Nenechte si ujít v týdnu od 7. do 13. února 2022

nenechte_si_ujit
I druhý únorový týden je plný literárních akcí. A jako obvykle si je mohou užít nejen dospělí, ale také malí čtenáři! Třeba autorka Markéta Pilátová představí své nejnovější knihy pro obě tyto skupiny. Podívejme se, co všechno nás tedy čeká.

Jan Skácel patří k nejvýraznějším českým básníkům minulého století. Napsal mnoho básnických sbírek, jmenovitě např. Dávné proso, A znovu láska, Smuténka, Hodina mezi psem a vlkem či MetličkyPřijďte si připomenout 100 let od narození tohoto autora do pobočky Knihovny Jiřího Mahena v Brně – Černá poleVzpomínkový večer se koná v pondělí 7. února od 17.00.

Všichni milovníci současné nigerijské literatury by si neměli nechat ujít setkání čtenářského klubu, které pořádá Městská knihovna v Praze (pobočka Korunní). Na programu je Holka se sílícím hlasem, debut spisovatelky Abi Daré. Příběh o mladé dívce toužící po vzdělání si v literárním světě získal mnoho pozornosti. Večer s nigerijskou literaturou se uskuteční v pondělí 7. února od 18.00.

úterý 8. února do Městské knihovně Trutnov v 17.00 zavítá spisovatelka Danka Šárková. Píše především společenské romány, ale pokud ji znáte, jistě dobře víte, že ráda cestuje, což se odráží i v její tvorbě. Mezi její díla patří např. Zpáteční letenky, Ukradené dětství Kamily, Cesta za hranice Tři plus jedna. Na trutnovské besedě vám autorka představí svou Krkonošskou kuchařku plnou tradičních receptů, kterým lze jen těžko odolat.

Městská knihovna Jablonec nad Nisou pořádá v úterý 8. února autorské čtení Gabriely Jakoubkové. Jde o jednu z nejmladších českých spisovatelek, které její první kniha Rozhovory z Krkonoš a Podkrkonoší vyšla již ve 14 letech. V její nejnovější knize nazvané Tak znovu najdete 13 inspirativních příběhů o neobyčejných lidech, kteří se po různých karambolech dokázali vrátit zpět do života. Akce začíná v 17.00.

A teď slíbené literární akce pro děti. Konají se ve středu 9. února v rámci projektu Bookstart – S knížkou do životaMěstská knihovna Semily zve nejmladší čtenáře s rodiči od 9.30 na společné povídání, zpívání a hraní nad knížkou. Program je určený dětem ve věku 1–3 roky. V Brně se uskuteční v pobočce Knihovny Jiřího Mahena ve Starém Lískovci od 16.30 čtení pro nejmenší, které je věnováno již zmíněnému 100. výročí narození brněnského básníka Jana Skácela a jeho tvorbě pro děti.

A teď zase něco pro dospělé. Ve středu 9. února pořádá Klub Gumárna v Čáslavi autorské čtení a besedu se spisovatelkou Irenou Douskovou. Ačkoli vystudovala právo, vždy se raději věnovala novinařině a psaní. Znát můžete třeba její novelu o krátké prázdninové cestě Rakvičky či volnou trilogii o Helence Součkové Hrdý Budžes, Oněgin byl Rusák a Darda. Začátek je naplánován na 18.30.

Další akce se koná v Městské knihovně v Praze. Ve středu 9. února se uskuteční beseda s Markétou Pilátovou, autorkou mnoha románů, povídkových souborů, básní a knih pro děti. K těm nejznámějším jistě patří román o životě v exilu a o hledání spravedlnosti S Baťou v džungli. Nebo možná znáte příběh s názvem Gorilí táta, ve kterém autorka společně s ošetřovatelem lidoopů Markem Ždánským vypráví o tom, jaké to je starat se o nejslavnější českou gorilu Moju. V knize Jura a lama vypráví o dítěti ze stejnopohlavní rodiny. Nejnovějším počinem je román Senzibil, v němž se do nelítostného zápasu na život a na smrt pouští dva muži nadaní schopnostmi, které si spojujeme spíše s pradávnými kouzelníky. Akce se koná v Domě čtení na ulici Ruská a začíná v 18.00.

A pokud byste nestihli Markétu Pilátovou v Praze, máme pro vás dobrou zprávu! O den později, tzn. ve čtvrtek 10. února, se s ní můžete setkat v Nymburku. Městská knihovna má naplánováno hned několik akcí! Od 9.30 pořádá besedu, na níž autorka představí svou nejnovější knihu pro děti Bába Bedla, kterou vydalo nakladatelství Meander. Na tuto akci jsou samozřejmě zváni především malí čtenáři. Dospělí si přijdou na své tentýž den v odpoledních hodinách – od 17.30 se totiž na stejném místě koná autorské čtení, během kterého vám autorka představí již zmiňovaný román Senzibil.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář