Rozlouskněte případ

rozlousknete pripad
Tentokrát se společně vrhneme do světa zločinů, vražd a násilí. Čekají nás totiž ryze detektivní kousky. Na své si přijde snad každý, přes začátečníky a milovníky klasiky, až po ty, kteří si rádi smlsnou na něčem ostřejším. Tak do toho!

Dnešní knižní výběr odstartujeme stálicí pro milovníky detektivek. Další kniha z pera popoulárního autora Michaela Connellyho přináší jako obvykle skvěle vystavěný detektivní příběh.

Michael Haller sice získá po zavražděném kolegovi Jerrym Vincentovi zavedenou advokátní kancelář, ale štěstí mu to nepřinese. Mezi klienty je totiž i Walter Elliot, filmový magnát obžalovaný z dvojnásobné vraždy. Ačkoli je jeho případ zárukou vítané mediální pozornosti a tučných zisků, Haller prozatím netuší, že mezi zavražděním kolegy a obžalobou magnáta může existovat spojitost a že si tak namaloval na čelo terč.
Navzdory nebezpečí pomalu proniká do případu a uvědomuje si, že tu něco nehraje a že Vincentem připravená obhajoba je založena na důmyslném, ale podvodném triku. Haller se ocitá mezi dvěma mlýnskými kameny: musí hájit zájmy klienta a současně dodržovat zákon. Nezbývá mu než vymyslet ďábelský plán, přestože si uvědomuje, že jeho realizací riskuje nejen svou kariéru, ale zejména holý život.

Rozsudek ráže 9

Pokud obhajujete zločince, kryjte si záda
Autor: Michael Connelly
Přeložil: Jiří Kobělka

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-276-0412-8
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Rozsudek ráže 9 vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Všichni lžou. Lžou policajti. Lžou advokáti. Lžou svědkové. Lžou oběti. Soudní proces je soubojem lží. Všichni v soudní síni to vědí. Ví to soudce. Dokonce i porotci to vědí. Přicházejí do budovy s vědomím, že se jim bude lhát. Zaujímají místa v boxu pro porotu a souhlasí s tím, aby se jim lhalo. Pokud sedíte na lavici obhajoby, skrývá se klíč k úspěchu v trpělivosti. Musíte čekat. Ne ovšem na libovolnou lež. Musíte čekat na lež, které se můžete chytit a ukovat z ní ostrý nůž jako z kusu rozžhaveného železa. Pak tímto nožem rozříznete případ a vyklopíte jeho střeva na podlahu. A právě to je můj úkol: ukovat ten nůž. Nabrousit ho. Po-užít ho bez slitování a bez svědomí. Být pravdou na místě, kde všichni lžou.

Můžete se také podívat na celou ukázku.

O autorovi

Michael Connelly se narodil ve Philadelphii v roce 1956. Když mu bylo 12, s rodinou se přestěhoval na Floridu. Poté, co se rozhodl stát spisovatelem, zvolil si ke studiu žurnalistiku a jako vedlejší obor tvůrčí psaní. Po promoci pracoval v novinách, později psal o policii, zločinu a násilí. V roce 1986 napsal společně s dalšími reportéry o havárii letecké společnosti. To jej také posunulo do vyšších pater žurnalistiky. Michael Connelly vydal již celou řadu románů, z nichž se některé z nich dočkaly i filmové adaptace.

Zdroj informací: oficiální web autora

————————————————

Druhá dnešní knížka je ze série detektivek z Faerských ostrovů. Můžete se tak vrhnout na další případ z pera Chrise Oulda.

