Biografické příběhy v rozmanitých literárních formátech

knizni tipy(1)
Pokud máte rádi biografie, pak je dnešní výběr knih určen především vám. Knižní tipy dnes přinášíme v několika podobách: autobiografický román, komiksová tvorba a kombinace biografie a literatury faktu.

První kniha nám v autobiografickém románu představí životní příběh básníka a spisovatele Pierra Mineta.

Kdo byl Pierre Minet? Básník-rebel, o jehož genialitě byli přesvědčeni společníci z Vysoké hry. Člověk paradoxů a zvratů, mystický ateista, bohém a vagabund, revoltující dandy, tulák a pobuda s nostalgií po monarchii, který v 16 letech opouští školu a rodinu a jako Rimbaud utíká do Paříže, potlouká se městem. Uchytí se v továrně Renault, odkud ho ovšem krátce nato vyhazují, při rovnání knih v nakladatelství Plon spadne ze žebříku, pak ho násilím odvážejí zpátky do Remeše. Zuří, cestou vzteky rozbíjí okno vagonu. O měsíc později další útěk, Lecomte mu dává na cestu 50 franků. Minet se živí vším možným: vydělává si jako příručí, poslíček s knihami, pojišťovák, figurant při natáčení filmu, později to zkouší i jako tajemník jednoho Američana. V sobotu večer se v té době často setkává s „andělsky trpělivým“ Reném Daumalem, který se z Remeše přemístil na studia do Paříže. Celé noci se toulají městem. V roce 1930 Minet ještě vydává román Příběh Eugena, ale pak se odmlčuje. Kvůli zdravotním problémům pobývá delší dobu v nemocnicích a léčebnách. Vášnivě se zamilovává do americké malířky žijící v Paříži, Liliany Fisk, která je o třicet let starší a pomáhá mu s přežitím. Vzdaluje se od Vysoké hry, odmítá být spisovatelem. Jeho „vysokou hrou“ se stala láska. S Gilbert-Lecomtem se však vídají a zůstávají si blízcí až do Lecomtovy smrti na tetanus na konci roku 1943.

Teprve v letech 1945–6 začíná Minet psát své nejvýznamnější dílo, autobiografický román Prohra (vyšel 1947), v němž líčí své bouřlivé dětství, setkání se simplisty, Vysokou hrou, život v Paříži mezi dvěma světovými válkami, až po smrt Gilbert-Lecomta. Právě portréty Rogera Gilbert-Lecomta a Reného Daumala patří v románu k těm nejzajímavějším pasážím. Pierre Minet vidí skutečnost i mimo to, co je zjevné. S neobvykle přesnou sebereflexí, často až krutou a sžíravou, popisuje svou „dezerci z literatury“. Snaží se dojít až kořenům zla, obdobně jako o deset let později George Bataille v eseji Literatura a zlo. „Stydím se za sebe dvakrát,“ doznává Minet v Prohře. „Zavraždil jsem v sobě básníka a stal se obyčejným člověkem. Polehčující okolností však je, že jsem v sobě našel odvahu a svou prohru si dokázal přiznat.“

Prohra

Zpověď

Autor: Pierre Minet
Přeložil: Tomáš Havel

Počet stran: 106
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7530-340-0
Doporučená cena: 278 Kč

Knihu Prohra vydalo nakladatelství Malvern.

————————————————

Dalším tipem je kniha Černý a bílý v komiksovém provedení. Ta nás seznámí se životem Bobbyho Fishera, mistrem světa v šachu.

Komiksové zpracování životní cesty Bobby Fishera – symbolu šachové geniality i epochy studené války. Od šachového čaroděje přes národního hrdinu po veřejného nepřítele číslo jedna.

Bobby Fischer (1943–2008) je v šachovém světe považovaný za legendu, mimo šachové kruhy pak za určitý symbol epochy studené války. Fischer, zázračné šachové dítě, se v patnácti letech stal nejmladším americkým velmistrem všech dob. V roce 1972 hrál o titul mistra světa s ruským velmistrem Borisem Spasským – a jejich souboj v éře vrcholícího soupeření USA a SSSR se stal legendou.

Nikdy předtím nebyla šachům věnována taková pozornost – a Bobby Fischer se v devětadvaceti letech dostal na úplný vrchol. Pak ale následoval nezadržitelný pád: projevila se u něj duševní choroba, stal se silně paranoidním a zcela se oddal různým fantastickým konspiračním a antisemitským teoriím, což bylo o to bizarnější, že byl sám židovského původu. Jeho spory s americkými úřady došly dokonce do bodu, že veřejně schvaloval útoky na New York z 11. září 2001. V USA mu hrozilo zatčení, a tak strávil zbytek života v různých zemích světa jako uprchlík.

