Ztráty a nálezy v běhu času

historicke-romany
Lidský život je mnohovrstevný, lidé a věci do něj přicházejí a zase odcházejí. A tak není divu, že občas něco či někoho ztratíme. Ne vždy to však musí být napořád… V dnešních tipech si představíme romány, jejichž hrdinové se rozhodli vzít osud do svých rukou a poznat svoji minulost.

S první knihou se podíváme, jak jeden dům, jedno bohatství, mohou rozvrátit rodinu. Hlavní hrdina knihy Holandská vila dosáhne velkého úspěchu a pro svou rodinu koupí honosný dům. Ten ale rodině nepřinese jen štěstí, ale i mnohá trápení. Román sleduje tuto rodinu po dobu pěti desetiletí a vy tak s nimi budete moci prožít všechna jejich trápení, radosti i snahu setřást ze sebe tíhu minulosti.

Holandská vila

Autorka: Ann Patchettová
Přeložila: Tereza Marková Vlášková

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 167×210 mm
ISBN: 978-80-257-3614-2
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Holandská vila vydalo nakladatelství Argo.

Ann Patchettová, autorka bestselleru Společenství, napsala svůj dosud nejsilnější román, dojemný příběh o nezničitelných poutech mezi sourozenci, o domě jejich dětství a minulosti, které se nelze zbavit.

Na konci druhé světové války se Cyrilu Conroyovi souhrou štěstí a chytré investice podaří položit základ obrovskému realitnímu impériu, a tím rodinu katapultovat z chudoby do nezměrného bohatství. První, co udělá, je, že koupí Holandskou vilu, luxusní sídlo na předměstí Filadelfie. Překrásný dům ale rodinu rozbije a na dlouhá desetiletím se pro mnohé stane posedlostí i prokletím.
Vypravěčem je Cyrilův syn Danny, kterého nakonec z domu, kde vyrostl, vypudí nevlastní matka, a s ním i jeho starší sestru, báječně jízlivou, sebevědomou Maeve. Oba zámožní sourozenci jsou uvrženi zpátky do chudoby, z níž se rodičům povedlo vymanit, a zjistí, že se mohou spoléhat jen jeden na druhého. A právě jejich nerozlučné pouto jim zachrání život a zajistí budoucnost.
Holandská vila, román s temnými podtóny, vypráví na rozsahu pěti desetiletí o dvou chytrých lidech, jimž se nedaří setřást minulost. Je to příběh ztraceného ráje, který zkoumá problémy dědictví, lásky a odpuštění, i toho, jak sami sebe chceme vidět, a kým jsme doopravdy.

Ukázka z knihy

Když otec přivedl Andreu do Holandské vily poprvé, naše hospodyně Sandy pro nás přišla k sestře do pokoje a oznámila nám, že máme jít dolů. „Otec tu má návštěvu a rád by vás s ní seznámil,“ řekla.
„Někoho z práce?“ vyzvídala Maeve. Jakožto starší si na rozdíl ode mě uvědomovala, že není návštěva jako návštěva.
Sandy se na chvíli zamyslela. „To asi ne. Kde máš bráchu?“
„U okna,“ prozradila jí Maeve.
Sandy roztáhla závěsy, za nimiž se skrýval široký parapet upravený k sezení. „Proč se tu pořád schováváš?“

Celou ukázku si můžete přečíst na webu nakladatele.

O autorce

Ann Patchettová má na kontě už osm románů a i českým čtenářům je dobře známá. Absolventka slavného kurzu tvůrčího psaní Iowa Writer’s Workshop potvrzuje, že peníze do vzdělání neinvestovala nadarmo – její knihy se v USA staly bestsellery a jsou přeložené do více než 30 jazyků. Svou lásku k literatuře dokazuje Ann Patchettová i na poli obchodním – v roce 2011 si v Nashvillu, kde žije, otevřela knihkupectví a pokusila se tak aktivně zvrátit trend, kdy nezávislá kamenná knihkupectví z většiny amerických měst nenávratně mizí, neschopná vzdorovat tlaku internetového molocha. Z jejích knih můžete znát ještě například titul Země divů či Společenství.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Život přináší kromě šťastných chvil i mnohé ztráty. Hlavní hrdinka knihy Tajemství mého otce spisovatelky Rachel Givney se rozhodne nalézt matku, která před šestnácti lety záhadně zmizela. Do toho všeho navíc začíná druhá světová válka a naše hrdinka se zamiluje do židovského mladíka. Jak si s takto těžkým osudem poradí?

Tajemství mého otce

Autorka: Rachel Givney
Přeložila: Božena Chovancová

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-568-4
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Tajemství mého otce vydalo nakladatelství Alpress.

Zatímco nad Evropou se stahují mračna druhé světové války, Marie se v Krakově pokouší najít matku, která před šestnácti lety záhadně zmizela. Zároveň se zamiluje do židovského mladíka, což je vzhledem k dané době velmi nebezpečné. Šok ze zvěrstev, která se začínají dít, ale rozhodně není tak velký jako pravda, kterou se dozví o vlastní matce.

Ukázka z knihy

Marii tížil pocit viny ze zrady vůči otci, protože se chystala vloupat do jeho ložnice.
Byl váženým občanem a horlivým křesťanem – osmkrát týdně navštěvoval mši svatou (každé ráno a o nedělích dvakrát). Mimo nadšení pro svátost boží a způsoby množení bakterií ho nezajímalo nic jiného. Takovou neúctu od jediné dcery si nezaslouží. Bohužel palčivá touha najít něco – cokoli – týkajícího se matky, se pro Marii stávala již nesnesitelnou. A tahle deštivá středa, kdy prudký déšť krásně pleskal o kamennou dlažbu, se zdála pro zradu ideální.

