Čas k ohlédnutí

Viewegh_DeravePameti_audio
Psát vlastní životopis se u mnohých osobností považuje za něco téměř povinného. Mohou-li tak ke svým vzpomínkám přistupovat různí politici, sportovci, případně vojáci, proč by se stejně neměl zachovat i spisovatel? Zvlášť, když jeho popularita ještě nevyvanula.

Jednou z dubnových novinek v nabídce serveru Audioteka.cz se stala i zvuková podoba nejnovějšího titulu Michala Viewegha Děravé paměti – Šedesát báječných let pod psa. Audioknize propůjčili své hlasy Saša Rašilov a Martina Hudečková.

Když jsem na sklonku léta 2021 připravoval recenzi tehdy poslední knihy Michala Viewegha Zrušený rok, byl jsem hodně na rozpacích, z jaké strany ji uchopit. Po původních spíše negativních emocích to ale nakonec dopadlo, dle mého soudu, vcelku dobře. Jasně, Vieweghova třicet let stará prvotina, jejíž název je v podtitulu dnes probírané novinky obsažen celý, stojí na žebříčku mých favoritů stále o dost výše. Díky autorově řemeslné zručnosti obstál ale poměrně slušně i text, který by někomu jinému nejspíš neprošel. I proto jsem byl na Děravé paměti docela zvědavý. Půjde o něco úplně jiného? Lepšího? Nebo přichází propadák? Pojďme se podívat.

Jsou lidé, kteří cítí potřebu podělit se se světem o detaily svého vzrušujícího života. Ti, kdo perem a slovem nevládnou, si k tomu zpravidla někoho zjednají. Ostatní risknou přípravu svého životopisu vlastními silami. U těch prvních dokáže vhodně zvolený zapisovatel provést rozumnou revizi sdělených historek. U druhé skupiny je pak čtenář odkázán na autorovu soudnost a schopnost sebekritiky. Mám-li v našem případě shrnout své dojmy jednou větou, pak by zřejmě zněla takto: Děravé paměti považuji za počin zdařilý a pro Vieweghovy fanoušky téměř povinný. Různé formy autobiografie nejsou v tvorbě Michala Viewegha žádnou novinkou. Vzpomeňme třeba loňský Zrušený rok, ale samozřejmě i první svého druhu Báječný rok (2006), případně Další báječný rok (2011). Ostatně do této skupiny lze nepochybně zařadit i Můj život po životě (2013).

Děravé paměti, jakkoli tak zpočátku mohou působit, naštěstí nejdou stylově přesně ve šlépějích Zrušeného roku. Ne že by čtenáři byli zcela uchráněni autorovy bezbřehé upřímnosti zvláště v otázkách jeho erotického života, ale Michal Viewegh naštěstí přitáhl brzdu zdůrazňování vlastní výjimečnosti na žebříčku úspěchu českých porevolučních spisovatelů. Díky tomu vznikl prostor pro informace, které jeho čtenáře zajímají mnohem víc. Ano, v Děravých pamětech se lze dočíst (v našem případě poslechnout) o míře Vieweghovy sebereflexe v jeho povídkách i románech. Velký zájem pak nepochybně vzbudí provázanost psaného slova a filmové podoby u těch příběhů, které se na plátna a obrazovky zatím dokázaly probojovat. Zajímá vás, kdo stál pro tu či onu románovou postavu modelem? Mnohé z odpovědí se z pamětí dozvíte. A nejenom o předlohách, ale i o celém procesu zrození toho kterého díla. Věděli jste například, že Oliverovy milostné vzkazy v metru připravil a dodával Michal Viewegh ještě před tím, než je přetavil do Románu pro ženy (2001, filmová podoba 2004)?

Interpretace audioknihy byla svěřena Sašu Rašilovovi. Rozhodně se nejedná o náhodu. Tento populární český herec a dabér namluvil možná vůbec první Vieweghovu zvukovou knihu, jíž se staly Krátké pohádky pro unavené rodiče z roku 2007. Později přidal i další tituly, jako třeba již zmíněný Můj život po životě, Báječná léta pod psa (1992), stejně jako Zrušený rok (2021). Na Děravých pamětech se ale podílela ještě Martina Hudečková, která se zhostila role autorovy maminky, stejně jako v audioknižní podobě Báječných let pod psa. Kromě těch má ale za sebou třeba i načtení románu Dula (2021).

Původních zhruba dvě stě třicet stránek tištěné předlohy Děravých pamětí se ve čtené formě proměnilo v pět hodin a dvacet minut poslechu. Celou audioknihu tvoří celkem třicet sedm souborů ve formátu mp3.

Jako většina „pokolapsových“ knih Michala Viewegha, i Děravé paměti se setkaly s rozporuplnými ohlasy. Někteří čtenáři dokonce postrádají v jejich vzniku jakýkoli smysl. Jiní ale kvitují celý nápad s povděkem. Já osobně jsem si s chutí poslechl, jak „to celé bylo“. Za poněkud nešťastné však považuji, že memoáry vycházejí v těsném závěsu za Zrušeným rokem, který se jim minimálně svou autobiografickou formou až příliš podobá. Skalní fanoušci by jistě dali přednost něčemu novému, ideálně s hlavním hrdinou, který se nebude jmenovat stejně jako jeho tvůrce.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDěravé paměti – Šedesát báječných let pod psa

Viewegh, Michal

Audioknihy Témbr, 2022

Napsat komentář