Zemřel v ústraní na Islandu. Bobby Fischer, výjimečný šachista, se tak z první globální šachové celebrity a americké kulturní ikony stal psancem a podivínem. Komiksové zpracování jeho životních osudů proto překračuje svět šachu a stává se i svědectvím o bouřlivém období studené války.

Černý a bílý

Vzestup a pád Bobbyho Fishera

Autoři: Julian Voloj, William Wagner
Přeložil: Karel Kopička

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 160×240 mm
ISBN: 978-80-271-3273-7
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Černý a bílý vydalo nakladatelství Grada. Podívejte se na ukázku.

 ————————————————

Třetí kniha je rovněž komiksovou tvorbou. Kniha Jágr, legenda vám přiblíží životní příběh české hokejové legendy.

„Já jsem jednou řekl, že chci bejt nejlepší na světě, a já na tom pořád trvám,“ prohlásil ve svých dvaceti letech Jaromír Jágr. Povedlo se mu to? Kdy? A jak? Podobné otázky si kladou hokejoví komentátoři Andy a Dave nad obrazy ze života jednoho z nejúspěšnějších hokejistů historie. Ty ukazují Jaromírovo dětství na Kladně, jeho boje za českou reprezentaci včetně olympijského triumfu v Naganu či vzestup v NHL, nejsledovanější lize světa, na jejíchž kluzištích se tou dobou proháněly legendy jako Wayne Gretzky či Mario Lemieux. Právě Mario se v tomto vyprávění proměňuje z Jaromírova vzoru ve spoluhráče z pittsburských Penguins, s nímž postupně vytváří jednu z nejlepších útočných dvojic NHL… Dostojí Jaromír očekávání, když má Maria zastoupit? A vymění ho Mario, když se stane majitelem krachujícího Pittsburghu? A jak mu při tom všem pomůže víra v nadpřirozené síly?

Komiks Jágr, Legenda je na jedné straně příběhem legendárního hokejisty od jeho narození až po konec angažmá v Pittsburghu, ale také akčním vyprávěním o rytíři, který nosí místo brnění hokejovou výzbroj a jeho cesta nevede za svatým grálem, ale Stanley Cupem.

Jágr, legenda

Autoři: Lukáš Csicsely, Vojtěch Šeda

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 210×300 mm
ISBN: 978-80-88268-56-7
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Jágr, legenda vydalo nakladatelství 65. pole. Můžete se podívat na ukázku z knihy.

O autorovi

Lukáš Csicsely vystudoval estetiku a filmovou vědu na FF UK a scenáristiku na FAMU, učí scenáristiku na SPŠ Panská a krom toho píše scénáře pro film, rozhlas či Bilderbuchy. Pro rozhlas napsal řadu krátkých historických her, povídku (pro Vltavu) a nedělní pohádku Lucka, nebo Peška? Část Metamorfórků vysílal ČRo v rámci Hajaji. Na knižním poli Csicsely debutoval knihou Svátek (Revolver Revue) a pro děti napsal knihu Předvečer svatého Mikuláše (Meander), která byla spolu s knihou Pan Bartoš, listonoš a Oskare, Plav! (obojí POP-PAP) zařazena mezi Nejlepší knihy dětem.

Zdroj informací: nakladatelství 65. pole

————————————————

Poslední dnešní kniha patří ženám. Ne však ledajakým ženám, ale právě těm, které se dopustily toho nejtěžšího zločinu – vraždy…

Zabíjely z vášně, nenávisti, pro potěchu, nebo jen tak, z jakéhosi zvrhlého rozmaru. Kdo jsou ženy, které byly schopny vzít lidský život nebo i více? Jejich činy nelze jednoduše odsoudit, aniž by člověk věděl, co se za jejich pohnutkami skrývalo. Pravdivé příběhy nejznámějších vražedkyň v dějinách, které otřásly společností a změnily pohled na něžné pohlaví.

Vražedkyně

Ženy s krví na rukou

Autorka: Jennifer Wright
Přeložila: Jana Vlčková

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-567-7
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Vražedkyně vydalo nakladatelství Alpress.

O autorce

Jennifer Wright je americká novinářka a spisovatelka. Působí v časopisu Harper’s Bazaar. Vydala několik knih, z nichž prozatím pouze kniha Vražedkyně vyšla v češtině.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProhra
Zpověď

Minet, Pierre

Malvern, 2022

zobrazit info o knizeČerný a bílý
Vzestup a pád Bobbyho Fishera

Voloj, Julian - Willian, Wagner

Grada, 2021

zobrazit info o knizeJágr, legenda

Csicsely, Lukáš – Šeda, Vojtěch

65. pole, 2021

zobrazit info o knizeVražedkyně
Ženy s krví na rukou

Wright, Jennifer

Alpress, 2021

Napsat komentář