Přečtěte si i zbytek ukázky z knížky.

O autorce

Rachel Givney je spisovatelka a filmařka z australského Sydney. Podílela se na vzniku mnoha dílů oblíbených australských seriálů (např. McLeodovy dcery). Románový debut Rachel Givney Jane in Love se stal mezinárodním bestsellerem a nyní se chystá i filmové zpracování. Tajemství mého otce je autorčiným druhým románem a podobně jako její prvotina si získal značnou pozornost kritiky i čtenářů.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Spisovatelka Kirsty Manningová nedávno vydala román Ztracené klenoty. Jak už název napovídá, hlavní roli v tomto románu hrají šperky a cennosti, které jsou náhodou nalezeny při stavebních pracích. Může být ale tento poklad klíčem k rodinné minulosti hlavní hrdinky? Jaké skrývají klenoty tajemství?

Ztracené klenoty

Autorka: Kirsty Manningová
Přeložila: Radka Klimičková

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 130×203 mm
ISBN: 978-80-7625-142-7
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Ztracené klenoty vydalo nakladatelství Metafora.

Současnost: Když historička Kate Kirbyová z Bostonu obdrží lákavou nabídku napsat článek o „pokladu z Cheapside“ objeveném při stavebních pracích v Londýně na počátku 20. století, tuší, že dostala životní šanci. Nikdo neví, jak nebo proč se šperky a cennosti nedozírné hodnoty dostaly pod povrch zemský. Cesta do Londýna však Kate přinutí zapátrat i v minulosti její vlastní rodiny. Po návratu do rodného Bostonu najde v zápiscích a skicách své prababičky, jež pocházela z rodiny chudých irských imigrantů, náčrtky zlatého knoflíku vykládaného drahými kameny, který se až podezřele podobá knoflíkům z pokladu. Mohla by Kate s pomocí těchto vodítek zjistit něco o životě své prababičky Essie Murphyové, která kdysi ve spěchu opustila Londýn a už se tam nikdy nevrátila?
Léto 1912: Essie navštíví svého bratra na staveništi, kde za mizernou mzdu pracuje jako kopáč, právě ve chvíli, kdy krumpáče dělníků prorazily podlahu starého domu. Užaslí muži objeví přenádherný poklad – od otomanských přívěsků přes klenoty z alžbětinské Anglie až po staré šperky, perly, drahokamy… Je možné, že tyto šperky – a především jeden z nich – pomohly Essie a jejím sestrám změnit svůj osud?
Kate se spolu s fotografem Marcusem Holtem pustí do pátrání. Obzvlášť ji zajímá příběh malého prstenu zdobeného technikou champlevé s diamantem a zlatých knoflíků vykládaných drahými kameny. Jakou pravdu tyto cennosti skrývají, co se Kate o své rodině dozví? Zdá se, že Katiny představy o vlastním původu i o sobě samé se už brzy ocitnou v ohrožení.

O autorce

Kirsty Manning je autorkou bestsellerů French Gift, The Lost Jewels či Nefritová lilie. Její historické romány vyšly v Austrálii, na Novém Zélandu, v Severní Americe, Velké Británii a Jižní Africe a byly přeloženy do mnoha jazyků. Kirsty vyrostla v New South Wales v Austrálii a dnes žije v Melbourne. Vystudovala literaturu a komunikaci. Miluje cestování a objevování exotických zemí a míst.

Zdroj informací: kirstymanning.com

————————————————

Na závěr se podíváme do historie z jiného úhlu. Psycholog a polyhistor Bohumil Sláma sepsal výpověď o svých předcích, rodině, ale také lidech, se kterými se během svého života potkal a kteří měli vliv na jeho životní postoje a názory. Kniha je plná zajímavých úvah, které přesahují autorův osobní život a jsou zajímavé i z pohledu celé české společnosti.

Lži a krása

Autor: Bohumil Sláma

Počet stran: 188
Vazba: brožovaná
Formát: 150×190 mm
ISBN: 978-80-7530-327-1
Doporučená cena: 258 Kč

Knihu Lži a krása vydalo nakladatelství Malvern.

Poutavá, místy až strhující a současně i poučná nepřímá a literárně pojatá autorova výpověď o jeho předcích, rodině a lidech, se kterými se během svého života setkal, zejména však o jeho názorovému a morálnímu zrání.
Historický záběr knihy sahá do devatenáctého století, zobrazuje četné známé i méně známé, avšak mnohdy důležité události českých, československých a evropských dějin a dává je do souvislostí se společenskými, kulturními a politickými okolnostmi.
Žádná z předchozích generací to neměla lehké, zejména za 2. světové války a za komunistického režimu. V knize uvedené postavy se s tím různě, převážně však těžce vyrovnávaly a česká společnost je nejen svou dávnou, ale především svou novodobou minulostí silně poznamenána.
Autor vypráví příběhy řadových i významných lidí, popisy jejich osudů střídá s popisy vývoje jejich názorů a jejich osobní úvahy doplňuje diskusemi, které mezi sebou i s ním vedli. V závěru se opírá hlavně o české velikány Havlíčka, Masaryka, Čapka a Havla a v jejich duchu dospívá k ideovému projektu neomodernismu, který překonává postmodernismus a neoliberalismus.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHolandská vila

Patchettová, Ann

Argo, 2021

zobrazit info o knizeTajemství mého otce

Givney, Rachel

Alpress, 2021

zobrazit info o knizeLži a krása

Sláma, Bohumil

Malvern, 2021

zobrazit info o knizeZtracené klenoty

Manningová, Kirsty

Metafora, 2021

Napsat komentář