Nález čtyřicet let pohřbeného těla propojí dva zdánlivě nesouvisející případy…

Faerský policista Hjalti Hentze se domnívá, že má poprvé po dlouhé době na stole jasný případ: požár opuštěné farmy, nejspíš omylem založený jejím majitelem, místním opilcem, který se v domě těsně předtím oběsil. Jenže pak jsou na pozemcích objeveny čtyřicet let staré ostatky mladé ženy a zdánlivě jednoduchý případ se začíná komplikovat. Navíc podle všeho souvisí nejen s komunitou, která se na farmě v sedmdesátých letech usadila, ale také se starým únosem a znásilněním místní dívky. Britský inspektor Jan Reyna mezitím pokračuje ve vyšetřování matčiny sebevraždy. Postupem času však zjišťuje, že jsou jeho a Hentzeho případy propojené a oba ukazují na zlověstné tajemství pohřbené po čtyři desetiletí nejen na ostrovech, ale i v Dánsku. Hentze si to uvědomuje také. Stejně jako to, že se Reynovo soukromé vyšetřování začíná měnit v posedlost. Posedlost, která by ho mohla zničit.

Oheň na pláži

Dlouho pohřbená pravda je konečně odhalena
Autor: Chris Ould
Přeložila: Alžběta Lexová

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 153×210 mm
ISBN: 978-80-7588-323-0
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Oheň na pláži vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Kriminální oddělení ve třetím patře téměř zelo prázdnotou a nepřirozené ticho mu připomnělo atmosféru, která se na stanici snesla po poslední loňské bouři. Během šestatřiceti hodin, kdy ostrovy bičovaly větry o síle hurikánu a prudké lijáky, byli on i jeho kolegové neustále na nohou. Jeden výjezd plynule přecházel v další a nikdo nevěděl, co přijde dál. Teprve když se vítr utišil a telefony postupně přestaly vyzvánět, dovolili si policisté doufat, že nejhorší už pominulo. A teď se zdálo, že zažívají něco podobného. Pozvolný návrat k normálnímu životu. Od výbuchu v přístavu a následné vlny zatýkání uběhly už téměř dva dny a jeden od chvíle, kdy dánská zpravodajská služba definitivně odvolala nouzový stav a potvrdila, že další útoky nehrozí. Stále bylo třeba dořešit problém jurisdikce, ale mezitím byli teroristé – jakkoli se Hentzemu to označení nezamlouvalo – převezeni do zařízení se zvýšenou ostrahou v Dánsku. Dánové se zaklínali národní bezpečností a trvali na tom, že by dotyční měli být zadrženi v Kodani, zatímco faerský návladní se domníval, že by měli být postaveni před soud v Tórshavnu.

Podívat se můžete také na celou ukázku.

O autorovi

Chris Ould za svůj život vystřídal celou řadu zaměstnání, od zmrzlináře po dělníka, než v druhé polovině 80. let publikoval první dva romány A Kind of Sleep a Road Lines. Následně strávil mnoho let prací pro televizi – jakožto scenárista se podílel např. na seriálech Soldier, Soldier, Casualty, Hornblower a The Bill, za který získal prestižní ocenění Britské akademie filmového a televizního umění. K literatuře se vrátil v roce 2012, a to dvojicí young adult thrillerů Knock Down a The Killing Street. Proslavily ho však až detektivní romány z prostředí Faerských ostrovů (Neklidné pobřeží, Zátoka smutku), v nichž vystupuje detektiv Jan Reyna. Chris Ould žije s manželkou a synem v hrabství Dorset, kde mimo jiné chová ovce.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press

————————————————

Třetí kniha je dnes tak trochu pro dámy. Především proto, že jediný, kdo v tomto příběhu nepostrádá zmizelého profesora, je jeho manželka.

Lila Ridgefieldová žije se svým mužem, profesorem Aaronem, nerušený život v idylickém univerzitním městečku. Ne vše je ale tím, čím se na první pohled být zdá, a ani Lila není ženou, za kterou ji ostatní považují…
Nejprve zmizí mladá studentka. Brzy nato i Aaron. Posléze vyplouvá na povrch, že pohřešovaná dívka je ve skutečnosti už třetí v řadě za posledních pár let a oba případy přikrývá mnohem zlověstnější stín. Souvislosti jsou nejasné a městečko je na nohou. Všichni se strachují o osud oblíbeného profesora. Všichni, kromě jeho manželky, která byla poslední, kdo viděl jeho tělo.
Kam se však podělo?

