Napsat komentář