Fantasy pro děti i dospělé

fantasy
Fantasy je unikátní žánr nejen v tom, jak rozvíjí lidskou představivost, ale také jak přizpůsobivý je různým věkovým kategoriím. Dnes si představíme fantasy novinky pro děti, dospívající i dospělé čtenáře.

Jako první se podívejme na druhý díl pohádkové fantasy Petrademone od italského autora Manlia Castagna, která nese podtitul Země nenávratna. Čtyři děti se vydávají do tajemného světa a zažívají dobrodružství, od kterých mladší čtenáři nebudou moci odtrhnout oči. Pokud série neznáte, podívejte se nejprve na její první díl.

Petrademone – Země nenávratna

Autor: Manlio Castagna
Přeložila: Sára Flemrová

Počet stran: 424
Vazba: vázaná
Formát: 152×217 mm
ISBN: 978-80-7639-072-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Petrademone – Země nenávratna vydalo nakladatelství Bookmedia.

Frida, Miriam a dvojčata Tommy a Gerico opustili náš svět a vstoupili do světa Amalantrah, aby zachránili zmizelé psy, našli své blízké, ale také Iasa, léčitele, který by jako jediný mohl pomoct Gericovi otráveného jedem dutých lidí. Cesty dětí se ale brzy rozdělí a každý musí čelit jiným dobrodružstvím. Ne všem, které potkají, se dá věřit. Z hlubin Království mlh se navíc vynořují další děsiví tvorové a ten nejhorší z nich – Noční Kostroun – je jim stále v patách…

Ukázka z knihy

Nevelhemský les vězel ve věčném a melancholickém podzimu, zafačovaný obvazy z husté mlhy. V mlčenlivé mléčně bílé krajině se obezřetně pohybovaly dvě postavy. Ozývalo se jen šustění kroků na koberci ze suchého listí.
Bublinu ticha, které mezi těmi dvěma panovalo, nechal prasknout chlapec. „Tati, jak to, že se za bránou může skrývat jiný svět?“
„To už je potřetí, co se mě na to ptáš, Vanni. A to jen za poslední měsíc,“ odpověděl netrpělivě Dino Drogo.
„Chodí sem i další lidé? Myslím z našeho světa, jako my?“ Vanni kolem otce vesele poklusával, ale nikdy se ho nedotýkal. Tyhle afektované projevy, jako držet se za ruku nebo se sevřít v objetí, neměl bývalý poručík rád.

Zaujala-li vás tato ukázka, přečtěte si několik dalších ukázkových stran. Podívejte se i na video, které čtenáře láká do magického světa této knihy:

O autorovi

Manlio Castagna se narodil v jihoitalském Salernu. Věnuje se režisérské činnosti a již dvacet let spolupracuje na organizaci filmového festivalu Giffoni pro děti a mládež, v roce 2007 se stal dokonce jeho výkonným ředitelem. Je scenáristou a režisérem videoklipů, dokumentů, krátkometrážních filmů a epizod seriálů. Petrademone je jeho debutem v žánru fikce pro mládež a zároveň prvním dílem fantasy série, ve kterém se odráží Castagnovy scenáristické zkušenosti.

Zdroj: bookmedia.cz

————————————————

Také hrdina druhé představované knihy má dospělost stále ještě před sebou. Šestnáctiletý Jonathan v knize amerického autora Jeffa VanderMeera musí zachránit svět před temnotou zlé magie. Aby to dokázal, ponoří se do světa alternativní historie, ve které Evropu ovládá sektářský diktátor a historické události jsou otočené vzhůru nohama. Prapodivné potíže tak zaujmou nejen dětské čtenáře!

Prapodivné potíže I: Kuňkadlení

Autor: Jeff VanderMeer
Přeložila: Dominika Křesťanová

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 155×212 mm
ISBN: 978-80-257-3647-0
Doporučená cena: 478 Kč

Knihu Prapodivné potíže I: Kuňkadlení vydalo nakladatelství Argo.

Čerstvě osiřelý šestnáctiletý mladík zdědí panské sídlo po svém podivínském dědečkovi. Spolu s domem však musí přijmout i povinnost, že pořídí soupis nepřeberných kuriózních sbírek, jež jeho předek nashromáždil v rozlehlých sklepeních. Jonathan si přizve na pomoc dva spolužáky a srdnatě se pustí do díla. Záhy však zjistí, že šlo jen o záminku, jež ho má dovést k jeho pravému poslání – a tím není nic menšího než ochránit náš svět před vpádem černé magie. Ta se totiž zhoubně šíří alternativním univerzem, do nějž vedou jedny ze dveří ukrytých v podzemí. Ve světě jménem Aurora je všechno vzhůru nohama, historické události i postavy se v něm bláznivě pomíchaly, Alt-Evropu drancuje okultistický diktátor Aleister Crowley a jeho moc stále sílí…

Ukázka z knihy

Byly dny, kdy Crowley hluboce litoval, že nechal Napoleona naživu, protože to byl ukrutný žvanil. Na druhou stranu měl ovšem Napoleon v zásobě dost strategických rad na to, aby se Crowley s jeho věčným tlacháním, urážkami a nabubřelostí smířil. Navíc u Napoleona nehrozilo, že by trpěl plynatostí, která v důsledku vstřebání přemíry magie postihovala většinu Crowleyho nohsledů, což bylo samo o sobě jistým temným požehnáním.
„Proč marním čas tím, že radím pitomcům?“ mumlal Napoleon teatrálním šepotem, o kterém si byl jistý, že ho dole všichni uslyší – byť tam byl v tuhle chvíli jen Crowley a jeho fámulus.
„K čemu je člověku velký mozek a neomezená kapacita pro bitevní strategie?“ pokračoval o něco hlasitěji, takže v podstatě hulákal. „No vážně, k čemu?“ uzavřel triumfálně, jako by právě pronesl ohnivou řeč, ne jen roztrpčenou větu.

Chcete vědět, v jaké podobě přežil Napoleon? Přečtěte si celou online ukázku!

O autorovi

Americký spisovatel a editor Jeff VanderMeer (* 1968) proslul temnými výjevy z krutého a nelítostného města Ambry, kam vedle kratších příběhů shrnutých ve sbírce Město svatých a šílených (2001) zavítal rovněž v románech Shriek (2006) a Finch (2009). Podobně nekonvenční zůstal i při tvorbě metropole z románu Veniss Underground (2003, česky 2006). Vedle dlouhé řady povídek se často ve spolupráci se svou manželkou, známou editorkou Ann VanderMeerovou, věnuje sestavování rozmanitých antologií. Svého dosud největšího úspěchu však dosáhl románovou trilogií z tajuplné Oblasti X, kam vedle Anihilace (2014, česky 2015) spadají rovněž romány Autorita a Adaptace (obě 2014, česky 2017). Komerčně úspěšná série se dočkala ceny Nebula a zajímavého filmového zpracování. Pozornost si získává i jeho první fantasy pro dospělé o Útrapách Jonathana Lambsheada, kterou do češtiny výtečně převedla Dominika Křesťanová.

Zdroj: argo.cz

————————————————

Na závěr se přesuneme k úplně jinému podžánru fantasy. Třetí díl série americké autorky Nory Roberts nazvaný Skleněný ostrov totiž naopak cílí na čtenáře dospělé. Kniha vám umožní prožít temné fantasy dobrodružství, které je ale zároveň proložené směle romantickým příběhem. Neznáte-li předchozí knihy v této sérii, podívejte se nejprve na Hvězdy osudu Čarovnou zátoku.

Skleněný ostrov

Autor: Nora Roberts
Přeložil: Zdík Dušek

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-698-8
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Skleněný ostrov vydalo nakladatelství Alpress.