Trofej

Neměl by mrtvý manžel zůstat mrtvý?
Autor: Darby Kane
Přeložil: Jiří Zbořil

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 130×203 mm
ISBN: 978-80-7625-213-4
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Trofej vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

Věděla, že je to lež. Tohle všechno byla jedna velká lež. Na víc se nevyptávala, protože odpovědi by dál pokračovaly ve stejném duchu. Nesmysly a bláboly. Usmál se na ni úsměvem, který z ní dělal spíš kořist než manželku. „A teď když jsme tohle vyřešili…“ Sklonil se nad ni a políbil ji na čelo. Málem se jí nepodařilo potlačit ucuknutí. Snad chtěl, aby svou energii věnovala právě tomu, protože se k ní vzápětí přitočil a z rukou jí vykroutil mobil dřív, než si uvědomila, co se děje.

Můžete si prohlédnout také celou ukázku.

O autorce

Darby Kane je pseudonym americké autorky současných romantických románů HelenKay Dimon, narozené v roce 1967.

————————————————

Předposlední kousek dnes patří klasice. Tentokrát v podobě dalšího případu slavného soudce Ti.

Kdo je tajemný zabiják s trojzubcem, který vraždí občany Pu-jangu? V tchangské Číně roku 669 soudce Ti spravuje vzkvétající město na Velkém císařském průplavu. Když krásná konkubína dovozce západních koberců zmizí ze svého příbytku, kde ve vší diskrétnosti přijímala milence, soudci Ti je hned jasné, že ji stihnul tragický osud. Na seznamu podezřelých figurují tři velmi různí muži, kteří se navzájem neznají. Soudce Ti doufá, že během cesty lodí odhalí v jednom z nich pachatele. To ale nepočítal s tím, že se nalodí i jeho Druhá paní, která se sama pouští do pátrání na vlastní pěst. Neochvějného vyšetřovatele, který zná lépe své zločince než vlastní domácnost, čeká plavba plná překvapení…

Případy soudce Ti. Jak zpracovat podezřelého a kachnu na medu

Soudce Ti a umění upéct pekingskou kachnu
Autor: Frédéric Lenormand
Přeložila: Vlasta Misařová

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 120×190 mm
ISBN: 978-80-7407-501-8
Doporučená cena: 270 Kč

Knihu Případy soudce Ti. Jak zpracovat podezřelého a kachnu na medu vydalo nakladatelství Garamond.

Ukázka z knihy

Díky soudcově osvícené správě docházelo v tomto dokonalém městě málokdy ke zločinům, k velké spokojenosti jeho obyvatel s výjimkou dotyčného soudce, v němž tato období klidu a harmonie vzbuzovala pocit blížící se nudě. Ti se cítil sám sobě nepotřebný, skoro by uvažoval o změně zaměstnání. Nejenže mu život připadal nezajímavý, ale obklopoval ho blahobyt, který jako by se ho ani nedotýkal. Obchodní povolání byla samozřejmě ponižující v porovnání s ušlechtilou prací v soudcovském sboru, ale boháč měl k útěše aspoň své jmění; žádné ministerstvo ho umanutě každé tři roky nepřidělovalo na jiné místo, nepřevelovalo ho z pochybného okrajového města do jiného, vnitrozemského a klidného, které se ukázalo být pro morálku ještě více neblahé.

O autorovi

Frédéric Lenormand je francouzský spisovatel. Za své historické romány i detektivní příběhy získal řadu ocenění. Po studiích lingvistiky pracoval v Ústavu pro politická studia na Sorbonně, brzy se ale začal věnovat výhradně literatuře. Kromě Případů soudce Ti je oblíbená i jeho detektivní série z období Francouzské revoluce. Garamond v sérii Případy soudce Ti už vydal: Dlouhý pochod soudce Ti, Umění truchlit, Paní Ti na stopě zločinu, Palác kurtizán, Smrt mistra v go, Noční můry zabíjejí, Smrt čínského kuchaře, Palác na jezeře Ču-an, Deset čínských démonů, Půlnoční soud, Poprask u Čínské zdi, Manuál čínského soudce pro přežití, Číňan nikdy nelže, Zelený čaj s arsenikem, Tajemství čínské zahrady, Diplomacie v kimonu.

