Pýcha předchází pád

Cesta
Humorný romantický příběh pro ženy o tom, že není všechno zlato, co se třpytí. Hlavní hrdinka na to přijde, až když se ocitne na úplném dně. Dokáže nalézt smysl svého života?


Anglická autorka Carole Matthewsová napsala příběh, který ukazuje to, že peníze v životě nejsou všechno. Dílo vyšlo v nakladatelství Motto v lednu 2012 a jmenuje se Jediná cesta vede nahoru.

Hlavní hrdinkou je Lilly Lamont-Jonesová spolu se svou dokonalou rodinou. Lamont-Jonesovi si žijí ve velkém přepychu. Vlastní luxusní dům, jezdí na dovolené, které tráví na exotických místech a užívají si všeho dostupného přepychu. Jejich děti navštěvují soukromou školu a dostanou vše, po čem jejich srdce touží. Zdá se, že nikomu z nich ke štěstí nic nechybí. Její manžel Laurence má velice dobrou práci, takže se o peníze nemusí bát. A utrácí za věci, které ani nepotřebují.

Lillyin život se ale zhroutí v tu chvíli, kdy její manžel o své místo přijde. Vzápětí na to jim exekutoři zabaví veškerý majetek a jejich luxusní svět je nadobro pryč. Laurencovi se totži nepovedla důležitá investice. Místo toho, aby svou ženu informoval, snažil se vše dát do přádku tajně. Ale bohužel se mu to nepovedlo.

Rodina, která se právě vrátila z nákladné dovolené, se musí přestěhovat do obecního domu v nechvalně známé oblasti. Nezbylo jim nic jiného než oblečení, které s sebou měli na dovolené v Toskánsku.

V novém domově se snaží dát si svůj život do kupy a začít od znovu. Ale není to tak snadné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Velké dluhy jim jejich situaci rozhodně nezjednodušují.

Dříve žádaný Laurence už není považován za velké zvíře a dobrého obchodníka, a tak není schopen si najít nové zaměstnání. Díky hospodářské krizi na každé místo čeká několik lidí, kteří jsou také bez práce. Rodina začíná propadat zoufalství a může jen doufat v zázrak. V jaké podobě přijde a co všechno budou muset Lamnot-Jonesovi obětovat, se dozvíte ve strhujícím vyprávění.

Krásný příběh o tom, že peníze a luxus nejsou v životě všechno. Zmíněná rodina na to přijde až ve chvíli, kdy padnou na úplné dno a musí se spokojit s málem. Jejich někdejší přátelé se od nich odvrací a nakonec jim pomůžou cizí lidé v jejich novém domově. Tito lidé jim ukáží, že důležitější než všechno zlato na světě jsou přátelé, rodina, zdraví a štěstí.
Velice se mi líbilo, jak autorka vystihla podstatu obyčejného života. Rozdílnost dvou světů – chudých a bohatých – je zde opravdu krásně vidět.
Co si nakonec tato rodina vybere, když znenadání přijde možnost vrátit se zpět? Luxus a dostatek peněz spojený s hektickým stylem života a nulovým soukromým životem, nebo skromnější život, který je plný dobrodružství a přátel? Zvítězí touha po někdejším životě nebo si uvědomí, že jsou šťastnější bez peněz? A co byste si vybrali vy?

Ukázka z knihy

Ještě nikdy jsem nezažila tak úžasný večer. Tancovala jsem, dokud se mi na nohou neudělala kuří oka, vyzpívala jsem si hlasivky a jsem tak opilá, že se sotva držím na nohou.
Zavěšujeme se do sebe a klopýtáme ven. Jakmile mě do obličeje udeří čerstvý vzduch, podlomí se mi kolena. Krátce nato sedím na chodníku a chechtám se. Tracey mě zvedne.
„Musíme sehnat taxík,“ prohlásí.
„Nemůžu se pohnout,“ vysoukám ze sebe. „Vůbec se nemůžu pohnout.“
„Tak ti trochu pomůžeme.“ Hned nato odejde a nechá mě stát opřenou o kamélii, která se také houpe jako loď na rozbouřeném moři. Po chvíli se Tracey vrací s nákupním vozíkem.
„Nééé, nééé, nééé,“ ječím.
(str. 262)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJediná cesta vede nahoru

Matthewsová, Carole

Motto, 2012

Napsat komentář