Kudy, jak a kam

kuda jak kam
Dnešní knižní tipy se zaměří  na různé aspekty cestování. Kudy, tedy jakými zajímavými místy procházet? Jak to udělat, aby pro nás samotné bylo cestování co nejlepší? A kam, za čím konkrétním se vypravit?

Tentokrát naši literární cestu zahájíme přímo v Praze. Autor nás ve své knize provede pozoruhodnými místy hlavního města, kam by nás samotné možná ani nenapadlo zavítat. „Pražské dvorky“ v sobě nesou všední i nevšední lidské osudy a my se s nimi můžeme prostřednictvím této knihy seznámit.

V knize Petra Sojky již podruhé ožívají pražské dvorky a vnitrobloky.

Autor rozkrývá příběhy z dávné i nedávné minulosti a vyráží po stopách těch, jejichž životy utvářely jejich podobu. Historie se tu prolíná s přítomností, příběhy se propojují v překvapivých souvislostech. Narazíme na osudy slavných osobností, ale i vyprávění o lidech, na něž historie už jaksi pozapomněla.

V knize se dočteme i o několika dvorcích a domech, které už dnes neexistují.

Příběhy pražských dvorků

Neobyčejně obyčejné lidské osudy

Autor: Petr Sojka

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 165×242 mm
ISBN: 978-80-271-3190-7
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Příběhy pražských dvorků vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

A jak souvisí záhadný a hrůzostrašný příběh s domem na Kampě? Překvapivě zásadně. Možná až tak, že foglarologové budou muset přehodnotit své přesvědčení, že Rychlé šípy měli svou klubovnu kdesi za Revoluční třídou v novoměstských uličkách. Na domovních zvoncích je tu totiž dosud, víc než 120 let po smrti Maxmiliána Drápa, jeho vizitka.

Na ukázku z knihy se můžete podívat i sami.

O autorovi

Petr Sojka je redaktorem a moderátorem České televize. V roce 2020 vyšla jeho předchozí kniha Pražské dvorky.

————————————————

Druhá knižní zastávka nás seznámí s cestováním docela jinak, než jak to známe. Kniha Jak (ne)cestovat nám předkládá  mnoho záludných otázek, které jsou spojené právě s cestováním. Zda na ně najdeme odpověď, je trochu závislé i na nás a na tom, jakým způsobem jsme zvyklí cestovat my sami.

Pěšky, nebo letadlem? Na vlastní pěst, nebo se zájezdem? Co vlastně hledáme, když navštěvujeme cizí země? Co nového chceme objevit, kolik jsme toho na sobě ochotni změnit, čeho jsme připraveni se vzdát? Německý spisovatel Ilija Trojanow žil na čtyřech kontinentech a procestoval přes sto zemí světa. Na základě svých zážitků a zkušeností píše o smyslu a přínosu cestování, přičemž ve svém textu propojuje fundované pojednání o historii cestování s vtipnými historkami z vlastních cest. Ve dvanácti kapitolách se zamýšlí nad tím, co je esencí cestování, jak cesty do cizích zemí můžou (ale nemusí) proměnit náš pohled na svět, a jak se masový turismus nesprávně chápe jako cestování. Proč jsou knižní turističtí průvodci škodliví? Proč je někdy lepší cestovat o samotě? Proč by se člověk neměl na cestu připravovat předem? Vydejte se spolu s autorem na vzrušující, zábavnou a poučnou cestu!

Jak (ne)cestovat

Návod k použití

Autor: Ilija Trojanow
Přeložila: Tereza Tomášová

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 125×205 mm
ISBN: 978-80-7470-352-2
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Jak (ne)cestovat vydalo nakladatelství Akropolis.

Ukázka z knihy

Dříve, než možnosti cestování rozdělíme do dvanácti etap, bych rád zdůraznil, že nejsem žádný antituristický snob. V dnešní době jsme všichni turisté. A každého správného turistu rozčilují ostatní turisté. Každý z nás už jistě někdy pronesl větu (nebo ji minimálně slyšel): tam je to na mě moc turistické!

Můžete nahlédnout i na delší ukázku.

O autorovi

Ilija Trojanow je německý spisovatel bulharského původu. Narodil se v roce 1965 v Bulharsku. Do Německa se dostal s rodiči ještě v dětském věku, kde v Mnichově získali politický azyl. V roce 2004 vyšla v češtině jeho kniha Moje Afrika. Později, v roce 2008 vyšla kniha Sběratel světů, v roce 2018 kniha Moc a vzdor.

