Nenechte si ujít v týdnu od 2. do 8. května 2022

nenechte_si_ujit
Také květen přináší spoustu literárních akcí, které stojí za účast. Víte, kdo se podílel na vzniku valašské verze Malého prince, která vyšla pod názvem Malučký princ? Přijďte na setkání s tvůrci. A nenechte si ujít ani besedu s Patrikem Linhartem či Karlem Kostkou Cubecou. 

Nejprve se podíváme do Městské knihovny v Praze. V pondělí 2. května se můžete zúčastnit dalšího setkání čtenářského klubu. Tentokrát bude řeč o spisovatelce Maje Lunde. Kromě knih pro děti (např. Sněhová sestřička a Nejúžasnější věc) je také autorkou několika dobrodružných románů. Tím nejznámějším je pravděpodobně Historie včel, který pojednává o vyhynutí včel a je součástí autorčiny série Klimatické kvarteto. Představeny budou i další knihy, ve kterých autorka klade důraz na ekologické myšlení. Setkání čtenářského klubu se koná od 18.00 na pobočce Korunní.

A v Praze ještě zůstaneme. Knihovna Václava Havla pořádá v pondělí 2. května besedu se spisovatelem a výtvarníkem Patrikem Linhartem, který představí svou nejnovější knihu povídek a básní Jazyk ve lví tlamě. Napsal ji v době, kdy v ukrajinském Lvově vedl kurs českého jazyka. Autora uvede editor knihy Radim Kopáč a večerem vás provede Alexej Sevruk. Začátek je v 19.00.

I tentokrát připravila Knihovna Jiřího Mahena v Brně čtení pro děti. V úterý 3. května bude představena veselá kniha Milda a Milda: Jakou barvu má radost?. Ta pomáhá dětem prostřednictvím příběhu porozumět vlastním pocitům a emocím. Autorkou je logopedka a speciální pedagožka Ester Stará, která má na svém kontě mnoho dalších knih pro děti. Jmenovitě např. Kniha pocitů, Aport, Fousku!, Šedík a Bubi, Jedééém!, Největší přáníKoho sežere vlk? či Jak se Josífek s Jožinkou ztratil a nevěděl o tom. Buďte i s dětmi od 16.30 v pobočce v Bohunicích.

A přesuneme se do Kyjova, kam můžete ve středu 4. května dorazit na besedu se spisovatelem, filozofem, pedagogem a malířem Karlem Kostkou Cubecou. Mezi jeho nejznámější díla patří kniha Kdo jsme, ve které se zabývá vztahem mezi lidským vědomím a bytím, prostorem a časem. Najdete v ní mnoho ohromujících tvrzení a argumentů, kterými vás autor uvede do tajemství naší existence. Beseda začíná v městské knihovně v 17.00.

Ve čtvrtek 5. května se koná Severský literární salon, kde bude řeč o knize Válka o pravdu, kterou napsal slavný Fin Mika Waltari a roku 2022 ji vydala Masarykova univerzita. Mladí překladatelé z finštiny Julie Minaříková a Martin Mokrý budou vyprávět o unikátním reportážním svědectví o Estonsku, Lotyšsku a Litvě na přelomu 30. a 40. let 20. století. Akce se koná on-line: živý stream můžete sledovat z pohodlí svého domova od 20.00 na facebookovém profilu Skandinávského domu (později bude záznam dostupný na YouTube kanále).

A na závěr pozvánka na besedu, která potěší všechny fanoušky Malého prince francouzského spisovatele Antoina de Saint-Exupéryho. V pátek 6. května naplánovala Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně setkání s autorem valašské verze této knihy, která vyšla pod názvem Malučký princ, Petrem Odehnalem, ilustrátorem Romanem Kudláčkem a s vášnivou sběratelkou knižních vydání Malého prince Martinou Dlabajovou. Počtou si nejen lidé z Valašska. Laik se přiučí valaštině, odborník znásobí své znalosti. Beseda začíná v 17.00.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář