Poznejme naše tradice

Tipy_Fenomeny lidovych tradic_Velikonocni svatky
Máme mnoho krásných lidových tradic. Některé jsou dosud živé, jiné už upadly v zapomnění. Stojí však za to si je připomenout – a proč ne třeba právě prostřednictvím dnešních tipů?

Dlouhá staletí provázejí naše tradice krásné kroje, slavnostní oděvy, masky a obřady. Jaký je jejich původ a účel? To se dozvíte v knize Fenomény lidových tradic od Jiřiny Langhammerové.

Fenomény lidových tradic

kroje – obřady – masky
Autorka: Jiřina Langhammerová

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 195×252 mm
ISBN: 978-80-271-3302-4
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Fenomény lidových tradic vydalo nakladatelství Grada.

Publikace s etnologickou tematikou s výrazným zaměřením na obrazovou část přibližuje i nezasvěceným čtenářům problematiku lidových tradic. Vybrali jsme dva základní okruhy českých tradic: lidový oděv a kroj a tradiční obřady a masky. Jde o fenomény, které provázejí naše tradice po staletí, jsou dodnes místy živé a zároveň natolik proměnné, že stojí za to je výmluvně znovu představit veřejnosti. Autoři na daných tématech dlouhodobě spolupracují, publikace je tak jistým résumé jejich společných aktivit. Fotografie vznikaly po celé roky v terénu jako časosběr, který sleduje jevy rodinné a výroční obřadnosti a dokonale vystihují ducha daného okamžiku. Kniha jistě najde příznivý ohlas u čtenářů a obohatí současnou sestavu národopisných publikací, a to také díky odbornému a zároveň poutavému stylu autorky.

 

O autorce

PhDr. Jiřina Langhammerová, je přední česká etnoložka a emeritní vedoucí Národopisného muzea v Praze. Je autorkou významných etnologických publikací zaměřených na lidové kroje a zvyky a uznávanou osobností ve světě lidového umění.
Autorem fotografií je doc. RNDr. Jakub Langhammer, Ph.D., který s autorkou řadu let spolupracuje a jako fotograf a přírodovědec přispívá ke kvalitě vizuální i odborné stránky díla.

Zdroj informací: Kosmas

 

Doporučujeme

Zajímáte se o lidové tradice a řemesla? Přečtěte si o nich více v našem článku.

 

O nakladatelství

gradaKnihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd.

————————————————

Zahajte jaro veselým pohledem do české minulosti a zjistěte, jaký je pravý význam zdobení kraslic, pomlázky a dalších velikonočních symbolů. Přivítejte Velikonoce s nějakým dobrým tradičním receptem a knížkou Velikonoční svátky o století zpátky od Kamily Skopové.

Velikonoční svátky o století zpátky

aneb Jarní tradice v české domácnosti
Autorka a ilustrátorka: Kamila Skopová

Počet stran: 72
Vazba: brožovaná
Formát: 117×167 mm
ISBN: 978-80-7470-408-6
Doporučená cena: 89 Kč

Knihu Velikonoční svátky o století zpátky vydalo nakladatelství Akropolis.

Knížka Velikonoční svátky o století zpátky známé folkloristky a výtvarnice Kamily Skopové (1944) volně navazuje na jeden z nejúspěšnějších titulů nakladatelství Akropolis posledních let – Vánoční svátky o století zpátky. Autorka tu příznačně vlídným a čtivým stylem pojednává nejen o receptech, jež by se měly stát součástí jarní kuchyně, ale také o všemožných obyčejích a rituálech, které neodmyslitelně patří ke dnům probouzejícího se slunce. Z textu, který autorka doprovodila vlastními ilustracemi, se čtenář mimo jiné dozví, proč jsou Velikonoce považovány za svátky plození a života, jaký je význam tradičních velikonočních symbolů – pomlázky, zdobených vajíček a kraslic – či proč jsou Velikonoce „pokaždé jindy“.

 

Ukázka z knihy

Velikonocni svatky o stoleti zpatky_ukazka

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorce

Kamila Skopová vystudovala Střední uměleckoprůmyslovou školu v Praze. Je autorkou řady publikací o lidových zvycích a tradicích z dřívějších dob. Mnohé z nich si i sama ilustrovala. Od roku 1995 píše a ilustruje knihy. Napsala mnoho publikací v žánru národopisné literatury. Je autorkou mnoha výstav lidových zvyků a obyčejů. Spolupracuje s řadou folklorních souborů. Zpracovává návrhy replik lidových krojů. Učí ve Škole folklorních tradic obor lidový oděv.

Zdroj informací: Kosmas

 

O nakladatelství

akropolis_sirkovylogoNakladatelství Akropolis se soustředí na vydávání kvalitní beletristické, historické a bohemistické literatury, včetně učebnic češtiny jako cizího jazyka. Nakladatelství vzniklo v roce 1990.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Znáte lidové tradice a dodržujete některé? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFenomény lidových tradic
kroje – obřady – masky

Langhammerová, Jiřina

Grada, 2021

zobrazit info o knizeVelikonoční svátky o století zpátky
aneb Jarní tradice v české domácnosti

Skopová, Kamila

Akropolis, 2021

Napsat komentář