Bezpečné útočiště

soutez-slunecne-dny-morsky-vanek

Máte chuť utéct někam, kde vás nikdo nezná? Potřebujete se o samotě vypořádat se svými problémy a najít vnitřní klid? Půjčte si hausbót a na čerstvém mořském vzduchu se zaposlouchejte do uklidňujícího šplouchání vln.

Přesně o tom vypráví nový román Slunečné dny a mořský vánek z produkce nakladatelství Cosmopolis od oblíbené autorky Carole Matthews. Naposledy jsme si o ní povídali na stránkách Klub(u)knihomolu u příležitosti recenze jejího předchozího románu Čokoládový klub (Cosmopolis, 2022) a přečíst si můžete i recenzi jedné z jejích starších knih Jediná cesta vede nahoru (Motto, 2012).

Hlavní hrdinka, dvaačtyřicetiletá interiérová návrhářka Jodie Jacksonová, žije v Londýně a právě prožívá těžké životní období. Je toho na ni moc a potřebuje odejít někam, kde ji nikdo nezná. Pomocnou ruku jí podá její starší bratr. A tak Jodie odjede na ostrov Wight, kde najde útočiště v bratrově útulném hausbótu.

Snažím se na nic nemyslet a mít čistou hlavu, nechat vše plynout společně s mořem pod sebou. (str. 11)

Není těžké uhodnout, co Jodie trápí. Samozřejmě je v tom muž. Konkrétně její manžel Chris. Před lety se do něj bláznivě zamilovala. Oba měli v životě stejné cíle a jejich manželství bylo postaveno na pevných základech. Jenže ty se teď pořádně otřásly. Chris ji podvedl. Vypadá to však, že nevěra není jedinou příčinou její bolesti…

Právě lidé, které máme nejraději, nám často způsobují tu největší bolest. (str. 22)

Jodie má jediný plán: bude jen odpočívat, číst si a hledat samu sebe a ztracenou životní rovnováhu. Bude se radovat z maličkostí, užívat si slunce, pláže, promenády, mořský vítr ve vlasech a vlhký písek pod nohama. Hlavně chce být sama. Jenže jak už to tak v životě bývá, přání nebývají vyslyšena. A tak její plán naruší hned dvě osoby. Žena jménem Marilyn, která ji nehodlá nechat ani na okamžik vydechnout a pořádně ji zasvětí do všech tajů ostrova. A pak Ned, umělec z vedlejšího hausbótu, který se věnuje snad té nejhlučnější formě umění, jaká existuje!

Nikdy nevíš, co na tebe čeká za rohem. Ať už dobrého nebo špatného. (str. 28)

Samotný děj příběhu není ničím překvapivý. Své místo v něm má přátelství, zrada i láska. Už od začátku je zřejmé, kam autorka směřuje. Přesto je vyprávění čtivé. Hlavní podíl na tom mají postavy. Bavilo mě sledovat proměnu, kterou prošla samotná Jodie. Oblíbila jsem si výstřední a laskavou Marilyn, ženu plnou života a optimismu, která nenechá Jodie utápět se ve smutku. Obě jsou svými dokonalými protipóly. A za zmínku stojí i smyslný sochař a muž mnoha talentů s rošťáckým zábleskem v očích, jehož pomocníkem je hlučná motorová pila!

Lidé občas nejsou takoví, jací se nám na první pohled jeví. (str. 230)

Námět založený na útěku od problémů a touze nechat starý život za sebou a začít něco nového není v románech pro ženy ničím výjimečným. Naopak je to tak trochu sázka na jistotu. Třeba autorka Julie Caplin na tomto tématu postavila celou svou sérii Romantické útěky (přinesli jsme vám recenzi sedmého dílu Chata ve Švýcarsku), která je zejména mezi čtenářkami velmi oblíbená. Pokud máte podobné příběhy rádi, nenechte si ujít ani nejnovější román Carole Matthews.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSlunečné dny a mořský vánek

Matthewsová, Carole

Cosmopolis, 2022

Napsat komentář