Psychologem svého života

preferovany_pribeh_vystupte_z_myslenkovych_pasti
Občas se stane, že si člověk sám se sebou prostě neví rady. Pokud i vy zrovna prožíváte nějaké komplikovanější období a máte hlavu plnou negativních myšlenek, kterých se nemůžete zbavit, podívejte se na dnešní knižní tipy.

Víte, v čem spočívá narativní terapie? Terapeut se zabývá tím, jak se zkušenosti jeho klientů promítnou nejen do jejich myšlení a emocí, ale třeba i do mezilidských vztahů. S pomocí následující knihy si i vy můžete klást ty správné otázky, které vám umožní rozebrat problém z různých úhlů pohledu a najít řešení, které vám vrátí do života klid.

Kniha, kterou držíte v ruce, je plná příběhů. Neobyčejných příběhů obyčejných lidí, kteří se pokusili posunout svůj život směrem ke svým snům, kteří se rozhodli žít život podle svých představ. A to i přes mnohé překážky, které museli na cestě k sobě zdolat. Najdete zde také příběh o covidové době a v neposlední řadě příběhy a rozhovory tří terapeutů, jež pojí dohromady láska a obdiv k narativní terapii, kterou ve své psychoterapeutické praxi dlouhodobě a s úspěchem používají. Autoři nechali nahlédnout pod pokličku narativního přístupu, doplnili příběhy o současné psychologické poznatky a ukázky, jaké vést terapeutický rozhovor s klientem. Otevřete tuto malou učebnici života a narativní terapie, věříme, že příběh naděje ožije i při vašem čtení. Jedná se o první původní, českou knihu věnovanou této problematice.

Preferovaný příběh

Příběhy s komentáři terapeutů pro pomoc při řešení vlastních životních situací
Autoři: Markéta Závěrková, Honza Hesoun, Chana Rachel Frumin

Počet stran: 136
Vazba: brožovaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-88429-07-4
Doporučená cena: 320 Kč

Knihu Preferovaný příběh vydalo nakladatelství Pasparta.

 Ukázka z knihy

Externalizační otázky pomáhají klientovi i terapeutovi vnímat člověka odděleného od problému a problém vnímat jako samostatnou jednotku, která se objevila v životě klienta. Zkoumají roli problému v klientově životě i to, jak se k sobě klient a problém vztahují. Zajímají se o to, co dělá z problému problém. Jakým snům, cílům nebo hodnotám brání. Ptají se na to, jakou roli (pokud vůbec nějakou) by měl hrát problém v klientově životě.
V narativní terapii se pouštíme do zkoumání klientových zkušeností. Zajímají nás ty, které jsou pro klienta významné, protože jsou spojené s jeho hodnotami. V běžném životě se tímto způsobem o zkušenosti a jejich význam v našem životě nezajímáme. Objevení a prozkoumání významů a detailů, o kterých jsme do této chvíle nevěděli, pomáhá vidět, co bylo doposud problémem zcela skryto. Ptáme se na to, jak daná zkušenost ovlivňuje klientovo myšlení, jeho emoce a prožívání, jeho tělesné pocity, mezilidské vztahy. Doptáváme se na významy těchto důsledků a dopadů na každodenní život. (str. 46)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorech

Mgr. Markéta Závěrková je psychoterapeutka, lektorka, supervizorka a absolventka Zdravotně sociální fakulty JU v Českých Budějovicích. Absolvovala výcviky Umění pomáhat a Umění terapie se zaměřením na systemickou a narativní psychoterapii. Pracuje v soukromé terapeutické praxi a na týmovém psychoterapeutickém pracovišti Psychoklinika Děčín poskytuje individuální, rodinnou i párovou terapii. Kromě terapie se věnuje také vzdělávání a supervizím zejména v psychoterapeutickém, sociálním a zdravotním kontextu.

Zdroj informací: Psychoklinika

Mgr. Jan Hesoun je psychoterapeut, lektor, supervizor a absolvent psychologie na FF UK v Praze. Také on absolvoval výcvik Umění terapie a pracuje na týmovém psychoterapeutickém pracovišti Psychoklinika Děčín.

Zdroj informací: Psychoklinika

Chana Rachel Frumin je psychoterapeutka, lektorka a supervizorka. Je ředitelkou Institutu narativní terapie Jeruzaléma, kde vede 10 terapeutů se širokou škálou specializací. Vyučuje narativní terapii, nabízí podpůrné skupiny a soukromé konzultace jako individuální, párová a rodinná poradkyně. Některé z jejích specializací se zaměřují na život osvobozený od dětských traumat, podporu žen v náročných manželstvích a vytváření nové identity v manželském poradenství. Její současný výzkum se zaměřuje na pochopení traumatu jako prostředku k regeneraci identity.