Šest strážců musí putovat do Irska, kde je čeká pátrání po Ledové hvězdě. Nesmrtelný bojovník Doyle zde musí navíc čelit své tragické minulosti. Po boku má archeoložku Riley, která si chtě nechtě musí přiznat, že k Doylovi cítí něco víc. Výprava samotná je ovšem nejmenší starostí strážců, mají totiž v patách temnou bohyni toužící nejen po Ledové hvězdě, ale i jejich krvi.

Ukázka z knihy

Annika Doylea konejšivě pohladila po paži. Dlouhé černé vlasy měla po přesunu rozcuchané a vypadala velice sexy, i přes modřiny na přitažlivém obličeji. „Je to krásný dům. Cítím moře. Slyším ho.“
„Je o dost níž,“ usmál se na ni Bran. „Ale vsadím se, že si k němu snadno najdeš cestu. Ráno uvidíte víc z toho, co se vám tu nabízí. Teď bude nejlepší, když odnosíme věci dovnitř a trochu se zabydlíme.“
„Souhlasím.“ Sawyer se sklonil a zvedl několik krabic. „Bože, padám hlady.“
„Připravím jídlo!“ Annika ho objala, nadšeně ho políbila a zvedla svoji tašku. „Jsou tu nějaké zásoby, Brane? Jídlo, které bych mohla připravit, zatímco budeš ošetřovat zraněné?“
„Kuchyně je vybavená.“ Bran ukázal k velkým dvoukřídlovým dveřím. „Není zamčeno.“

O jakém domu ukázka mluví? Neváhejte a čtěte dál!

O autorce

Nora Roberts přišla na svět 10. října 1950 v Silver Springu v Marylandu jako Eleanor Marie Robertson (zkrácením jména si vytvořila svůj spisovatelský pseudonym Nora Roberts). Chodila do katolické školy, kde se od jeptišek naučila disciplíně, která jí později v její spisovatelské kariéře velmi pomohla: „Můžete mít všechen talent světa, ale když nebudete mít disciplínu sednout si a psát, nepovede se vám napsat a publikovat žádnou knihu.“ Až do února 1979 byla Nora klasickou ženou v domácnosti. která pečovala o rodinu a malou farmu. Zlom v jejím životě nastal jednoho večera, kdy se přihnala sněhová bouře a uvěznila ji spolu v dětmi na týden v domě. „Už ani nevím, co mě to napadlo, že jsem vzala tužku a začala psát příběhy, které jsem měla v hlavě. Možná to bylo i z pudu sebezáchovy a ve jménu uchování zdravého rozumu. V té chvíli jsem ani v nejmenším nepocítila ambice stát se spisovatelkou.“ Rukopis, který tehdy vznikl, sice nakladatelé odmítli, Nora se však nedala odradit a psala dál. První román Irský plnokrevník jí vyšel v roce 1981. Začínající autorka, která kvůli inspiraci hodně četla, si jednoho dne objednala u místního truhláře knihovnu. Bruce Wilder přišel, postavil knihovnu, poté opravil nábytek v domě a pak už u Nory zůstal, protože se do sebe vášnivě zamilovali. Nora Roberts patří v současné době mezi nejplodnější spisovatele planety – na svém kontě má více než 200 titulů, (včetně knih, které napsala pod pseudonymem J.D. Robb), které vyšly v celkovém nákladu 300 miliónů výtisků… Nakladatelství Alpress vydalo již několik desítek jejích románů. Čtenářům Nory Roberts doporučujeme navštívit web autorky.

Zdroj: alpress.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePetrademone – Země nenávratna

Castagna, Manlio

Bookmedia, 2021

zobrazit info o knizeSkleněný ostrov

Roberts, Nora

Alpress, 2022

zobrazit info o knizePrapodivné potíže I: Kuňkadlení

VanderMeer, Jeff

Argo, 2022

Napsat komentář