Zdroj informací: tisková zpráva nakladatelství Garamond

————————————————

Na závěr si dnes dáme umění s nádechem napětí. Příběh, ve kterém se minulost prolíná se současností a odkrývá tak pozadí obchodování s cennými uměleckými díly.

Co když v Louvru visí jen kopie?

Minulost a budoucnost se prolínají v příběhu o krádežích uměleckých děl, padělatelství a vraždě.
Srpen 1911. Vincenzo Peruggia, pracovník muzea Louvre, ukradl obraz Mona Lisa. Než byl obraz za dva roky do muzea vrácen, dva známí podvodníci vytvářeli jeho kopie a prodávali je jako originál. Mnoho z těchto napodobenin ještě nebylo nalezeno, což vyvolává spekulace o tom, jestli i muzeum nevystavuje jen padělek.
Současnost. Malíř a profesor umění Luke Perrone se snaží zjistit pravdu o svém nechvalně známém předkovi jménem Peruggia. Jeho pátrání zaujme detektiva Interpolu, který si chce něco dokázat; krásnou ženu, která možná stojí o něco víc než jen o Lukovu náklonnost; a vosí hnízdo těch nejbezohlednějších sběratelů umění.
Poslední Mona Lisa je poutavý román o tajemství krádeže z roku 1911 a o temném podhoubí dnešního sběratelského světa, příběh romantický a sexy, a zároveň napínavý a děsivý. Příběh, který rezonuje s naší nekonečnou fascinací dílem Leonarda da Vinciho, ať už jde o originál nebo kopie, a lidmi tak posedlými touhou získat nesmírně cenná umělecká díla, že se nezastaví před ničím – ani před vraždou.

Poslední Mona Lisa

Co když v Louvru visí jen kopie? Román nejen o největší krádeži v dějinách
Autor: Jonathan Santlofer
Přeložila: Sabina Čechová

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 152×212 mm
ISBN: 978-80-7565-934-7
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Poslední Mona Lisa vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Zabere to jen pět minut. Pak se temná postava pohne, obraz si tiskne k hrudi, vyrazí ze dveří, proběhne dalšími, chodbou a na schodiště, kde se zastaví. Obraz vyndá z těžkého rámu, odstraní sklo a obojí nechá na místě. Znovu se pohne úzkou chodbou lemovanou mramorovými sochami, teď běží rychleji, lapá po dechu, potí se, proběhne klenutým průchodem a dorazí k bočním dveřím Porte des Arts. Všechno přesně tak, jak si to naplánoval, prostě dokonalé. Až do doby, kdy se kulová klika neotočí.

Podívejte se také na celou ukázku.

O autorovi

Jonathan Santlofer je spisovatel a malíř. Napsal pět detektivních románů, jeho prvotina The Death Artist se stala mezinárodním bestsellerem, a jeho román Anatomy of Fear získal cenu Nero Award za nejlepší detektivní román roku 2009. Stál u zrodu Akademie detektivní literatury v Centru pro krásnou literaturu v New Yorku, kterou také řídí. Jako výtvarný umělec už víc než dvacet let tvoří repliky slavných obrazů pro soukromé sběratele. Jeho obrazy jsou součástí mnoha soukromých sbírek a byly vystavovány v uměleckých galeriích po celém světě.

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která detektivka dnes nejvíc zaujala vás? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRozsudek ráže 9

Connelly, Michael

Slovart, 2022

zobrazit info o knizeOheň na pláži

Ould, Chris

Mystery Press, 2022

zobrazit info o knizeTrofej
Neměl by mrtvý manžel zůstat mrtvý?

Darby, Kane

Metafora, 2022

zobrazit info o knizePřípady soudce Ti. Jak zpracovat podezřelého a kachnu na medu

Lenormand, Fréderic

Garamond, 2022

zobrazit info o knizePoslední Mona Lisa

Santlofer, Jonathan

Jota, 2022

Napsat komentář