Zdroj informací: Narratio institut

O nakladateli

Nakladatelství Pasparta bylo založeno organizací APLA Praha jako sociální podnik s cílem vylepšit informovanost veřejnosti v oblasti autismu a dalších oborech, a zároveň poskytnout lidem s poruchou autistického spektra pracovní uplatnění. Nabízí odborné monografie, vysokoškolské učebnice a skripta pro různé studijní obory (psychologie, speciální pedagogika), praktické příručky pro pedagogické a další pracovníky, populárně naučné publikace pro rodiče a rodinné příslušníky osob s PAS a učební texty pro výuku žáků a studentů s PAS a SPU.

————————————————

Trápí vás negativní myšlenky? Napadají vás jen ty nejčernější scénáře ohledně různých situací ve vašem životě? Nebo se vám nedaří zbavit vzpomínek na nějaké zklamání, které jste prožili? Zkuste si přečíst knihu Vystupte z myšlenkových pastí. Najdete v ní rady, jak zase vidět život v růžovějších barvách.

Kniha čtenáře krok za krokem vyvádí ven ze začarovaného kruhu negativních, a někdy až katastrofických myšlenek a učí ho postupně měnit jeho myšlenková schémata. Je založena na kognitivně-behaviorální terapii a prostřednictvím nejrůznějších cvičení pomáhá opustit depresivní a úzkostné myšlenky, zbavit se jejich neustálého omílání a „přežvykování“, ale zejména vede k tomu, aby člověk postupem času objevil i jiná než negativní témata. Kniha obsahuje řadu příkladů z praxe a je plná strukturovaných cvičení, která může čtenář provádět sám nebo pod vedením terapeuta.

Vystupte z myšlenkových pastí

Autor: David A. Clark
Přeložila: Eva Klimentová

Počet stran: 200
Vazba: brožovaná
Formát: 160×227 mm
ISBN: 978-80-262-1864-7
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Vystupte z myšlenkových pastí vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Vaše opakované negativní myšlenky se možná netýkají budoucnosti. Možná se pořád zaobíráte nějakým zklamáním z minulosti. Pořád si kladete otázku: Proč se mi to stalo? Nebo: Proč můj život nemůže být jiný? Tomuto neúprosnému rozebírání minulosti se říká ruminace (opakování bezvýsledné úvahy) a je to další běžná forma opakovaného negativního myšlení. Stejně jako obavy způsobují úzkost, ruminace přispívá ke smutku a depresi. Ruminace se v mnohém podobá obavám, ale zaměřuje se na minulé negativní zážitky a soustředí se na neschopnost splnit důležité životní cíle a přání.

Musíte pořád myslet na něco z minulosti? Zažili jste nějaké velké zklamání, ztrátu, nezdar či jinou potíž a pořád si říkáte, proč se to stalo a jak těžce ta událost zasáhla váš život? Jste sklíčení, ztratili jste odvahu nebo cítíte beznaděj? Můžeme se neustále zaobírat téměř jakýmkoli negativním zážitkem. Zamyslete se nad následujícími příklady:

  • Dostali jste od šéfa jen průměrný každoroční pracovní posudek.
  • Někdo vám zemřel nebo se vám rozpadl důležitý vztah.
  • Dozvěděli jste se, že jste vážně nemocní.
  • Zažili jste velké zklamání nebo nezdar v práci.
  • Už dlouho jste v depresi. (str. 78)

Nezapomeňte si prohlédnout celou ukázku.

O autorovi

David A. Clark, Ph.D. je klinický psycholog a emeritní profesor University of New Brunswick. Je autorem nebo spoluautorem řady knih o depresi, úzkostech a obsedantně-kompulzivní poruše.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

O nakladateli

Portál byl založen v r. 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti a také 4 periodika: Psychologie dnes, Děti a my, Rodina a škola, Informatorium 3–8. Portál pořádá také odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePreferovaný příběh
Příběhy s komentáři terapeutů pro pomoc při řešení vlastních životních situací

Závěrková, Markéta – Hesoun, Honza – Frumin, Chana Rachel

Pasparta, 2021

zobrazit info o knizeVystupte z myšlenkových pastí

Clark, David A.

Portál, 2022

Napsat komentář