Zdroj informací: Oficiální web autora

————————————————

Dnešní cestu zakončíme trochu netradičním formátem. Velká obrazová kniha Chrise McNaba zaujme určitě především ty, kteří mají v oblibě historii. Zejména pak takové nadšence, které lákají letadla, lodě a tanky. Ty zde najdeme na více než 200 fotografiích, které zachycují stroje, zbraně a objekty v různých stádiích rozkladu.

Fotoalbum Chrise McNaba je výjimečnou publikací pro každého zájemce o historii druhé světové války, ale též svébytným památníkem všech obětí tohoto globálního konfliktu.

Tato výpravná obrazová publikace se podstatně liší od běžných publikací, věnovaných historii největšího konfliktu 20. století. Je to vlastně fotoalbum s minimem textu, ale s více než dvěma sty překvapivých fotografií chátrajících zbraní a výzbroje, jež po sobě zanechaly bojující strany prakticky na všech kontinentech, snad s výjimkou Antarktidy.

Po stručném úvodu následují v pěti kapitolách fotografie ze všech válčišť druhé světové války, od západní a východní Evropy přes Středozemí, Střední východ a severní Afriku až po Asii a Tichomoří. Všude tam se zachovalo velké množství zbraní, munice, letadel, obrněných vozidel a pevnostních staveb válečného arsenálu, jehož bezpříkladnou obrovitost fotografie bezděčně dokumentují.

Nechybí ani kapitola o obou amerických kontinentech, kde se sice přímo nebojovalo, ale kde stále stojí pobřežní opevnění a kde lze v horských pustinách najít vraky letadel, jež se zřítila při cvičných letech nebo při návratu z protiponorkových patrol.

Působivost rozmanitých, v knize zobrazených artefaktů, od samopalu PPŠ-41, vykopaného pod dlažbou Volgogradu, přes torza opuštěných vozidel v Západní poušti a vraky potopených lodí v laguně Truk až k pobřežním bateriím a opevněným liniím, jako byl Atlantický val či obrovitý ponorkový bunkr v Lorientu, ale též československé pohraniční opevnění, ještě umocňuje skutečnost, že se jedná o zrezavělé nebo krustou mořských živočichů pokryté trosky, náboje nebo o omšelé, ve vegetaci se ztrácející betonové stavby.

To vyvolává natolik silný pocit zmaru, že teprve při pohledu na tyto válečné památky v různém stupni rozkladu, roztroušené po celém světě, si člověk v celé nahosti uvědomí gigantický rozsah a tragédii konfliktu, který skončil před více než pětasedmdesáti léty. Snad ještě více než nablýskané exponáty ve vojenských muzeích vypovídají fotografie opuštěných zbraní v této knížce o hrdinství a utrpění mužů, kteří s nimi a v nich bojovali a až příliš často umírali.

Opuštěné vraky druhé světové války

Letadla, tanky, válečné lodě

Autor: Chris McNab
Přeložil: František Novotný

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 212×282 mm
ISBN: 978-80-271-3476-2
Doporučená cena: 599 Kč

Knihu Opuštěné vraky druhé světové války vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Opustene vraky2_ukazka z knihyOpustene vraky_ukazka z knihy 2

K dispozici je pro vás i rozšířená ukázka.

O autorovi

Chris McNab je autor a editor. Žije v Jižním Walesu ve Velké Británii. Specializuje se především na vojenskou historii a vojenskou technologii. Dosud již vydal více než 40 knih. Jako příklad můžeme uvést knihy Hitlerovy pevnosti (rok 2016), Jak přežít (2010), Historie světa ve 100 zbraních (rok 2011), Smrtící síla (2009) nebo Nástroje násilí (2008).

Zdroj Informací: Osprey Publishing


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříběhy pražských dvorků
Neobyčejně obyčejné lidské osudy

Sojka, Petr

Grada, 2021

zobrazit info o knizeOpuštěné vraky druhé světové války
Letadla, tanky, válečné lodě

McNab, Chris

Grada, 2021

zobrazit info o knizeJak (ne)cestovat
Návod k použití

Trojanow, Ilija

Akropolis, 2021

Napsat komentář